„Impactul este înfiorător de puternic”. Directorii instituțiilor culturale din Arad ne vorbesc despre ordonanța de reducere a cheltuielilor bugetare





Restructurările planificate de Guvern în viitoarea ordonanță de reducere a cheltuielilor bugetare stârnesc mari îngrijorări în rândul instituțiilor de cultură subordonate administrației, întrucât prevederile, deși nu sunt adresate direct lor, ar putea avea efecte devastatoare asupra actului cultural, ducând chiar la desființarea totală a numeroase instituții de cultură din țară. Reacțiile nu au încetat să apară: s-au strâns peste 10.000 semnături într-o petiție, numeroși oameni de cultură blamând Guvernul că vrea să distrugă și ceea ce a mai rămas din cultura din România.
În textul proiectului de ordonanță se precizează că : „Art. XX (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2024 instituțiile publice cu personalitate juridică aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea autorităților publice centrale/județene sau locale își pot desfășura activitatea dacă îndeplinesc următoarele condiții cumulative: a) Au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice; b) Activitățile desfășurate de instituțiile publice nu se suprapun peste sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice cu obiect de activitate același sau similar”.
Numeroase instituții culturale din țară au mai puțin de 50 de angajați.
De asemenea, se aduc limitări și asupra bugetului instituțiilor de cultură, care ar fi impus să nu depășească 7,5% din veniturile unității administrativ teritoriale (articolul XV).
Citește AICI proiectul de ordonanță în întregime.
Am luat legătura cu directorii instituțiilor de cultură din municipiul Arad, pentru a afla care este opinia lor față de proiectul de ordonanță, cum consideră că ar afecta funcționarea instituției, respectiv calitatea actului cultural, dat fiind faptul că, de pildă, întreaga Bibliotecă Județeană Arad are 43 angajați (conducerea nu a dorit momentan să comenteze proiectul), Centrul Municipal de Cultură Arad are un număr de 23 angajați, iar Centrul Cultural Județean Arad are 32 angajați.
Teatrul
Bogdan Costea, directorul Teatrului Clasic Ioan Slavici (care se află în subordinea Consiliului Local Arad), se află printre cei 50 de manageri de instituții de cultură din țară care au semnat un memoriu către Guvern, în încercarea de a convinge decidenții să nu aprobe actul normativ în această formă. Totuși, Costea ne-a menționat că teatrul arădean nu ar fi afectat, întrucât are peste 50 de angajați. De asemenea, nici Teatrul de Marionete de la Arad nu ar fi afectat întrucât nu este instituție subordonată, ci este un departament din cadrul teatrului, nici Teatrul de Cameră Maghiar (Aradi Kamaraszínház), întrucât nu este nici măcar un departament, ci este practic doar un proiect al Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.
„Este o măsură radicală ce s-ar lua împotriva mai multor instituții culturale din țară, care ar duce la o desființare în cazul în care își pierd identitatea. Cele mai afectate sunt teatrele de marionete, de păpuși sau cele din comunitățile unde numărul membrilor acelor teatre este mai mic decât cel de 50. De asemenea, un alt aspect care ține de viitor este această limitare privind alcătuirea bugetelor în 2024 a tuturor instituțiilor de cultură la cuantum de 7,5% din veniturile proprii realizate de către UAT-uri. Nu aș putea să vă fac o estimare în ce mod ne va fi afectat astfel bugetul, pentru că până acum nu s-a raportat nimeni la acest cuantum.
În ceea ce privește personalul Teatrului Clasic Ioan Slavici, din punct de vedere al acestei limitări de 50 de angajați, în principiu nu este afectat, numărând astăzi 92 angajați activi, dar în contextul viitoarelor măsuri la nivel național lucrurile nu sunt fericite, ci din potrivă sunt îngrijorătoare”, ne-a spus Bogdan Costea.
Complexul Muzeal Arad
Directorul muzeului fiind în concediu, ne-a răspuns solicitării directorul adjunct, Bogdan Blaga. Aflăm astfel că și în cazul acestei instituții de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Arad, numărul de angajați depășește limita minimă din proiectul de ordonanță.
„Avem 66 posturi din care 54 sunt ocupate. Din câte am înțeles este doar o discuție, urmează să vedem ce se hotărăște, dar pe noi din câte se pare nu ne afectează având peste 50 angajați. Cât despre acea limitare la 7,5%, nu pot să îmi dau seama care ar fi acum finanțarea primită. În orice caz, deocamdată este doar un draft pe care se discută”, ne-a spus Bogdan Blaga.
Filarmonica
Și Filarmonica din Arad are peste 50 angajați (în total, 106 mai exact), însă în ceea ce privește orchestra este sub numărul necesar pentru a avea posibilitatea de a aborda compoziții muzicale de amploare, conducerea exprimându-și de mai multe ori dorința de a face angajări suplimentare, iar acum se zărește la orizont o nouă piedică.
„Din câte ne-am dat seama în urma studierii draftului ordonanței, singura măsură care ne-ar afecta pe noi este cea a eliminării posturilor vacante din organigramă. Noi avem câteva posturi vacante și dacă O.G. va trece în forma draftului propus vom avea cu siguranță de suferit. Chiar dacă am avea toate posturile prevăzute de organigramă, tot am fi printre cele mai mici Filarmonici din țară din perspectiva numărului de angajați. Dacă vom rămâne și mai puțini, aceasta ar putea constitui o problemă pentru că am fi limitați la un repertoriu pliat pe un ansamblu mic. Practic nu am mai putea aborda nimic de la romantism până în prezent, din cauza faptului că nu avem suficienți oameni”, ne-a spus Laurențiu Muntean, directorul Filarmonicii Arad.
CMC Arad
Daniela Pădurean Andreica, directoarea Centrului Municipal de Cultură (CMC) Arad, aflat în subordinea Consiliului Local Arad, consideră că prevederile din proiectul de ordonanță sunt drastice și dacă ar intra în vigoare ar duce la desființarea tuturor centrelor de cultură din țară.
„Problema este una foarte gravă, impactul este înfiorător de puternic pentru că lovește în instituții, prin pierderea de funcții și posturi, unele dintre ele au rămas unice din cauza celorlalte acte normative promulgate anterior nu am putut face angajări și atunci e clar că activitatea și asa e perturbata, darămită dacă se pune în practică această nouă ordonanță, e limpede că vor exista sincope uriașe.
La CMCA nu practicăm cultura instituționalizată. noi suntem complementari celorlalte instituții culturale din oraș, ne adresam publicului care nu e cel fidel filarmonicii, de exemplu, dar și oamenii aceștia trebuie să aibă activitățile lor. Noi avem și activități de nișă, unde nu intră alte instituții de cultură specializate.
Din cauza ordonanței, cred că toate centrele culturale din țară vor dispărea, dar vor dispărea și teatre de tineret, copii… E un tăvălug pornit fără să fie bine gândită mișcarea.
Economie ca economie, dar și în timpul războiului cultura a fost susținută. Suntem mai rău decât în timpul războiului? Nimeni nu contestă ca nu e nevoie de mai bine, că nu sunt activități care nu sunt întotdeauna cele mai grozave, dar per total toată lumea are dreptul și are nevoie și de activități recreative, sportive și de umplere a timpului liber. Așa cum sunt ele, zilele orașului sunt atât de așteptate! Suntem oricum copleșiți de greutățile vieții, mai avem nevoie și de clipe frumoase. Până la urmă pentru ce trăim? Doar să fim un soi de roboței care merg la serviciu și merg acasă, apoi nu mai există viață? Sunt oameni cu posibilități materiale limitate, iar pentru ei aceste zile de sărbătoare în oraș înseamnă ceva, iar asta la nivel național spun, nu doar aici la Arad, pentru că toată lumea, în toate orașele, are astfel de activități…
Poate regândesc guvernanții, poate se străduie să privească cu mai multa deschidere și pentru acest sector. Cred că lucrurile pot fi gândite într-o manieră mai puțin agresivă vizavi de toată activitatea asta în mediul cultural”, ne-a spus Daniela Pădurean Andreica, director al Centrului Municipal de Cultură Arad.
CCJ Arad
Asemenea directoarei Andreica, și Ioana Engelhardt, directoarea Centrului Cultural Județean (CCJ) Arad, preconizează dispariția centrelor culturale dacă va fi promulgată ordonanța.
„Dispariția centrelor culturale județene ca instituții publice de cultură de la nivel local va avea un impact negativ semnificativ asupra domeniului cultural. Astfel, desființarea/reorganizarea/fuzionarea sau transferul activității către alte structuri organizatorice va duce la degradarea vieții culturale, o componentă de bază a societății democratice, precum și la încălcarea principiului descentralizării, cu rezultat imediat de pierdere a interesului de menținere, de promovare și de dezvoltare a culturii.
Centrul Cultural Județean Arad are nevoie de un număr mult mai mare de angajați decât cei aprobați în organigrama, pentru a putea acoperi toate serviciile și prestațiile pe care le oferă anual, atât în cadrul evenimentelor cultural- artistice desfășurate, cât și pentru acoperirea serviciilor oferite de către Școala populară de Arte din cadrul Centrului Cultural Județean Arad. În prezent, funcționăm cu un număr de 32 de angajați și 24 contracte de servicii externalizate”, ne-a spus Ioana Engelhardt.
CCJ Arad funcționează în subordinea Consiliului Județean Arad.
Hub cultural MARTA
Pe de altă parte, Ovidiu Balint, directorul hubului cultural MARTA, este de părere că prevederile din proiectul de ordonanță, așa cum a apărut el în spațiul public, nu vizează instituțiile de cultură, ci doar direcțiile și serviciile din cadrul administrației locale.
„Eu cred că discutăm despre un text pe care nu și-l asumă nimeni deocamdată. Îmi e greu să îmi spun o părere despre ceva ce nu există momentan. Pe de altă parte, din textul scăpat în mediul public, eu nu am văzut să fie citate instituțiile ca atare, ci doar direcții și servicii, și bănuiesc că face referire la o reorganizare administrativă a formelor administrative de tipul Consiliul Județean, Consiliul Local. Nu am văzut să fie referire strictă și precisă la instituții publice sau care să facă referire la o reorganizare a lor, deci deocamdată nu este nimic concret, documentul nu e încă nici măcar în consultare publică, să putem vorbi despre o viitoare ordonanță concretă. În cazul nostru, MARTA este instituție de cultură în subordinea Consiliului Local, ca formă de organizare este așezământ cultural”, ne-a spus Ovidiu Balint, directorul hubului cultural MARTA, instituție subordonată Consiliului Local, proaspăt înființată, momentan fără alți angajați.
• Citește și:
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)