sâmbãtã, 19 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât ca Laura Bîlcea și presupușii săi complici să rămână în arest preventiv

    de Ioana Costaș | 16 decembrie 2024, 5:24 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    Laura Bîlcea, fiica omului de afaceri Ioan Crişan, decedat în dimineața de 29 mai 2021, după ce mașina sa a explodat în parcarea  unui supermarket de pe Calea Aurel Vlaicu, precum şi cei doi presupuşi complici ai femeii – Sebastian Bulbuc și Adrian Horodincă – rămân în arest preventiv încă 30 de zile, a decis astăzi Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

    Hotărârea instanței este definitivă și vine ca urmare a judecării contestației împotriva deciziei de prelungire a măsurii arestului preventiv. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a solicitat prelungirea măsurii arestului preventiv, aceasta fiind judecată în 9 decembrie la Curtea de Apel București. Împotriva deciziei instanței de a prelungi măsura arestului preventiv, cei trei au formulat contestație, aceasta judecându-se astăzi la ÎCCJ. Judecătorii au respins contestația ca fiind nefondată.

    Reamintim că PÎCCJ i-a prezentat pe cei trei, în 24 octombrie, judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București (CAB) cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracțiunilor de omor calificat, distrugere și nerespectarea regimului materiilor explozive, după ce cu o zi înainte i-au ridicat de la domiciliile lor din Arad și i-au condus la București, la audieri, în cazul morții omului de afaceri Ioan Crișan.

    CAB a respins solicitarea PÎCCJ și a dispus punerea în libertare a celor trei, după ce aceștia fuseseră reținuți pentru 24 de ore. Procurorul de caz a contestat decizia CAB la ÎCCJ, termenul de judecare a contestației fiind fixat pentru 7 noiembrie. Doar că în 7 noiembrie, ÎCCJ a amânat pronunțarea pentru 13 noiembrie, motivând că are nevoie de timp pentru deliberare. Ulterior a decis arestarea preventivă a celor trei.

    Potrivit PÎCCJ, Sebastian Bulbuc și Adrian Horodincă ar fi fost cei care ar fi procurat un „mecanism care putea fi folosit ca detonator într-un dispozitiv exploziv improvizat, controlabil prin intermediul telefonului mobil, în care au încorporat ulterior încărcătura explozivă” pe care l-ar fi plasat în mașina omului de afaceri Ioan Crișan, totul la instigarea fiicei acestuia – susține procurorul de caz – iar bomba ar fi fost procurată în 27 mai și a fost detonată două zile mai târziu, în 29 mai, la ora 06:59, de la distanță.

    „În fapt, s-a reținut în sarcina celor doi inculpați că, la data de 27 mai 2021, au procurat un mecanism care putea fi folosit ca detonator într-un dispozitiv exploziv improvizat, controlabil prin intermediul telefonului mobil, în care au încorporat ulterior încărcătura explozivă – procurată, deținută, transportată și folosită fără drept – și l-au plasat în autoturismul victimei, iar la data de 29 mai 2021, ora 06:59, acționând cu premeditare și din interes material, l-au detonat de la distanță în timp ce victima se deplasa la volanul autoturismului în parcarea magazinului Profi din cartierul Vlaicu din municipiul Arad.

    Inculpații au fost instigați la comiterea faptei de către inculpată. Victima a decedat ca urmare a exploziei și incendiului subsecvent, iar autoturismul a fost complet distrus. Prin modul, locul și mijloacele de săvârșire, fapta a fost de natură să pună în pericol alte persoane și bunuri”, a transmis Ministerul Public.

    Citește și: Laura Bîlcea, din nou, în fața judecătorilor. Înalta Curte va judeca, în 7 noiembrie, contestația împotriva deciziei CAB de lăsare în libertate a celor trei suspecți în cazul morții lui Ioan Crișan

    Citește și: Procurorul Romulus Varga, cel care instrumentează dosarul Crișan, nu se va mai ocupa de caz de la 1 ianuarie 2025

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.