Un val de căldură extremă lovește și vestul țării





Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări meteorologice de Cod Portocaliu pentru zilele de 20 și 21 iunie 2024, în contextul unui val de căldură extremă care va afecta majoritatea regiunilor din România, notează stiripesurse.ro
Temperaturile vor atinge valori foarte ridicate, iar disconfortul termic va fi accentuat.
Citește și : Vara s-a instaurat în toată regula! Trei puncte anticaniculă, amenajate la Arad în următoarele zile
Cod Galben – 20 Iunie 2024
Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat
Valul de căldură va persista în Maramureș, Crișana, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în sudul Moldovei și local în Dobrogea, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 35 de grade și pe arii restrânse va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) local va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.
Cod Portocaliu – 20 iunie
Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat
Valul de căldură va continua să se intensifice, astfel încât în Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei și în sudul Transilvaniei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa între 33 și 38 de grade, iar izolat se vor înregistra în jurul a 39 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.
Cod Galben – 21 iunie
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat
Valul de căldură se va menține în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) local se va apropia și va atinge pragul critic de 80 de unități.
Cod Portocaliu – 21 iunie
Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat
Valul de căldură va persista, astfel încât în Banat, în sudul Olteniei, în sud-vestul Munteniei, precum și în sudul Transilvaniei și al Crișanei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.
Notă: În zilele viitoare valul de căldură se va extinde și intensifica.
Recomandări pentru Populație
În contextul acestor avertizări, se recomandă populației să ia măsuri de protecție împotriva efectelor caniculei:
Evitarea expunerii prelungite la soare între orele de vârf.
Consumul crescut de lichide pentru a preveni deshidratarea.
Evitarea efortului fizic intens în aer liber.
Utilizarea hainelor lejere, deschise la culoare.
Administrația Națională de Meteorologie avertizează că valul de căldură se va extinde și intensifica în zilele următoare, ceea ce necesită o monitorizare atentă a evoluției condițiilor meteorologice și adoptarea unor măsuri adecvate de protecție.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)