Legenda tunelului de la Zăbrani persistă. Lucrările de introducere a gazului au fost reluate





Legendele tunelurilor din Arad sunt destul de multe, însă până acum, mai nici una nu s-a adeverit. Se vorbește că există o rețea de tuneluri care leagă cetățile din Șoimoș, Dezna și Șiria. Tot la stadiul de legendă au rămas și cele trei tuneluri care ar face legătura între Cetatea Aradului, pe sub Mureș, către Liceul Forestier, Pârneava și Piața Romană.
Erau discuții în 2011 că se vor explora aceste posibilități, însă rezultatul a fost că nu s-a găsit nimic din cauza caracterului militar al Cetății Aradului și imposibilitatea de a face săpături.
O altă legendă a reajuns în atenția publicului arădean săptămâna trecută, la Zăbrani. Acolo, lucrările de introducere a rețelei de gaz au scos la iveală ceea ce semăna a un tunel. Lucrările au fost sistate, pentru ca specialiștii de la Complexul Muzeal Arad să facă o verificare în teren în urma adresei transmisă de compartimentul de Urbanism din cadrul Primăriei Zăbrani.
A doua zi, echipa de la muzeu, formată din Mihai Grozav, reprezentantul Direcției Județene pentru Cultură Arad împreună cu dr. Florin Mărginean, arheolog atestat al Ministerului Culturii s-au deplasat pe teren pentru a face verificările conform Ordonanței 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic.
Conform unei adrese din partea DJC Arad către Primăria Zăbrani: „Aceștia au constatat prezența unei canalizări, la prima vedere cu aspect de tunel, făcută din cărămidă tencuită, pe care au datat-o la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea. Săpăturile necesare pentru introducerea rețelei de gaze au adus o deteriorare nesemnificativă acestei canalizări constând în spargerea unei porțiuni de aproximativ 40 de cm a bolții.
Având în vedere cele de mai sus, lucrările începute pot continua pentru că nu mai aduc atingere canalizării și pentru că aceasta nu poate fi încadrată în categoria siturilor arheologice. Cu toate acestea, ținând cont de frumusețea lucrării cu dimensiuni de 1,5m x 1,5m, specialiștii mai sus menționați au recomandat turnarea unui planșeu de beton peste spărtura din boltă pentru a se evita umplerea cu pământ a canalizării”, și-au încheiat specialiștii recomandarea.
Reamintim cititorilor noștri că anul acesta, și la Arad au fost sistate unele lucrări din Piața Catedralei datorită descoperirii unor structuri de canalizare, specialiștii chemați la fața locului opinând că acestea fac parte dintr-un sistem de canalizare din perioada austriacă.
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)