„ROMLAG 1945 – 1965”. Expoziție la Arad a Muzeului Ororilor Comunismului în România





Complexul Muzeal Arad anunță vernisarea expoziției interactive organizată de către Muzeul Ororilor Comunismului în România în data de 28 aprilie 2023, ora 11:00, la sala Clio (strada Horia nr. 10), cu titlul „ROMLAG 1945 – 1965”.
Expoziția va fi deschisă până în data de 14 mai 2023 și este inclusă în programul Nopții Muzeelor la Arad, sâmbătă, 13 mai, cu program de vizitare între orele 16.00-02.00 (intrarea este liberă pe parcursul Nopții Muzeelor, sâmbătă, 13 mai).
La vernisaj vor fi prezenți organizatorii, reprezentanții Complexului Muzeal Arad, istorici arădeni, dar și elevi ai Colegiului Preparandia „Dimitrie Țichindeal” din Arad.
Text oferit de Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR):
Numele expoziției „ROMLAG 1945-1965” este dat de sistemul concentraționar și represiv instituit în perioada premergătoare dar și în timpul regimului de tip stalinist sub Republica Populară Română. Narațiunea personalizată a spațiului represiv și totalitar este făcută printr-o abordare interdisciplinară a noilor media cu cercetarea cartografică. Îmbinarea celor două arii permite o comunicare directă și imersivă în spațiul represiv cuprins între 1945-1965 prin intermediul hărților, fotografiilor și documentelor expuse în premieră publicului.
Expoziția cuprinde 5 secțiuni tematice Rezistenta, Revoltele; Închisoarea Politică; Deportările și Frontierele. Fiecare zonă de cercetare analizează impactul regimului represiv prin utilizarea hărților ca instrument de orientare istorică în procesul de analiză a fenomenului comunist în România.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)