Primăria a câștigat în primă instanță un proces împotriva a 2 ofertanți pentru modernizarea CET-ului





Călin Bibarț susține că este o premieră națională. Primăria Arad a dat în judecată două firme care au provocat întârzieri la licitația pentru modernizarea CET Hidrocarburi, cerându-le despăgubiri, iar Tribunalul Arad a dat municipalității, în primă instanță, câștig de cauză.
Edilul a dorit să transmită pe această cale un semnal de alarmă asupra problemei pe care o întâmpină adesea autoritățile locale din România în momentul desfășurării unei licitații publice, anume că anumite firme ar depune intenționat contestații doar pentru a sabota desfășurarea licitațiilor. Astfel de întârzieri au însă repercusiuni asupra proiectelor pe fonduri europene, autoritățile locale fiind puse în situația de a pierde finanțarea dacă nu se încadrează în termenul prevăzut pentru implementare.
„Fiind finanțare prin PNRR, e destul de strâns timpul, pentru că ai nevoie să finalizezi lucrarea și să faci plățile până în 3 ani de zile. Eu am atenționat inclusiv miniștrii că ar fi trebuit să intervină și la legislația aferentă licitațiilor, pentru că altfel ne trezim că facem pe documentații și pe proceduri și nu mai apucăm să implementăm. Ne-am și grăbit, și noi și Constanța, să dăm drumul la licitații. Ne-am trezit încă din faza de caiet de licitații că a fost contestat, în cazul nostru, dar și al lor, la Constanța, de două firme – deși au acționariat comun – în mod deliberat ca să întârzie procedura, pentru că au fost în afara termenului de contestație.
Evident că au fost respinse de către CNSC, evident că ne-a întârziat aproape o lună de zile acest demers și noi am făcut ceva care cel puțin în speța asta alții nu au făcut, dar nici în alte spețe n-am auzit că a mai făcut cineva în țară: am dat în judecată pentru a cere despăgubiri. Pentru că de prea multe ori se întâmplă ca firmele, în mod deliberat, încearcă doar să profite de anumite drepturi pe care le are orice firmă în cadrul licitațiilor, dar știind că o face doar ca să te încurce. În cazul acesta a fost și destul de simplu de calculat câte zile s-au întârziat (…). Mă bucur că ambele firme au pierdut în primă instanță și au primit o penalizare de 88 mii lei fiecare. Tradus în cele 28 zile, vin 635 euro pe zi, o penalizare pentru fiecare firmă. Cred că este un semnal cât se poate de bun și de corect. Pentru că dacă noi suntem de bună credință, regulile sunt și ele de bună credință, există o competiție între firme, să fie transparent, dar nici să sărim în cealaltă extremă în care cineva încearcă doar să te încurce, pentru a pierde proiectul, pentru a pierde finanțarea”, a spus primarul Călin Bibarț.
Proiectul pentru CET Hidrocarburi trebuie implementat în maxim 3 ani
Proiectul de retehnologizare a CET Hidrocarburi, care presupune producerea de energie prin cogenerare, se numește „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență” și a fost câștigat de Primăria Arad în, prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) în februarie 2023. Suma totală a investiției se ridică la circa 533 milioane lei, fondurile europene nerambursabile aprobate fiind circa 278 milioane lei.
Licitația a început însă cu întârzieri, în primă fază pentru că Agenția Națională pentru Achiziții Publice a pornit un control „Ex-Ante”, iar apoi, la solicitarea unor companii interesate să depună oferte, termenul de depunere al ofertelor, care trebuia să fie 11 august, a fost prelungit cu o lună, pe 11 septembrie. Apoi, în 25 septembrie, ROMELECTRO SA a depus o contestație, urmată în 4 octombrie de ELECTROMONTAJ CARPAȚI SIBIU SA, care a depus și ea o contestație aproape identică cu privire la documentația de atribuire.
CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) a respins însă aceste contestații, dar întârzierile suplimentare s-au înregistrat deja. Acesta este și motivul pentru care Primăria Arad s-a considerat îndreptățită să acționeze în instanță, cerând despăgubiri, iar Tribunalul Arad a dat sentința, vineri, 8 decembrie, în favoarea municipalității, acceptând însă în parte cerințele (suma solicitată pentru despăgubiri era mai mare). Astfel, instanța de judecată a impus o despăgubire de 88.000 lei fiecărei firme, dar mai există posibilitatea ca acestea să depună contestație la Curtea de Apel, în termen de 15 zile.
Între timp, licitația pentru modernizarea CET Hidrocarburi continuă, acum fiind la faza de analiză tehnică, fiind preconizat să fie anunțată oferta câștigătoare cândva în decursul lunii ianuarie 2024.
Citește și:
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)