Un auditor public din cadrul Curții de Conturi, anchetat de DNA după ce și-a șantajat fost soție





Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Popescu Nicolae , auditor public extern în cadrul Curții de Conturi – Camera de Conturi Constanța și membru al autorității de audit, pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În luna octombrie 2022, în contextul derulării unui proces de partaj, inculpatul Popescu Nicolae, în calitatea menționată mai sus, ar fi exercitat constrângeri asupra fostei soții, de asemenea funcționar public, pentru a o determina pe aceasta:
– să îi lase în proprietate un imobil (în valoare de 249.620 euro) dobândit în timpul căsătoriei,
– să preia părțile sociale ale unei societăți comerciale controlată și administrată, în fapt, de către inculpat prin intermediul unei persoane interpuse și care acumulase datorii importante față de bugetul de stat (772.132 lei).
În același context, inculpatul i-ar fi mai transmis fostei soții că va renunța și la demersurile care vizau tragerea la răspundere penală a acesteia într-o cauză penală aflată pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, pentru un presupus furt comis între soți și respectiv, pentru presupuse infracțiuni comise de aceasta împotriva fiului lor minor.
Concret, constrângerile la care ar fi apelat inculpatul Popescu Nicolae ar fi constat în exercitarea de amenințări ce ar fi vizat crearea unei situații defavorabile la locul de muncă pentru fosta soție și care ar fi avut ca urmare concedierea acesteia. De asemenea, inculpatul i-ar mai transmis că nu va mai sesiza organele judiciare cu privire la săvârșirea de către aceasta a altor presupuse fapte penale.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Comentariile portalului
Dragă Propagandică, Vreau să te informez că eu nu sunt nici candidat, nici doctor în matematici ca să mă las intimidat de un "galerist" ca tine. Asta, ca răspuns (...)
În primul rând, nu am dpus că ar fi analfabeți și mai știu eu cum. Apoi, cred că experiența de viață și, poate, bruma de cultură politică (...)
Manipularea continua, doar că s-a predat ștafeta de la un "jurnalist" la alt "jurnalist". * Prin anii 2018 și 2019, când era Dragnea pericolul numărul unu, mai țineți minte cum (...)