sâmbãtã, 19 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Care sunt medicamentele care dau rezultate fals-pozitive la Drugtest

    de - | 3 octombrie 2024, 8:55 AM | Naţional

    0

    Un număr tot mai mare de șoferi se confruntă cu o problemă frustrantă: rezultate fals-pozitive la testele antidrog rapide, cunoscute sub numele de Drugtest, notează stiripesurse.ro

    Deși nu au consumat substanțe ilegale, anumite medicamente sau suplimente pot afecta rezultatele testelor, lăsându-i pe șoferi fără permis și chiar în fața unor cercetări penale.

    Medicamente și suplimente care pot influența testele antidrog

    În ciuda faptului că nu sunt substanțe ilegale, mai multe medicamente de larg consum pot genera rezultate fals-pozitive la testele antidrog. Printre cele mai frecvente sunt:

    • Paracetamolul și ibuprofenul – Substanțele din compoziția acestora pot fi detectate ca opiacee, iar testele rapide pot indica prezența morfinei sau codeinei în organism.
    • Medicamente pentru anxietate, insomnie sau spasme musculare – Acestea conțin benzodiazepine, substanțe psihoactive care pot duce la un rezultat pozitiv.
    • Antidepresivele – Acestea pot, de asemenea, să conducă la un rezultat fals-pozitiv pentru diverse substanțe psihoactive.

    Mai mult, chiar și unele medicamente utilizate pentru tratarea răcelilor sau alergiilor, cum ar fi spray-urile nazale, pot genera rezultate pozitive la testul antidrog pentru amfetamină sau alte substanțe.

    Pentru a evita astfel de situații, șoferii trebuie să fie atenți la semnele distincte de pe ambalajele medicamentelor sau suplimentelor alimentare. Produsele care sunt contraindicate conducătorilor auto poartă un semn specific: un triunghi roșu cu un semn de exclamare negru în centru, încadrat într-un pătrat alb. Acesta avertizează asupra riscului pe care medicamentele îl pot reprezenta în cazul conducerii vehiculelor.

    Statisticile spun că aproximativ un sfert din rezultatele Drugtest-urilor sunt fals-pozitive. Aceste rezultate greșite pot fi generate de medicamente, suplimente sau chiar anumite alimente. Din acest motiv, este important ca șoferii să fie atenți la tratamentele pe care le urmează și să verifice semnele de avertizare de pe ambalaje.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.