Planuri concrete, propuneri din mediul de afaceri și participare „timidă” la prima dezbatere publică despre Casa MARTA





Nu s-au „înghesuit” foarte mulți arădeni la prima dezbatere publică a Hubului cultural mARTA pe tema reabilitării și reconversiei fostei fabrici de mașini, dar întâlnirea de astăzi, în sala Ferdinand a Palatului Administrativ, nu a dat nicidecum impresia că proiectul stagnează. Din contră, au fost prezentate planurile concrete pentru ceea ce va oferi Casa MARTA.
Managerul Hub cultural mARTA, Ovidiu Balint, a prezentat planul utilității viitoarelor săli recondiționate, iar la finalul prezentării și a dezbaterii s-a tras și o primă concluzie: sălile din viitoarea clădire reabilitată vor avea multiple funcționalități, conform cerințelor, fie artistice, fie antreprenoriale sau chiar studențești.
De altfel, o idee nouă despre care s-a vorbit astăzi este integrarea unei Case de Cultură a Studenţilor în Casa MARTA.
„Majoritatea spațiilor care vor fi amenajate vor fi multifuncționale. Adică nu va fi nimic static, inclusiv scaunele pentru spectatori pot fi mutate, iar o sală multifuncțională poate fi transformată într-o sală de conferințe, într-o sală de spectacole, într-o sală de repetiții, depinde de cerere. De asta facem și aceste consultări, tocmai ca să vedem cererea și nu doar de pe piața culturală a Aradului. Noi cam cunoaștem ce ar necesita sau ce ar cere arădeanul pentru petrecerea timpului liber și alte activități, dar nu le știm pe toate. Tocmai de asta așteptăm să vină arădenii cu propuneri sau idei”, a spus Ovidiu Balint.
(simulare)
Propunerile Hub-ului cultural mARTA
Finanțarea europeană în valoare de 6.950.000 euro (prin Programul numit „Noul Bauhaus European”) fiind bătută în cuie, Hub cultural mARTA și Primăria Arad au elaborat deja un plan concret în ceea ce privește utilitatea principală a sălilor disponibile.
Vorbim de o suprafață imensă, de 3203 mp, în care vor fi, după reabilitarea completă, un Muzeu al tehnicii și tehnologiei și un Muzeu al comunităților arădene, o sală de concerte / conferințe, săli de ateliere artistice și un atelier de restaurare, o sală de dans, o tipografie și inclusiv o terasă-cafenea în curte, precum și pe balconul de la etaj. „Poate și o minibibliotecă”, a mai adăugat managerul Hub cultural mARTA.
(simulare)
Se dorește ca întregul complex cultural să ofere, după reabilitarea integrală, activități permanente.
„În momentul în care un vizitator intră, să aibă oricând ceva de făcut, începând de la workshopuri până la vizionarea unui film, vizitarea muzeelor sau a expozițiilor. Mai mult, ei vor putea participa la actul de creație. Adică în acele ateliere nu intră artistul și închide cu cheia, ci poate să vină cineva să vadă cum se desfășoară un act de creație, de la pictură până la repetiția unei trupe de rock”, a precizat Ovidiu Balint.
Casă de Cultură a Studenților, în premieră la Arad, în Casa MARTA
În prezent, o Casă de Cultură a Studenților nu există la Arad, „deși avem două universități, iar studenții nu prea au ce face în timpul liber, în afară de instituțiile deja existente, teatru, filarmonică și cinematografe, dar cam atât. Am zis că venim în întâmpinarea lor și vom utila aceste spații, în parteneriat cu cele două universități”, a spus Ovidiu Balint.
Consilierul local Cosmin Buruc a precizat că înființarea unei Case de Cultură a Studenților este un deziderat al administrației locale de mai bine de 20 spre 30 de ani: „Când eram președinte în Liga Studenților, tot căutam să avem susținere să avem o Casă de Cultură a Studenților și mă bucur că în sfârșit am găsit un spațiu pentru așa ceva”, a spus consilierul, precizând că viitoarea clădire multiculturală va fi „a comunității arădene, pentru asta este făcut, ăsta este scopul. Nu va fi un proiect făcut din fonduri europene pe care-l facem și apoi îl închidem”.
Cosmin Buruc a mai spus că își dorește ca viitoarea Casa MARTA să devină un hub de creație al specialiștilor inclusiv pentru viitoarea restaurare a Cetății Aradului.
Cu alte cuvinte, se vrea ca viitorul complex multicultural MARTA să devină și un centru dedicat specialiștilor din mai multe domenii, de la artă la arhitectură și de la mediul de business privat până la asociații nonguvernamentale, respectiv un centru de idei și soluții pentru dezvoltarea Aradului.
(simulare)
Se vrea un complex cultural, dar și un centru de „know-how” antreprenorial
La dezbaterea publică de astăzi au fost prezenți doi reprezentanți din mediul economic, care s-au arătat deschiși spre colaborare cu Hub cultural mARTA în viitoarea clădire.
Cristina Balaciu, training manager la Ascent Group, și-a manifestat interesul pentru o viitoare colaborare cu Hub mARTA în domeniul antreprenorial pe zona de inovare, și anume organizarea unor workshopuri și conferințe economice.
„Noi ne-am bucura foarte mult dacă MARTA s-ar transforma nu numai într-un centru multicultural, ci și într-un hub de inovare, iar pentru că ați menționat la un moment dat studenții, trăind în epoca post-Covid, în care educația hibridă, de la distanță, este o atracție tot mai mare, spațiile care lipsesc la Arad și pentru care echipa noastră merge, de exemplu, la Budapesta, sunt spațiile de co-working. Asta ar putea fi o idee alăturată infrastructurii pe care deja ați gândit-o în acest proiect. Cu siguranță, noi suntem în căutarea unor astfel de spații pentru clienții noștri”, a spus Cristina Balaciu, menționând că echipa ei a participat recent la un workshop la Londra, într-un spațiu neconvențional, similar cu ceea ce se vrea și la Casa MARTA, într-o fostă fabrică Ford.
Ovidiu Balint i-a răspuns că „inclusiv curtea interioară exact asta va oferi, vor fi spații pentru co-working, nu doar o zonă de relaxare”, reiterând că majoritatea spațiilor interioare vor fi multifuncționale, putând fi recompartimentate pentru orice tip de eveniment.
Arădenii prezenți la prima dezbatere publică
La dezbaterea publică de astăzi a fost prezent și Waldemar Steimer, președintele Asociației Economice Germano-Române D.R.W. Arad. El a pus două întrebări pragmatice, una legată de locuri de parcare și a doua legată de acoperirea costurilor utilitare după ce Casa MARTA va deveni funcțională.
Legat de locurile de parcare, Ovidiu Balint a divulgat că Primăria Arad și Hub cultural mARTA sunt în discuții cu fabrica de vagoane Greenbrier AstraRail (fostul proprietar al Casei MARTA) pentru posibila preluare a unui teren suplimentar din incinta actualei fabrici, tocmai pentru crearea unei parcări auto, dar în orice caz, există alternativa vizavi de Casa MARTA, locul de parcare generos al centrului comercial AFI, precum și parcarea etajată din Atrium Mall, din apropiere.
În ceea ce privește cheltuielile viitorului complex, acestea vor fi asigurate de Primăria Municipiului Arad (Hub cultural mARTA fiind în subordinea Primăriei), dar și din venituri proprii (bilete, închirierea spațiilor etc.) și prin accesarea diverselor fonduri nerambursabile.
Lucrările de reabilitare ar trebui să înceapă chiar de anul viitor
Reabilitarea se va face în trei etape, mai întâi partea cu turn a clădirii (dinspre Calea Aurel Vlaicu), care va costa 2,9 milioane de euro după estimări, apoi al doilea segment al clădirii, care va costa aprox. 4,5 milioane de euro și cel de-a treilea, care va costa aprox. 3,6 milioane de euro.
Finanțarea prin Programul „Noul Bauhaus European” acoperă o parte substanțială din reabilitarea clădirii, iar pentru restul clădirii sunt în vizor alte linii de finanțare, două proiecte fiind depuse spre finanțare prin programul INTERREG RO-HU, dar deocamdată acestea se află în faza de calificări. „Cu alte cuvinte, dacă primim și celelalte două cofinanțări prin INTERREG RO-HU, acoperim aproape întreaga sumă necesară”, a spus Ovidiu Balint.
(simulare)
De altfel, programul de finanțare „Noul Bauhaus European”, obținut deja prin ADR Vest, cere să fie și dezbateri publice cum a fost cea de azi, dar, așa cum s-a subliniat în repetate rânduri, ele sunt oricum organizate de Primăria Arad și Hub cultural mARTA, pentru că se dorește ca viitoarea Casa MARTA să servească interesele culturale (și nu numai) ale arădenilor.
Vor mai fi dezbateri publice, următoarea întâlnire cu arădenii este stabilită pe data de 19 noiembrie (la ora 11, tot la Primărie), precum și un forum online pe site-ul hubmarta.ro, începând, cel mai probabil, din luna ianuarie.
Tot proiectul de finanțare este cel care obligă administrația locală să finalizeze lucrările de reabilitare până în 2029.
Dacă acest termen nu va fi respectat, a precizat Ovidiu Balint, există riscul ca finanțarea europeană de 6.950.000 euro să fie pierdută.
În cadrul aceluiași program european, alături de Arad primesc aceeași finanțare și orașele Timișoara, Deva și Reșița, cu proiecte similare. În momentul de față, proiectul Aradului (reabilitarea și reconversia Casei MARTA) se află în cel mai avansat stadiu în privința elaborării planurilor și a obținerii avizelor, a mai spus Ovidiu Balint.
Demararea efectivă a procesului de reabilitare depinde, astfel, și de cât de repede se mișcă administrațiile locale din orașele vecine, cu proiectele lor depuse pentru finanțare în programul „Noul Bauhaus European”.
Comentariile portalului
Ești prost informat, dar nu asta contează. Polițiștii trag lunar, cu Beretta de 9 mm, cel puțin 10 cartușe pe tragere. Așadar, Popică Sebi să stea (...)
Pă ,,bătrâna doamnă" dacă o mai țin puterile ar face bine să meargă pă centură după niște bani cinstiți, nu dân bugetul primăriei! E (...)
De peste 100 ani occidentul lupta(asa zisa lupta) ptr.stoparea acestui flagel.Fara succces,drogurile,odata cu democratia au patruns in toata lumea.Oare de ce nu pot face politicienii, (...)