Șoferii mijloacelor de transport în comun sunt obligați să asiste persoanele cu dizabilități, atât la urcarea, cât și la coborârea din vehicule





Recent, o decizie a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a subliniat importanța respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități în ceea ce privește accesul în mijloacele de transport în comun și a decis amendarea a doi șoferi de autobuz din București, care au refuzat să ofere ajutor acestei categorii de pasageri, deși sunt obligați să o facă.
Șoferii mijloacelor de transport în comun sunt obligați să asiste persoanele cu dizabilități, atât la urcarea, cât și la coborârea din vehicule. Deși inclusiv în regulamentul intern al STB se specifică faptul că ”în cazul solicitării directe sau al acționării comenzilor specifice (de înclinare sau deschidere a rampei, pentru accesul persoanelor cu dizabilități locomotorii), conducătorul vehiculului este obligat să” ofere asistență, două astfel de cazuri, în care șoferii au refuzat să ajute persoanele cu dizabilități, au ajuns în atenția CNCD.
Faptele, petrecute în urmă cu doi ani, au avut drept protagoniști doi șoferi angajați ai STB, care au refuzat să deschidă rampa pentru persoane cu dizabilități a autobuzelor pe care le conduceau, împiedicând astfel accesul acestora în autobuze. În plus, unul dintre șoferi a fost acuzat că a avut un limbaj injurios față de persoana cu dizabilitate și însoțitorul acesteia.
CNCD a concluzionat, prin Hotărârea 449/2023, că atât comportamentul activ, cât și cel pasiv, care generează o favorizare sau defavorizare nejustificată ori supunerea la un tratament injust sau degradant pe baza dizabilității, atrag răspunderea contravențională.
Mai multe detalii AICI.
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)