Unde și când au mai fost anulate și reluate alegerile prezidențiale





Este fără precedent în România: Curtea Constituțională a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Este o situație rară, dar nu neapărat unică. Au existat câteva cazuri în istoria recentă în care alegerile prezidențiale au fost anulate și reluate.
Iată câteva exemple:
1. Kenya (2017)
La finalul lunii august 2017, Curtea Supremă a Kenyei a anulat rezultatele alegerilor prezidențiale, câștigate inițial de Uhuru Kenyatta, din cauza neregulilor procedurale și a acuzațiilor de fraudă electorală. Alegerile au fost repetate în octombrie 2017, dar opoziția a boicotat scrutinul, ceea ce a dus la o victorie controversată pentru Kenyatta.
2. Austria (2016)
În alegerile prezidențiale din mai 2016, Alexander Van der Bellen a fost declarat câștigător în fața candidatului de extremă dreapta Norbert Hofer. Cu toate acestea, Curtea Constituțională a Austriei a anulat rezultatul după ce s-a constatat manipularea sau gestionarea necorespunzătoare a voturilor prin corespondență. S-a stabilit repetarea celui de-al doilea tur al alegerilor și alegerile s-au reluat în decembrie 2016, însă Van der Bellen a câștigat din nou.
3. Maldive (2013)
Curtea Supremă a Maldivelor a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din septembrie 2013, pe baza unor acuzații de fraudă și nereguli procedurale. Alegerile au fost reluate în noiembrie 2013, iar Abdulla Yameen a câștigat alegerile repetate.
4. Ucraina (2004) – Revoluția Portocalie
În al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2004, Viktor Ianukovici a fost declarat câștigător, dar opoziția a susținut că au avut loc fraude masive. A urmat o serie de proteste, blocade și greve generale la nivel național în Ucraina, așa-numita „Revoluție Portocalie” (câteodată și Revoluția Castanilor datorită arborilor de castan din Kiev), organizate de susținătorii candidatului la președinție Viktor Iușcenko. Manifestațiile și presiunile internaționale au dus la anularea rezultatului. Al doilea tur a fost reluat în decembrie 2004. În cele din urmă, Viktor Iușcenko a câștigat scrutinul.
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)