Colecționara Maria Aiftincăi a murit la 73 de ani. A fost creatoarea Muzeului etnografic de la Vladimirescu





Colecționara din zona Aradului, Maria Aiftincăi, a murit în cursul zilei de marți, 5 martie, la vârsta de 73 de ani.
Maria Aiftincăi a iubit tradițiile și folclorul românesc până în ultima clipă din viața ei.
Cine a fost Maria Aiftincăi
Născută pe data de 25 ianuarie 1951 într-o localitate din județul Suceava, Maria Aiftincăi s-a mutat în urmă cu mulți ani la Vladimirescu, județul Arad, împreună cu regretatul ei soț, care a părăsit această lume în urmă cu doar un an, alături de care a adunat costume populare tradiționale, vase, obiecte tradiționale, războaie de țesut, covoare și multe alte lucruri, la care Maria a ținut tare mult.
Regretata Maria Aiftincăi a pus bazele unui impresionant muzeu de etnografie și folclor, chiar în localitatea Vladimirescu, unde aceasta a locuit.
Cunoscută de mulți elevi, chiar și preșcolari care-i pășeau pragul muzeului din Vladimirescu, Maria Aiftincăi îi aștepta de fiecare dată pe copii cu brațele deschise. Încântată și extrem de fericită, ea le povestea acestora despre folclorul românesc, cu o pasiune greu de descris în cuvinte.
Înzestrată cu iubirea unui meșter popular adevărat, Maria Aiftincăi reușea mereu să transmită tuturor dragostea ce-o avea pentru folclor și respectul ce-l purta față de tradițiile românești.
Maria Aiftincăi a fost un om deosebit, o „voce” a tradițiilor românilor, de care ne vom aduce aminte cu mult drag, toți cei care am cunoscut-o.
Dormi în pace Maria Aiftincăi!
Dumnezeu s-o ierte și sincere condoleanțe familiei!
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)