Fără respect pentru natură. Pericolul indiferenței pe drumul care leagă Șiria de Feredeu





Au tăiat peste 2.000 de arbori ca să facă drumul dintre Șiria și Feredeu accesibil tuturor, nu doar celor care alergau, mergeau cu bicicleta sau la pas, ci tuturor celor care doreau să iasă în natură. Cei care aleg să vină cu mașina aici, pe dealurile Șiriei, ale Feredeului, la mănăstirea și schitul de aici au, de câțiva ani, șansa să vadă unul dintre cele mai frumoase peisaje din zonă și să-și testeze cunoștințele în ale șofatului fără prea multă ambalare a motorului pe pantele din zonă.
Primăria Șiria a asfaltat parte din drumul forestier existent aici şi a conturat pe alocuri şi un traseu nou care să facă legătura între două obiective turistice, Cetatea Șiriei și Mănăstirea Feredeu.
De când acest lucru a avut loc, numărul celor care urcă dealurile Șiriei a crescut considerabil, dar odată cu acesta au crescut și gunoaiele aruncate de turişti, cel mai probabil direct din maşini. Pe drumul care face legătura între cele două atracții vezi mereu PET-uri, sticle sparte, pungi de plastic, mucuri de țigară, chiar televizoare. Accesibilitatea a adus cu ea și lipsa de civilizație a unora dintre cei pentru care s-a creat această oportunitate.
Șiria, Feredeul, drumul și gunoaiele
Situația e destul de gravă pe drumul dintre Feredeu și Șiria când vine vorba de protecția naturii. Respectul pentru natură nu pare încă un lucru câștigat aici. Îți dai seama nu doar după gunoaiele aruncate de cei care vin în zonă şi de numărul deja prea mare de motocicliști care își turează la liber motoarele, sau de faptul că vezi tot mai puține animale în pădurea ce străjuiește drumul, ci și după modul în care se gândesc la natură cei care decid să facă şi un grătar aici, dacă tot au pornit la drum.
De curând, spre exemplu, mai mulţi motocicliști s-au oprit din tura lor de pe dealurile Şiriei la unul dintre locurile amenajate pentru picnic pe marginea drumului. Au aprins focul în grătare, au prăjit câte ceva aici, au mâncat și au plecat. Au lăsat însă focul aprins în grătar, deși vântul bătea destul de serios sus, pe traversarea dintre Şiria şi Feredeu, fără să le pese că e posibil ca de acolo să sară o scânteie şi de aici să se aprindă pădurea. Ba mai mult, au lăsat şi mâncare pe masă, deşi coşul de gunoi este amplasat la nici trei metri distanţă.
Revelionul, cetatea, atracţia şi drumul asfaltat dintre Şiria şi Feredeu
Dacă credeți că situația prezentată de noi aici e una excepțională și că de cele mai multe dăți cei care aleg să-și petreacă timpul liber în natură pe drumul care leagă Șiria de Feredeu și în pădurea pentru care a fost creat acesta, vă invităm să faceți o vizită aici de 1 ianuarie. În noaptea dintre ani, Cetatea Șiria a devenit un punct de atracție pentru cei care vor să ciocnească un pahar de șampanie sus, pe deal, în natură. Zeci, poate sute de tineri turiști urcă cu mașinile până la cetate pentru a privi de sus județul și pentru spectacolul artificiilor.
Pentru câteva ore, muzica și voia bună cuceresc natura. După Revelionul de la cetate, după ce maşinile şi motocicletele şi-au turat motoarele, după ce şoferii dornici de o aventură în plus au făcut în viteză și fără să apese des pe frâne tura între Şiria şi Feredeu, după sărbătoare, rămân pahare și sticle sparte, resturi de mâncare, pungi uitate în pădure, mucuri de țigară aruncate la întâmplare. Şi tot mai puţine animale sălbatice dornice să-și facă veacul pe aici, deşi aici poți încă vedea căprioare, vulpi, porci mistreți și, spun unii dintre vizitatori, chiar și un râs.
Istoria drumului forestier asfaltat
2.262 de fire (arbori – n.r.) din pădurea comunală Șiria au fost tăiate în 2020 pentru a se realiza acest drum forestier asfaltat (în lungime de 2.553 de metri, prin pădure) care să facă legătura între drumul comunal spre Schitul Feredeu și drumul comunal spre Cetatea Șiria. Tăierile de arbori au început cu Vârful Horlea și au fost finalizate, tot în 2020, în apropiere de Schitul Feredeu.
Aproape 700 de metri cubi de lemn au rezultat de aici, lemn care a fost mai apoi valorificat de Primăria Șiria.
Inventarierea, marcarea arborilor, tăierea lor s-au făcut de către ocolul silvic în baza zecilor de aprobări primite de la mai toate instituțiile cu abilități în protejarea mediului și pădurilor. A fost, în fapt, un proiect prin PNDL realizat de Primăria Șiria pentru a crește atractivitatea zonei. Totul a fost posibil în baza unui ordin de schimbare a categoriei de folosinţă silvică a unui teren de 2,5331 hectare, fond forestier, proprietate publică a comunei Şiria, care să permită transformarea a unei părți din terenul acoperit cu păduri de foioase în drum forestier Şiria-Schitul Feredeu. A fost vorba de Ordinul 1018 din 13.09.2019, semnat de ministrul Demeş. Dar odată cu creșterea interesului pentru zonă, Feredeul și Șiria s-au ales și cu gunoaiele și pericolele cu care vine civilizația.
Citeşte şi:
Peisaj selenar lângă Cetatea Șiria. În mod normal, au început și întrebările…
Iată și o investiție bună! Turiștii se pot bucura de un drum nou către Cetatea Șiriei (Video)
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)