S-a stins din viață profesorul universitar arădean Corneliu Pădurean. Avea 71 de ani





O veste tristă a apărut azi noapte în mediul academic din Arad și nu numai. Profesorul universitar Corneliu Pădurean s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani. A fost profesor la ambele universități arădene, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Universitatea „Aurel Vlaicu”.
A fost unul dintre cei mai buni și apreciați profesori ai Aradului în ultimele decenii, unul foarte apropiat de studenți. A fost cercetător, om de știință și mentor, așa cum avea să-l prezinte și în volumul „Societate, cultură, demografie. Omagiu profesorului Corneliu Pădurean la împlinirea vârstei de 70 ani”, apărut anul trecut, cu ocazia împlinirii a 70 de ani a profesorului. Volumul a fost coordonat de Ioan Bolovan și Doru Sinaci, volum apărut sub egida Institutului de Istorie „George Barițiu“ al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca.
Tot atunci ÎPS Părinte Arhiepiscop Timotei i-a conferit prof. univ. dr. habil. Corneliu Pădurean, distincția eparhială Crucea Sfântul Ierarh Sava Brancovici, în semn de „aleasă prețuire pentru contribuția deosebită adusă la promovarea istoriei Aradului în țară și peste hotare”.
„Tematica generală a volumului include o colecție de studii și cercetări atât asupra istorie naționale din varii perspective, cu conexiunile general istorice, impactul istoriei europene asupra evoluţiilor din spaţiul românesc în perioada care a făcut preponderent obiectul de studiu al profesorului Corneliu Pădurean (secolele XVIII-XX), cât și al fenomenelor şi transformărilor demografice din România, domeniu căruia i s-a dedicat preponderent de patru decenii încoace, punând Aradul pe harta demografiei istorice românești prin volumele, articolele de specialitate și numeroasele conferințe naționale și internaționale organizate”, se arată pe site-ul bibliotecaarad.ro.
Corneliu Pădurean s-a născut la 27 decembrie 1952, în orașul Arad, unde a urmat școala primară și studiile preuniversitare. A absolvit apoi Facultatea de Istorie-Filosofie, secția Istorie-Științe Sociale a Universității „Babeș- Bolyai“ din Cluj Napoca, în anul 1977. Tot la această instituție de învățământ superior, în anul 2002, a obținut diploma de doctor în istorie.
Teza de doctorat cu titlul „Populația comitatului Arad în secolul al XIX-lea“ a fost coordonată de prof. univ. dr. Liviu Maior și l-a consacrat ca un specialist în istoria populației.
Abilitarea a obținut-o în anul 2017, tot la Universitatea „Babeș-Bolyai“, printr-o lucrare susținută în fața unei comisii formate din specialiști în istoria modernă și istoria demografică. A publicat și coordonat, singur sau în colaborare, 15 monografii și volume colective, fiind autor unic a patru cărți, iar în colaborare cu alți specialiști a încă patru cărți.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)