6000 de euro lunar, chirie pentru Spitalul Matern actual. Contractul de proiectare tehnică a Complexul Matern-Pediatrie a fost semnat





Spitalul Matern mai are de stat în chirie minim 3 ani. Contractul de realizare a proiectării tehnice a fost semnat azi la sediul Consiliului Județean Arad. Firma câștigătoare a fost Tesseract Architecture (reprezentată prin administratorul Raluca Claudia Șoaită), însă semnarea acestui contract, care are un termen de realizare de șase luni, nu a fost lipsită de unele săgeți aruncate către Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, din partea președintelui CJA.
Menționăm, din nou, că proiectul Complexului este pe lista neagră a celor șase spitale aflate în pericol de a pierde finanțarea prin PNRR, din cauza „riscului de nerealizare” potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o la Bruxelles. Datele au fost obținute de jurnaliștii G4Media, alături de cei de la Economedia (detalii AICI).
Nici o adresă oficială către CJA
Deși Ministrul Sănătății a declarat pe mai multe posturi TV că nu se pierde finanțarea spitalelor, ci doar se transferă de pe PNRR pe Banca Europeană de Investiții, nimeni din administrația județeană nu a primit vreo informare oficială în acest sens. Întrucât există un contract semnat chiar de ministrul Rafila încă din martie anul acesta, decizia de a modifica termenii și condițiile contractului asumat de Guvern poate fi catalogată ca fiind una fără precedent.
Însă nu putem spune că ne miră o asemenea situație. Bani s-au mai pierdut și, din păcate, atâta timp cât va exista distanțarea aceasta politică între Centru și provincie, se vor mai pierde.
Maternul stă în chirie de 6000 de euro pe lună, cel puțin până 2026
După cum se știe, clădirea în care funcționează la această oră spitalul a fost retrocedată Fundației Caritatea, după ani și ani de procese (detalii AICI). În lumina acestei situații construirea unui spital este cu atât mai necesară. Un lucru care, dacă Guvernul își respectă promisiunea asumată prin semnarea contractului, ar trebui să aibă termen anul 2026.
„Un termen destul de strâns”, recunoaște și Iustin Cionca, președintele CJA. Astfel, cel puțin până în 2026, Spitalul de pe Episcopiei va trebui să plătească o chirie lunară. Momentan încă nu este semnat contractul , fiind necesare ca unele detalii să fie stabilite, însă suma de 6000 de euro este una reglementată deja.
Mingea e în curtea Guvernului
(Viitorul Complex Matern, simulare)
Reiterăm. Cu toate că există un contract semnat între CJA și Guvern, ministrul Sănătății a anunțat că finanțarea celor șase spitale de pe listă, printre care și Complexul din Arad, va fi transferată către Banca Europeană de Investiții. Ceea ce înseamnă, de fapt, că vor fi bani împrumutați, iar acest împrumut va pune din nou greutăți pe bugetul național. O finanțare pe linie de credit însă, înseamnă și un termen de execuție a lucrărilor mai mare.
Lista celor șase spitale care vor pierde finanțarea PNRR: Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea, (96 milioane euro), corp nou Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanta (142 milioane euro), Complexul nou Matern-Pediatrie Arad (95 milioane euro), Spitalul nou de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota (202 milioane euro), Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov (96 milioane euro). respectiv relocare și modernizare secție oncologie și compartiment cardiologie intervențională Spitalul de Urgență Alba Iulia (46 milioane euro).
Acest transfer al finanțării însă va fi posibil doar dacă Comisia Europeană va pleca urechea la cererea Guvernului de a modifica PNRR-ul.
Termene prea scurte de realizare a proiectelor
În acest timp, premierul Ciolacu exlică la G4Media de ce nu are motive să-l certe pe Rafila pentru decizia de a tăia 740 de milioane de la Sănătate pe PNRR:
„Eu nu pot să-l cert acum pe ministrul Rafila că a scos anumite spitale care nu aveau nici licitație, nici studiu. Aveau o schiță și o sumă «cam atât ar fi trebuit pentru acel spital». Acel spital se va face. Trece pe fonduri europene și pe împrumut BEI, oricum ne încadram după 2026. Nu a fost lăsat”.
Însă nu se spune nimic despre faptul că Ministerului Sănătății i-a trebuit 8 luni de zile să semneze contractele de finanțare cu instituțiile publice beneficiare.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)