Ştiri aproape ratate (12). „Am analizat întregul pământ” și nu e bine. America arde, România se ceartă. Lumea înnebunește. Fără TikTok, cu puţină ketamină





Eu aşa mi-am început săptămâna, cu imaginea asta şi gândindu-mă că doar aşa aş mai intra vreodată într-o cafenea, doar aşa aş mai începe o zi, numai aşa aş mai colinda întregul pământ:
View this post on Instagram
Senzaţia asta de bine a venit când am trecut pe aici fără să mă mai opresc.
M-am întors tot pe aici şi mi-a fost aproape imposibil să cred că nu e niciun TIR la coadă. M-am gândit atunci la fericire şi la câte de mult am căutat-o în ştirile aproape ratate de tura trecută şi ce uşor am găsit-o acum.
Fericire pentru întregul pământ
Şi am început săptămâna şi cu ştirea că oamenii fericiţi au un lucru în comun, când sunt tineri: „își doresc să facă o diferență în lume și le pasă de lume”, vor să facă ceva pentru ații. Şi am fost convinsă că va fi bine.
Am mai crezut că mai toţi începem săptămâna bine, pentru că ne-a luat „Seba” prin surprindere cu Globul lui de aur (citește AICI) şi a crescut iar în noi mândria de a fi român, emigrant român, dar tot român.
Porsche, religie woke și flăcări din infernul american
A doua zi n-a mai fost însă bine: România a început cearta pe Porschele lui David Popovici şi nu s-a mai oprit de atunci. Aproape că nu a mai contat nimic, nici criza financiară în care suntem, nici protestele celor care s-au văzut cu drepturile promise tăiate de ordonanţa trenuleţ, nici protestele susţinătorilor lui Georgescu de prin pieţele țării.
N-a deranjat pe nimeni, de pildă, faptul că la noi acasă, la Arad, protestele spontane pro-Georgescu au avut loc în fiecare zi, la ora 17.00, chiar în fața Primăriei Arad, spaţiu interzis protestelor de ani de zile. În mod oficial, nimeni nu primește autorizație de proteste aici, fie pentru că e Târg de Crăciun, fie pentru că se pregătesc alte manifestări oficiale.
În decembrie, cei care manifestau pro-Europa au fost puși să se adune în Piața Avram Iancu, departe de ochii lumii. Protestele spontane, zilnice, de la ora 17.00, au fost însă îngăduite în fața Primăriei Arad. Iar faptul ar fi trebuit să ne fi dat de gândit dacă nu am fi fost prea prinși în a vorbi despre prietenul nostru Seba și despre mai puțin prietenul nostru David.
Între timp, în plin scandal Porsche, David Popovici a ales să vorbească despre antrenamentul pentru mușchii spatelui.
Faptul nu i-a calmat pe români.
Nici oamenii de cultură n-au fost calmi săptămâna aceasta. Și-au găsit și ei subiect de ceartă și nu s-au mai oprit: religia woke, o carte despre cum a căzut pradă occidentul unei mişcări iraţionale și câteva acuze extremiste pornite de la recomandarea acestei cărți în spațiu public.
Nimic nu are cum să-i calmeze, însă, pe americani. America arde de câteva zile bune. Îi arde exact paradisul. Imaginile sunt peste tot și sunt greu de privit. Sunt cu impact și pentru că mulți din cei rămași fără case sunt vedete de cinema și nu numai, cu mii de urmăritori pe rețelele sociale și cu trafic în media. America arde și pare că nimic nu mai e de făcut.
Câte vedete au rămas fără case, cum arătau vilele lor înainte și după, puteți vedea (și) pe Daily Mail.
All the celebrities who have lost homes in devastating Los Angeles fires
Despre bilanțul devastatorului incendiu puteți citi și aici, cu hărţi, imagini din trecut și de acum, cu videouri, cu tot dezastrul:
Los Angeles fires: the damage in maps, video and images
Infernul acesta a redeschis discuţiile despre încălzirea globală, nu doar în media tradiţională, ci şi pe reţelele sociale. Sunt sute de imagini cu America în flăcări peste care este suprapusă întrebarea „şi tot nu credeţi în încălzirea globală?”, sunt zeci de date oficiale prezentate şi se poartă sute de discuţii grele despre întoarcerea lui Trump la Casa Albă şi cum din acel moment se vor face paşi înapoi în lupta pentru protejarea naturii.
O ştire e suficientă, cred, pentru ca să ştim că încălzirea globală cu toate efectele ei a ajuns chiar şi în România. Teoretic n-ar fi nevoie de mai mult, dacă am mai crede în ştiinţă şi nu în domni, domnițe și doamne care manifestă.
A fost cea mai călduroasă noapte de ianuarie şi cea mai călduroasă dimineață din ultimii 65 de ani.
View this post on Instagram
Și oficialii europeni vorbesc de încălzirea globală cu frică, tot acum, deși cea mai mare catastrofă a momentului pare a fi revenirea lui Trump în fruntea Americii:
Că adevăratul pericol pentru climă și pentru noi suntem noi toți ar trebui să ne fie foarte clar, deși e greu să ne acceptăm ca vinovați. Vina e mereu în alții. Las aici imaginile acestea doar ca să ne vizualizăm mai bine păcatele și să înțelegem scara distrugerilor la care suntem cu toţii părtaşi:
View this post on Instagram
Un gram de politică, kilograme de tragedie şi ruină
Gata cu dezastrele naturale. Gata și cu cele politice. Nu mă opresc la politică și România decât un minut. Doar ca să vă/îmi reamintesc în caz că am uitat că nimic nu e la liber în deciziile administrative de la noi. Și ar fi fost culmea ca data alegerilor prezidențiale, reluate, să fie altfel. Ce stă în spatele ei, ne spune Sabina Fati.
Legătura dintre data prezidențialelor și controlul justiției
Propun să stăm nițel mai mult printre oameni și ruine. Pentru că merită citit reportajul acesta al Andradei Lăutaru despre migranții români și despre cât de puțin ne știm drepturile și obligațiile, despre întunericul în care muncesc și despre cum, când se întorc acasă din lumea largă, unde au muncit pentru „stăpâni”, vin cu handicapuri nu doar emoționale, ci și fizice. Citiți-l, poate nu schimbă nimic din ce deja știți despre diaspora românească, dar vă va curăța retina cu lacrimi.
Plecat pentru o viață mai bună: Realitatea dureroasă a muncitorilor migranți din Olanda
Dacă cumva credeți că la noi în țară e mai bine decât oriunde altundeva prin lumea largă, vă înșelați. Noi, pe jumătate suntem în Europa, jumătatea aceea cu care suntem chiar și în SUA din martie, nu ne mai trebuie nici pașapoarte la graniță, nici vize de 900 de dolari.
Cealaltă jumătate n-a ieşit încă din Evul Mediu.
Citiți materialul nu doar ca să vă curățați iar retina cu lacrimi, ci ca să vă umpleţi sufletul cu furie. Uneori e sănătoasă: e mobilizatoare.
Poate o să spuneți că România e tare frumoasă măcar când vine vorba de natură, că asta nu ne-o poate lua nimeni, că de ea ne putem bucura oricând. O să vă spun că nu prea ştim nici să avem grijă de natură şi nici să profităm de pe urma ei. De salvat parcuri nu ne iese, după cum puteți vedea aproape zilnic AICI.
Iar tot ce cândva a fost construit de mâna omului, pentru a fi mai aproape de natura asta spectaculoasă de la noi, am abandonat, distrus, împărţit pe bucăţi, vândut, furat, dus la fier vechi.
E drept, aşa cum stă scris și în reportajul de pe Hotnews, nu doar în România se întâmplă asta, nu doar în România staţiunile anilor 70 sunt abandonate şi nu par a mai putea fi salvate vreodată, ci şi pe la croaţi, spanioli, italieni:
Există însă şi soluţii mai puţin costisitoare pentru a ne scoate capul la suprafaţa apei. Sunt inovative, trebuie câteva minți sclipitoare pentru ele, un pic de noroc, iar împreună salvarea poate fi aproape. Mai apoi, există și varianta aceasta:
The incredible abandoned European town in the mountains that’s a haven for dark tourism
Dar când vine vorba de idei bune, s-ar putea să avem cu toţii probleme, pentru că tinerii pe care ne bazăm nu prea le mai au nici cu matematica, nici cu scrisul. Problema e generală, la nivel de Uniune Europeană, unde noi stăm tare prost, dar ceilalţi par că vor să vină pe drumul nostru:
Kids’ poor math skills pose risk to EU economy, report says
Poate așa se explică și faptul că tinerii pleacă tot mai târziu din casa părintească. Cineva trebuie să aibă grijă de ei, iar aceia sunt tot părinții.
Orele din trafic şi cele până la decizia SUA cu privire la TikTok
Cei care pleacă și încep să muncească au de făcut față tuturor provocărilor vieții. Și au de petrecut ore semnificative în trafic, dacă aleg să lucreze în marile orașe.
43 de ore este media statului în coada de mașini în Germania lui 2024, potrivit Bild. Ziarul spune că un navetist a rămas blocat în traficul din Germania, în medie, 43 de ore, anul trecut. Potrivit unei analize a furnizorului de servicii de date de trafic Inrix, pierderea de timp a fost, prin urmare, cu 3 ore mai mare decât în anul precedent.
Cel mai mult de suferit au avut șoferii din Düsseldorf. Pentru prima dată, capitala statului NRW se află în fruntea clasamentului german la capitolul aglomerație, cu o pierdere de timp de 60 de ore în trafic și o creștere de 22 la sută față de anul trecut.
Vin din urmă Berlin și Stuttgart (58 de ore de stat la coada de mașini), Köln (56 de ore de blocaj), München (55 de ore de blocaj).
Cu aglomerația se luptă și Olanda. Au pus semafoare inteligente acum un an pentru a face mai fluid traficul în Amsterdam. Acum renunță la ele pe motiv de GDPR. Adună prea multe date despre drumurile fiecăruia dintre cei care circulă pe acolo semafoarele inteligente și olandezii cred că asta nu-i de bine.
Motivul pentru care capitala Olandei renunță la semafoarele inteligente, la un an de la implementare
Rămân tot în zona traficului, pentru ştirea aceasta: New York a devenit primul oraş din SUA cu taxă pentru trafic aglomerat:
View this post on Instagram
Dacă tot suntem în zona de date personale, cine la deține, cine le folosește și cine poate provoca războaie cu ele, atunci să ne oprim nițel la TikTok, despre care vom discuta mai pe larg probabil după 19 ianuarie.
Până atunci, Curtea Supremă s-a întâlnit pentru a decide dacă TikTok va fi interzis începând cu 19 ianuarie în SUA. Decizia instanței este așteptată în câteva zile, dar sunt voci care spun că, potrivit celor întâmplate în ședința de vineri, e posibil ca judecătorii să încline balanța în favoarea interdicției. Câteva argumente pro și contra aduse în timpul dezbaterii de la Curtea Supremă din SUA găsiți mai jos.
US top court leans towards TikTok ban over security concerns
Trump a cerut, ce-i drept, în decembrie, amânarea sentinței, până se întoarce la Casa Alba. Avocaţii TikTok le amintesc tuturor că „the government cannot restrict speech in order to protect us from speech”, dar lucrurile nu-s simple în America nici când vine vorba de primul amendament.
Depresia, colesterol, intermittent sobriety și o viață pe ketamină
Fără TikTok e posibil ca mulţi să intre în depresie, pentru că social media a creat de mult timp dependenţe grave. Aşa că e bine să ştim câte ceva despre depresii, fie ele legate de interdicţii, fie ele sezoniere şi cum putem trece peste:
The science behind seasonal depression
Să rămânem pentru un timp în zona sănătăţii. Acolo unde doare: la colesterol, atacuri cerebrale şi infarcturi. Dar și la speranțe: la medicamentele care scad colesterolul rău și cât sunt ele de bune.
Can your cholesterol drop too low?
Și tot din zona sănătății vine și materialul acesta, care e treabă serioasă, dar îți poate aduce și nițel de bucurie. Poate că nu ne iese mai niciodată cu fastingul pe care nu-l înțelegem pe deplin, dar cu siguranță ne poate ieși cu sobrietatea, din când în când. Vestea proastă e că băutul din când în când nu are aceleași efecte ca mâncatul din când în când, dar tot e mai bun decât băutul zi de zi. Haideți, mai apoi, să nu fim atât de scrupuloși cu noi şi cu plăcerile noastre:
I tried ‘intermittent sobriety’. Here’s what I learned jumping on and off the wagon
Nu am ocolit nici tura asta alt viciu cu greutate: dependenţa de droguri. Dar am decis să rămân pe cât posibil tot în zona medicinei, a sănătății tratate cu ketamină. Despre potențialul său de a trata depresia, anorexia și alte boli ale minții, dar și renașterea psihedelică promisă de o serie de clinici, pe bani foarte mulți, despre moda prezentă prin SUA și UK de a trata anxioșii cu ketamină și despre închiderea unor clinici de gen, puteți citi pe larg în materialul de mai jos:
How the ketamine wellness bubble burst
Că suntem o societate bolnavă, greu de tratat, tare greu de tratat de când rețelele sociale ne bagă şi venin pe vene, ar trebui să ne preocupe pe toți. Ar trebui să analizăm întregul pământ, cum spune unul din frații Tate, dar și să facem curat printre nebunii-toxici. Cum? E greu de spus. Ce fac ei e ușor, însă, de văzut:
Masculinitate toxică: ”Putere pentru 1990 de euro”
Să mai și zâmbim. Țara Galilor are probleme cu basmele porno, care pleacă de la tradiţiile lor fermecătoare şi care le schimbă imaginea țării. E o problemă pe care ei o iau în serios și e de înțeles.
‘Fairy porn’: is this booming erotica genre an insult to Wales?
Mă întorc totuși la optimism, fericire, dragoste, la final de știri ratate.
La dragostea de câini, în primul rând:
The science of how lost dogs find their way home
La dragostea de fotografii, mai apoi, cu cele mai frumoase fotografii sportive de la The Guardian:
World Sports Photography Awards 2025 winners revealed – in pictures
La dragostea de cărţi şi sciiturile anului 2024 pentru Vasile Ernu:
Ca să mă opresc aici: la o veveriţă trăgând gentil spre ea şi mirosind o margaretă.
View this post on Instagram
E de bine. E cu filme, lansări de carte, târguri, spectacole, poezie şi muzică
Vine o săptămână grea pentru mulţi dintre noi, prima de lucru serios probabil pentru o jumătate de ţară. Sunt însă câteva lucruri frumoase cu care ne putem purifica niţel sufletul de-a lungul săptămânii.
Sunt filmele astea despre care toată lumea a auzit deja şi le puteţi vedea fie la Arad, fie la Timişoara: Babygirl, Substanţa, Bird, Better Man.
Încep lansările de cărţi şi avem una chiar şi la noi, la Cărtureşti, AFI Arad: „Mediterana: democrație, aventură, artă, jihad”, de Adrian Petru Stepan și „O mie nouă sute optzeci și opt”, de Cristian Vicol.
Teatrul Ioan Slavici din Arad începe cu „Săptămâna Comediei”, pentru că aşa e bine să-ţi începi anul.
Celălalt teatru e pus pe fapte mari: primul eveniment, „Farmecul Iernii”, a fost sold out, iar cel de al doilea merge spre acolo. „Ever after” e programat pe 17 ianuarie. Mergeţi să-l vedeţi, se anunţă tare.
E cu evenimente şi în Joy’s. E de bine.
Mâine mai puteţi arunca un ochi şi la Târgul de carte, viniluri, casete și muzică retro, de pe Mucius Scaevola nr. 52.
Mai puteţi vedea încă Luminile lui Caravaggio la Timişoara şi merită toţi banii. Mai puteţi admira lumea lui Adi Sandu la Galeria Arta din Arad şi e pe gratis intrarea aici. Mai sunt multe de făcut în săptămâna asta, dacă căutaţi să vă fie bine.
Nu e rău pentru un început de an.
N-am găsit poezie cu veselie. Nici m-am căutat prea mult. Cred, pe mai departe, că oamenii fericiţi nu scriu poezii bune. Un cuvânt curge din altul, dar e prea multă lumină, prea puţină adâncime.
Aşa că am ales tristeţea asta:
Vreau să te cred când spui
că va veni cineva
cu un zâmbet perfect
şi cu gesturi definitive
o insectă cu suflet de doică
să mă ducă spre ziua de mâine
cum duci un cal dărâmat de tristeţe
seara către abator
Claudiu Komartin
Dar, după ce am analizat întregul pământ, am ales muzica la final de ştiri aproape ratate:
Comentariile portalului
Pentru asta folosiți aeroportul pentru motoare turate și Festivaluri de proșt gust gen aoa toate abonate la bani publici .aeroportul trebuie folosit pentru zboruri nu pentru sindrofii politice
Ipocrizia generalizată ridicată la rang de mitologie oficială...când colo....afăra-i vopsit gardu` înăuntru leopardu`
Stimați reprezentanți ai legii, o singură întrebare aș avea: În curtea DSP-ului oare când catadicsiți a vă uita, la neregulile cât carul, în urma multor, (...)