marþi, 22 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Aradul are 791 de agresori sexuali. Evidența acestora este ținută în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale

    de Ioana Costaș | 14 august 2023, 8:20 AM | Știri Arad | Topic special

    0

    Aradul are 791 de agresori sexuali, născuți în județul Arad şi înregistrați în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale. Cine ajunge în acest registru, câți din acești agresori sexuali sunt de sex masculin și câți de sex feminin, ce profesii le sunt interzise acestor persoane, pentru ce fel de infracțiuni se regăsesc aici și care sunt persoanele exceptate de la a fi înregistrate în acest registru sunt câteva dintre întrebările pe care le-am adresat Inspectoratului de Poliție Județean Arad.

    Pentru început, trebuie menționat faptul că Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor funcționează în cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene si la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, unde este organizat Registrul local, în care se ţine evidenţa persoanelor fizice născute în raza administrativ-teritorială a judeţului, respectiv a municipiului Bucureşti, care fac obiectul Registrului.

    Structura care gestionează evidenţa persoanelor din acest registru, născute în judeţul Arad, este Serviciul Cazier Judiciar, Statisitică şi Evidenţă Operativă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, iar totalul persoanelor întroduse în Registrul agresorilor sexuali este de 791 de persoane născute în judeţul Arad. Dintre acestea, 740 de persoane sunt de sex masculin şi 51 sunt de sex feminin.

    Pe lângă datele de identificare (nume, adresă etc.), persoanele trecute în registru sunt amprentate și li se prelevează probe biologice, în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare.

    Trebuie menționat faptul că, la nivelul Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţă Operativă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, nu există o situaţie privind repartizarea pe localităţi a persoanelor care fac obiectul Registrului agresorilor sexuali.

    Nu sunt înscriși în registru minorii agresori sexuali

    Există și excepții în ceea ce privește persoanele care sunt înscrise în acest registru. Este vorba despre persoanele care sunt minore la data comiterii faptelor. Totodată, persoanele care au împlinit 85 de ani sunt scoase din registru. Cu mici excepții.

    Potrivit IPJ Arad, „nu se înscriu în Registru persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată a dispus aceasta în mod expres în cadrul unui proces penal” și, potrivit prevederilor art.10 alin.2 lit.d din Legea nr.118/2019, se scot din evidenţa Registrului persoanele „la împlinirea vârstei de 85 de ani, dacă pedeapsa aplicată este mai mare de 5 ani”. Putem defini astfel limitele minime şi maxime de vârstă a persoanelor aflate în evidenţa registrului ca fiind între 18 și 85 de ani.

    Cine este introdus în registrul agresorilor sexuali? Este vorba despre cei care comit următoarele infracţiuni:

    a) infracţunea de trafic de persoane prevăzută la art. 210 Cod Penal;

    b) infracţiunea de trafic de minori prevăzută la art. 211 Cod Penal;

    c) infracţiunea de proxenetism prevăzută la art. 213 Cod Penal;

    d) infracţiunea de exploatare a cerşetoriei prevăzută la art. 214 Cod Penal;

    e) infracţiunea de folosire a unui minor în scop de cerşetorie prev. la art. 215 Cod Penal;

    f) infracţiunea de folosire a serviciilor unei persoane exploatate prev. la art. 216 Cod Penal;

    g) infracţiunea de folosire a prostituţiei infantile prevăzută la art. 216^1;

    h) infracţiunea de viol prevăzută la art. 218 Cod Penal;

    i) infracţiunea de agresiune sexuală prevăzută la art. 219 Cod Penal;

    j) infracţiunea de act sexual cu un minor prevăzută la art. 220 Cod Penal;

    k) infracţiunea de corupere sexuală a minorilor prevăzută la art. 221 Cod Penal;

    l) infracţiunea de racolare a minorilor în scopuri sexuale prevăzută la art. 222 Cod Penal

    m) infracţiunea de hărţuire sexuală prevăzută la art. 223 Cod Penal;

    n) infracţiunea de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, art. 299 Cod Penal;

    o) infracţiunea de pornografie infantilă prevăzută la art. 374 Cod Penal;

    p) infracţiunea de ultraj contra bunelor moravuri prevăzută la art. 375 Cod Penal;

    q) infracţiunea de incest prevăzută la art. 377 Cod Penal;

    r) infracţiunile prevăzute la lit. a)-q), astfel cum erau prevăzute în Legea nr. 15/1968 privind Codul Penal al României sau în legi speciale, având aceleaşi elemente constitutive.

    Citește și: Agresorul sexual din Variașu Mare a fost prins la Pecica

    Profesii interzise pentru agresorii sexuali

    Ce meserii le sunt interzise acestor persoane? Ei bine, tot ce ține de activități deprofesionale, activități de voluntariat sau orice alt timp de activități care presupun contactul direct cu copiii, contactul direct cu persoane în vârstă, cu persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane vulnerabile sau examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane.

    Totodată, acestor persoane le revin mai multe obligații. Acestea trebuie să se prezinte periodic la organele de pe raza cărora domiciliază sau îşi au reşedinţa, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, pentru a comunica acestora informaţii relevante referitoare la: profesia, meseria sau activitatea pe care o desfăşoară; mijloacele de existenţă; persoanele minore, în vârstă, cu dizabilităţi sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact în mod direct şi sistematic; unităţile de învăţământ şcolar sau preşcolar, taberele de copii, spitalele de copii sau orice loc frecventat în mod preponderent de copii în care au avut acces în această perioadă; adresele unde locuiesc; modalitatea de comunicare cu organele de poliţie.

    Persoanele înscrise în registru mai au obligaţia de a anunţa, în prealabil, organul de poliţie pe raza căruia locuiesc, în cazul intenţiei efectuării oricăror deplasări din localitatea de domiciliu mai lungi de 15 zile, inclusiv cu privire la localitatea de destinaţie, scopul deplasării, perioada de deplasare şi mijlocul de transport folosit și să se prezinte la organul de poliţie pe raza căruia îşi stabilesc locuinţa pentru a comunica despre aceasta şi a fi luate în evidenţă, în termen de cel mult 3 zile.

    Peste 64.700 de persoane înregistrate în Registru

    „La data de 18 iulie 2023, în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale erau înscrise 64.791 de persoane”, potrivit datelor Ministerului de Interne. Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor (Registrul agresorilor sexuali) a fost operaţionalizat la 1 iulie 2021.

    De asemenea, până în prezent, au fost eliberate 344.610 de certificate de integritate comportamentală. Certificatul de integritate comportamentală este documentul eliberat persoanelor fizice, care atestă lipsa înscrierilor în Registru sau, după caz, datele înscrise în Registru cu privire la acestea. Începând cu 1 februarie 2023, cazierul judiciar poate fi obţinut şi online. Anul acesta, au fost eliberate 1.156.806 de caziere.

    Citește și: Român condamnat la 300 ani de închisoare, după ce a violat zeci de fetițe. E considerat cel mai periculos agresor sexual din Spania

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.