S-a dublat cantitatea de deşeuri descoperită de poliţiştii de frontieră la intrarea în ţară





Poliția de Frontieră anunță că în primele şapte luni ale anului 2024, au fost descoperite deşeuri în cantităţi însemnate, aproximativ 7.000 de tone. Este vorba despre metale – 3.376.611 kg, mobilă – 503.800, textile/îmbrăcăminte – 829.200 kg, plastic – 313.800 kg, cauciuc (anvelope) – 120.000 kg, alte materiale precum deşeuri amestecate, carton, acumulatori, componente auto, electrocasnice – 1.554.200 kg.
În perioada similară a anului 2023 au fost descoperite 3.356 tone deşeuri.
„În punctele de trecere ale frontierei, pentru mărfurile de acest tip care îndeplinesc condițiile de intrare în țară, organele vamale efectuează operațiunile vamale, respectiv de control al legalității importului. Totodată, conform legislației în vigoare, importul deșeurilor se face pe baza licenței de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor și al Ministerului Sănătății.
Astfel, intrarea în țară a mijloacelor de transport, încărcate cu astfel de mărfuri, este permisă de organele vamale, numai dacă li se prezintă licența de import cu acordul scris al Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății.
Din punct de vedere procedural, poliţiştii de frontieră sesizează lucrătorii Gărzii de Mediu care, în urma analizării documentelor care însoţesc marfa, verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile de intrare în ţară.
În situaţiile în care se constată că nu este respectată legislaţia în domeniu, reprezentanţii Gărzii de Mediu dispun măsura nepermiterii accesului pe teritoriul României pentru mărfurile în cauză. După finalizarea activităţii de control, marfa este returnată, în ţara de origine, societăţilor comerciale expeditoare”, au explicat reprezentanții Poliției de Frontieră.
De curând, nu mai puțin de 27 de tone deşeuri au fost oprite la intrarea în ţară în Punctele de Trecere ale Frontierei Nadlac II şi Borş I. Aici, polițiștii de frontieră au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra a două automarfare, înmatriculate în România, conduse de doi cetățeni români.
Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor în cauză, polițiștii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatelor Județene Bihor și Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și Protecției Consumatorului Bihor și Arad, iar în urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau de fapt încărcate cu 27.230 kilograme de deșeuri, constând în material plastic și cauciuc, dar și anvelope second-hand, bunuri care proveneau de la societăți comerciale din Germania și Austria, pentru firme din România.
În consecință, autoritățile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru aceste mijloace de transport.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)