duminicã, 18 mai, 2025

Special Arad Logo

    Încetinitorul de particule – Țara arde și Aradul se piaptănă

    de E. Nola | 17 martie 2025, 7:30 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

    21

    Încep cu sfârșitul, cu manifestarea pro Europa din Arad, în fața statuii „ostașului eliberator” din spatele teatrului.

    Mă rog, cu statuia aceea sunt mai multe probleme, cea mai importantă ar fi că celebrează „eliberarea”, urmată și de ocuparea țării din 1944 orchestrată de sovietici. Și a fost înălțată în locul pregătit pentru statuia Libertății, e drept, ungurească, care a fost îndepărtată de acolo între cele două războaie mondiale.

    Da, nu se prea știe că în 1956 între Ungaria și România s-a născut o înțelegere privind reamplasarea statuii Libertății, însă revolta antisovietică din Ungaria a pus capăt pregătirilor.

    Oricum, statuia aceea era parcă mai potrivită acum ca loc de adunare, având în vedere că apartenența noastră de Europa este amenințată înainte de toate de Uniunea Sovietică redevenită din nou Rusia.

    Dar asta este, a fost bine și așa. S-au găsit câțiva arădeni, nu mulți, dar așa e la Arad, care au ținut să ne amintească o realitate de când îi lumea și anume aceea că Aradul, indiferent de cine aparținea pe moment (unguri, turci, austrieci, ruși și în cele din urmă români), a fost, este și să sperăm ca va fi și în continuare un oraș european.

    480564830 2724550937934737 6200566326511427314 n

    Până și evenimentul monden din sala Filarmonicii, organizat în paralel cu minuscula demonstrație EuRo Manifest în ploaie se încadrează oarecum în această realitate a Aradului european. Chiar dacă, așa cum am mai pomenit aici, nu ar fi cazul ca sala Filarmonicii – cea cu o acustică de excepție pe vremuri – să fie transformată în sală de restaurant cu această ocazie. Și chiar dacă, dincolo de excelență, este un foarte bun prilej pentru elita politică a Aradului, în frunte cu Gheorghe Falcă, să își prezinte ultima achiziție din colecția de haine europene de clasă. Păcat – sau nu? – că Domnul Cionca n-a putut participa, fiind plecat, împreună cu Sergiu și Andrei, la Ungheni, în Republica Moldova. Ceea ce nu l-a oprit să posteze, în opoziție cu șeful și cu Bibi, una antisuveranistă despre democrația în România. Asemănătoare celor publicate în ultimele zile de Andrei. Da, de Ando vorbim, desigur.

    480278355 9637146979731709 4138116789350099401 n

    Și asta chiar în zilele în care interimarul Bolojan deschide Cotroceniul pentru public, venind în blugi, fără cravată și bodyguard să ne comunice că de acum încolo palatul va deveni ceea ce trebuie să fie un astfel de palat în astfel de vremuri: un fel de muzeu pentru ca omul european să își petreacă elegant și rafinat timpul liber în week-end.

    bolojan-deschide-cotroceniul

    Și dacă tot am ajuns la Bolojan, ia să vedem noi culisele numirii noului prefect de Arad. În fond, dincolo de scandalul alegerilor și de scamatoriile lui Donald Trump, ar fi evenimentul cel mai de interes pentru un arădean care se respectă și se și mai consideră european.

    Chiar un european suveranist, ca să împace și capra și varza.

    Ideea este că și în spatele acestor schimbări la nivelul prefecturilor îl putem bănui pe bihoreanul nostru de care ne pregătim să ne legăm de ani buni de zile printr-o șosea rapidă.

    Hotărârea de guvern privind schimbarea unor prefecți și subprefecți a fost publicată încă în 28 Februarie, Aradul nefiind vizat atunci. E vorba de pregătirea alianței PSD-PNL-UDMR pentru ce va să vină după alegerea președintelui, de posibilitatea unei guvernări în continuare, chiar dacă prim-ministrul se va schimba. Este evident că cele trei partide își pregătesc mutările ca să iasă cât mai bine, schimbarea prefecților fiind o mișcare în acest sens.

    482235677 1218624509619097 4741064482964087841 n

    Amânarea numirii lui Mihai Pașca cu aproape două săptămâni poate indica ceva neplăcut pentru PNL-ul arădean, în frunte cu Gheorghe Falcă. Pașca fiind creația europarlamentarului, se vede treaba că până la urmă s-a întâmplat așa cum a dorit acesta. Cel puțin până la proba contrară, având în vedere că da, Pașca a ieșit de sub pelerina lui Falcă, numai că, așa cum se vede, nu este un discipol care nu vede și dincolo de Nașul.

    Vom trăi și vom vedea, cert este că arădeanul nu are treabă cu astfel de mici jocuri politice, așa cum nu are treabă prea multă nici cu Europa și nici cu războiul din Ucraina.

    Important e ca el să se simtă bine, o afacere acolo, alta dincolo și mai vedem noi.

    Și ca să fim și mai concreți, treaba pentru arădean este simplă de tot. Indiferent cine e la putere, n-ai ce face, asta este, toți mint și fură. Așa că ar fi bine unul care i-ar schimba pe toți, unul care se are bine și cu Putin, și cu Trump, așa, să știm o treabă. Dar uite că l-au faultat, așa că asta este, Dumnezeu cu mila și să ne vedem de treburile noastre.

    Spun toate astea fiindcă este cât se poate de clar că și la Arad – oraș tradițional european, cum am spus – așa numiții suveraniști au priză. Chiar nesperat de mare.

    Și asta în situația în care avem lângă noi unu, unu așa ca noi, simplu și doritor de bine.

    Poate tocmai de aceea nu-l băgăm în seamă. Nu se poate ca ăsta să iasă victorios. Fără ruși, fără Trump, doar așa pentru că e ca noi și crede că se poate face ceva cu ăștia care ne sug sângele din cele mai vechi timpuri.

    Uite și acum: se numesc pe funcții între ei, se premiază tot așa și atunci se miră că lumea nu mai are încredere în ei și caută salvarea.

    Mai precis Salvatorul…

    Și între timp se piaptănă…

     

    Citește și:

    Șase personalități și doi tineri olimpici, premiați la Gala Elitelor Arădene 2025 | Galerie foto

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Monumentul pe care dumneavoastra il numiti zeflemitor: va citez „Mă rog, cu statuia aceea sunt mai multe probleme, cea mai importantă ar fi că celebrează „eliberarea”, urmată și de ocuparea țării din 1944 orchestrată de sovietici.” nu este prima dumnea voastra tentativa ordinara de a insela aradenii . Acel monument nu are nimic de a face cu soldatul sovietic, monumentul se numeste „Monumentul Ostasului Roman” . Ma intreb ce va mana in lupta, nu este prima data cand incercati sa manipulati cetatenii Aradului cu privire la semificatia acestui monument . Pentru informarea dumneavoastra si a cetatenilor aradeni pe care incercati sa-i determinati sa creada ca acest monument ar fi dedicat ostasilor soviteici iata ce a scris pe acest frontispiciul acestui grup statuar „Textul explicativ scris cu majuscule pe fațada soclului a suferit de-a lungul anilor mai multe transformări. Astfel, în 1960 a fost: SLAVĂ OSTAȘILOR ROMÂNI / CARE AU LUPTAT ÎMPOTRIVA / FASCISMULUI PENTRU / APĂRAREA PATRIEI. Ulterior textul a fost schimbat, în GLORIE EROILOR / CĂZUȚI PENTRU / ELIBERAREA POPOARELOR, astăzi, având următorul conținut: GLORIE ETERNĂ / EROILOR PATRIEI.”
      Acest text, motivatia ridicarii acestui grup statuar precum si cui i-a fost dedicat le gasiti aici : https://bibliotecaarad.ro/monumentul-ostasului-roman-din-piata-avram-iancu/
      Cata dreptate avea domnul Dan Puric cand spunea: „Unii sunt vorbitori de limba romana dar nu si romani ” !

      +10 voturi
      +1
      -1
      • Citez din linkul pe care l-ați indicat: ”Central, supra-înălţat, a fost așezat Soldatul Român cu echipamentul de luptă inspirat din portretul militarului sovietic: cisme, manta, pelerină, cască militară, armă de infanterie, automată. Prin poziţia verticală statică, se oferă imaginea ostaşului ferm, dârz, de neclintit, atitudine ce inspiră încredere şi siguranţă.”…altfel spus un text nu ajunge citit, trebuie și înțeles.
        Până și cei care l-au înălțat recunosc că este modelat după ostașul sovietic. În rest, mai citiți. Și nu doar ce vă convine fiindcă nu înțelegeți ce citiți…

        0 voturi
        +1
        -1
    2. La manifestatia din Piata A.Iancu au fost prezenti cativa din locuitorii Aradului,In timp ce altii,nomenclatura politica si lacheii si profitorii,au transformat Palatul Culturii intr-un birt,unde au gasit de cuviinta sa atraga si personalitati care intr-adevar meritau distinctii,dar poate in alt context si locatie.

      +11 voturi
      +1
      -1
    3. E.Nola_Pentru educatia dumneavoastra istorica, conteaza cine este beneficiarul monumentului si nu croiala mantalei, datoria dumneavoastra este sa informati corect nu sa modificati perceptia publica in functie de interesele dumneavoastra personale ! Este a doua oara cand incercati sa induceti in eroare publicul insinuand ca ar fi un monument dedicat soldatului sovietic. Mentin afirmatia domnului Dan Puric !

      +7 voturi
      +1
      -1
    4. ENola, “a fost așezat Soldatul Român cu echipamentul de luptă inspirat din portretul militarului sovietic”
      A fost „inspirat” din echipamentul soldatului sovietic nu dedicat acesstuia, monumentul a fost dedicat Ostasului Roman, deci care dintre noi nu intelege ceea ce citeste ?!

      Poate asa intelegeti :
      “A román katona a szovjet katona portréja által ihletett harci felszereléssel ült”

      +7 voturi
      +1
      -1
    5. Doar echipamentul de lupta, dar pare sa fie pistol mitralieră Orita, românesc ! Cel din centru are casca olandeza tipică armatei romane în WW2. Cel din dreapta cum te uiți..are boneta de tip elevii de la școala de ofițeri de la Radna!! Iar celălalt are capul acoperit cu bereta de tip vânători de munte!! !! Monumentul e tipic pentru acea perioadă!!dar cu accentele subtile…românești…la doi ani de când rușii părăsiseră Aradul..

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Da, aveți perfectă dreptate, e evident o încercare de diminuare a influenței sovietice în arta monumentală. Numai că, aici e problema, arta de tip sovietic a impregnat comunismul românesc, ca de altfel toate comunismele. În fond comunismul a fost o formă rusească de imperialism, ducând la controlul Europei de Est, până la Berlin. Că au plecat din România și din Arad trupele rusești, după revolta maghiară – până atunci staționau în Cetate -, se datorează faptului că România nu avea hotare cu Occidentul, putea fi controlată mai ușor cu trupele rusești care se aflau împrejur, minus Iugoslavia, dar care era și ea comunistă. Istoria este complexă și trebuie analizată, datele interpretate: altfel rămâne ideologie și propagandă.

        +1 voturi
        +1
        -1
    6. A fost dezvelit în 1960. Însă…
      Construcția monumentului din Piața Avram Iancu fusese aprobată de Ministerul Artelor cu mai bine de un deceniu înainte, concursul organizat de minister fiind câștigat de sculptorul monumentalist bucureștean Gavril Covalschi. Sculptura din bronz a fost amplasată pe un soclu de beton conceput de arhitectul arădean Miloș Cristea.

      Monumentul reprezintă în partea frontală, în centru, un soldat român cu echipament de luptă similar cu cel sovietic. Acesta este flancat și în stânga, și în dreapta, de doi militari aflați în poziție de atac. În cealaltă parte a monumentului se află, în spatele soldaților, o femeie, reprezentare alegorică a patriei, apărată de cei trei soldați.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Răspund aici la ambele observații. Da, a fost aprobată în plin proletcultism și tărăgănată tocmai din această cauză. Însă după moartea lui Stalin, surbvenită în 1953, lucrurile s-au mai relaxat, a fost o scurtă deschidere sub Hrușciov care a ținut cam până în 1956, până la revolta anticomunistă din Ungaria. Tocmai acestei relaxări se datorează înțelegerea dintre România și Ungaria de a repune statuia Libertății – libertatea aici se referă la revoluția din 1848, când la Budapesta au învins noile idei despre libertate și care au fost susținute și de o parte a populației române din Transilvania până la intervenția austriacă – în piața care până în 1918 așa se numea. Au și început lucrările de amplasare și care au fost întrerupte în 1956, după izbucnirea revoltei de la Budapesta. Zona îngrădită a fost păstrată încă câțiva ani, până s-a executat statuia despre care vorbim. Și care, indiferent cum o luăm, este un momument al ”eliberării” sovietice, având în vedere că la 23 August 1944 România a trecut de partea sovieticilor aflați în ofensivă și au continuat lupta alături de ei. A se reține însă, Aradul nu trebuia eliberat că nu făcea parte din Ungaria de după dictatul de la Viena.
        Oricum ar fi, Statuia Libertății, fiind și o lucrare valoroasă, aparține de Istoria Aradului, așa cum s-a recunoscut asta după ce a fost reinstalată după 1990. Chiar dacă nu pe locul inițial, așa cum s-a discutat o vreme. Nu e nimic subversiv aici, ci acceptarea realității istorice fără prejudecăți și propagandă. De ambele părți…

        +3 voturi
        +1
        -1
    7. Nu cred că poate fi contestată valoarea artistica a Statuii Libertății, parca a și obținut premii internaționale în acest sens. Eu întrebam dacă libertatea pentru care luptau cei 13 ofițeri dezertori sau revoluționari, depinde din ce parte privești, ii avea în vedere și pe românii din Transilvania. Sau libertatea era doar a unora?

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Am înțeles din start întrebarea.
        Vedeți, aici încap discuții. Cert este că ideile revoluționarilor din Budapesta din 15 Martie 1848 erau în atmosfera generală a Europei și propuneau o societate modernă, a egalității și nu a discriminării. De altfel, faptul că din 13 generali ”dezertori” sau revoluționari, depinde de unde privești problema, doar 2 erau unguri cam răspunde la întrebarea Dumneavostră privind egalitatea între etnii. Iar faptul că această revendicare și multe altele nu s-au realizat atunci nu este vina revoluționarilor care cereau libertate pentru toți, ci a celor care au înăbușit revolta și i-au urmărit pe revoluționari încă zece ani după ce au reușit înăbușirea revoluției cu ajutorul rușilor (Ai naibii de ruși, apar mereu acolo unde este ceva de înăbușit). Iar una dintre metodele puteriilor de atunci – indiferent de etnie – era să stârnească și să creeze conflicte între națiunile care conviețuiau sub puterea lor. E o metodă veche, dacă se ceartă ei între ei, nu realizează că îi furăm și îi mințim infdiferent de limba pe care o vorbesc. De altfel, metoda este folosită și astăzi, discuția noastră de acum fiind ca și o ilustrație…

        +1 voturi
        +1
        -1
    8. Incap extrem de multe discuții, așa e. Mai ales că cele două părți, armata revoluționară maghiara și armata revoluționară a românilor transilvăneni, au fost în conflict., până la Proiectul de pacificatie. Unul cu foarte multe victime. Iar o statuie , pe lângă valoarea artistica, înseamnă și altceva. Unii susțin că s e putea găsi o varianta mai inspirata, nu reamplasarea unei statui, demolată de guvernul Bratianu, care glorifica niste ofițeri care în niciun caz nu au luptat ȘI pentru libertatea românilor.
      Eu știam că 5 din 13 sunt unguri, dar nu cred că e foarte important.

      +4 voturi
      +1
      -1
    9. E. Nola, am abordat un prieten maghiar care mi-a confirmat ca textul tradus in maghiara este corect. Poate maghiara se vorbeste in diferite dialecte si atunci poate aveti dreptate Despre studiu :
      1. Poate ne faceti onoarea si ne dezvaluiti unde se poate studia „intelegerea din 1956 dintre Romania si Ungaria din 1956” privind reamplasarea statuii Libertatii in spatele teatrului
      2.V-am urmat sfatul si m-am informatat cu privire la afirmatii ale dumneavoastra, astfel am luat legatura cu un prieten profesor de istorie si l-am rugat sa va citeasca articolul, printre zambete m-a rugat sa va transmit referitor la afirmartia dumneavoastra cum ca : „S-au găsit câțiva arădeni, nu mulți, dar așa e la Arad, care au ținut să ne amintească o realitate de când îi lumea și anume aceea că Aradul, indiferent de cine aparținea pe moment (unguri, turci, austrieci, ruși și în cele din urmă români)” textul corect din paranteza este (Ziridava si apoi restul) si zice domnul profesor de istorie ca nu are cunostinta ca locuitorii Ziridavei sa fi fost unguri. Poate aveti dumneavoastra dovezi ca Ziridava a fost locuita de unguri, asteptam sa ne recomandati bibliografia in acest sens .
      3. Pentru ca sunteti un eminent profesor de filozofie si posesorul unor vaste cunostinte despre istorie si in special despre trecutul municipiului nostru , va cerem sprijinul pentru reamplasa si „Crucea Eroilor 1918-1919″ (actualmente aflat in Parcul Mihai Eminescu)pe amplasamentul pe care a fost dezvelita la 17 mai 1936 . Despre ” Monumentul Ostasului Roman ” spuneti dumneavoastra va citez: „celebrează eliberarea, urmată și de ocuparea țării din 1944 orchestrată de sovietici” . Ne puteti spune noua unor umili cetateni „Crucea Eroilor 1918 – 1919” ce eveniment „celebreaza” si de catre cine a fost faptuit acel eveniment care a inspirat ridicarea „Crucii Eroilor 1918 -1919” ?
      Apropo, se pare ca si cei care au inspirat ridicare „Crucii Eroilor 1918 -1919” erau tot comunisti numai ca au sosit de la vest si faptele lor au fost anterioare comunistilor veniti de la est . Poate ne spuneti si cui apartin cele 90 de nume scrijelite pe partea laterala a monumentului „Crucea Eroilor 1918 -1919” si ce s-a in intamplat cu acei aradeni .

      0 voturi
      +1
      -1
      • Da, se vede că v-ați documentat. Păcat că nu vă pricepeți – am terminat filozofie-istorie, istoria fiind a doua specializare și am predat ca profesor Istoria Românilor la Liceul Avram Iancu din Brad, fiind singurul ungur care a avut această onoare – nemaivorbind de prejudecățile pe care le manipulați. Crucea Eroilor nu a fost amplasată în locația originală nu pentru că cineva a avut ceva împotrivă, ci pentru că au fost alte intenții – Catedrala -, nemaivorbind de circulația mult crescută față de perioada interbelică. De fapt, a fost amplasată într-un loc mult mai vizibil, umblat și favorabil. Vezi ce zice Milos Cristea, pe care l-ați citat, iar eu l-am cunoscut bine: ”Monumentul „Crucea Martirilor” l-am găsit într-o groapă de var din Gai. Am propus reamplasarea lui chiar din perioada comunistă. Și, spre uimirea mea, a fost o bunăvoință extraordinară din partea celor responsabili de atunci, inclusiv a primul secretar Cervenkovici. Nu m-am așteptat! Dar s-a găsit cineva să spună că au creat-o legionarii. Ceea ce este complet greșit. Asta i-a speriat. … Crucea a fost inițial amplasată în Piața Podgoria, care era o agoră socială. Acum este un nod de circulație. Am fost nevoiți să o amplasăm în parcul din spatele Primăriei.”

        +1 voturi
        +1
        -1
    10. By the way…nu aveți de gând să demontați hidoșenia aia de statuie ,și să lăsați gol…sa simbolizeze un oraș gol,sau să puneți alta statuie oribila?….sau încă o fântână arteziană cu lumini,faine,sa aibe țiganii din împrejurimile pieței Avram Iancu,unde sa danseze vara noaptea și să se scalde?…doar intreb

      +2 voturi
      +1
      -1
    11. De a cui libertate era vorba nu prea ne-am lămurit. Cât despre nume,din cele apărute în presa maghiară a vremii rezulta clar că acest monument, pentru maghiari reprezenta UNGARIA MILENARĂ şi preamărea gloria ei, având în vedere că în perioada respectivă, Ungaria se pregătea să celebreze cu mare fast împlinirea a 1000 de ani de la aşezarea triburilor migratoare maghiare în Câmpia Panonică şi stabilirea lor definitivă acolo.
      Și iar ajungem la întrebarea: despre libertatea cui era vorba?

      +8 voturi
      +1
      -1
      • Da, este o întrebare cu sens.
        Dar în toate direcțiile. Una este istoria și cu totul alta modul în care propaganda și ideologia se folosesc ulterior de ea. Și asta indiferent că este vorba de unguri, români sau austrieci.
        În cazul nostru însă este cert, în 1848 revoluția maghiară, pe care au servit-o și generalii executați în Arad, cel puțin la început, reprezenta progresul și valorile de care vorbim atâta, de multe ori fără să știm de ce: egalitate și libertate. Faptul că mai rârziu ideile acestea au fost răstălmăcite așa cum convenea celor care se agățau de trecut, este drept. Și din nou, nu este vorba doar de unguri.
        Însă o statuie a Libertății nu strică nimănui, indiferent de etnie și loc, mai ales dacă ia ideea în serios.

        0 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    1 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.