Documentarul despre Lunca Mureșului, în selecția oficială a unui festival internațional din Ungaria





„Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Apei și avem o veste tare faină pe care vrem să o împărtășim cu voi. Filmul documentar Lunca Mureșului a fost ales în Selecția Oficială la ediția de anul acesta a International Nature and Environmental Protection Festival din Gödöllő, Ungaria”. Acesta este anunțul făcut pe pagina de facebook România Sălbatică.
Documentarul făcut în Arad spune, potrivit postării de pe pagina oficială România Sălbatică, povestea celui mai lung râu interior din țara noastră și a ecosistemului creat de el în Parcul Natural Lunca Mureșului. În filmul de aproape o jumătate de oră este evidențiată importanța acestui râu în susținerea biodiversității naturii, precum și a vieții oamenilor din zonă”.
Povestea Luncii Mureșului și a biodiversității sale poate fi vizionată în videoul de mai jos:
Lunca Mureșului from NTD Film on Vimeo.
Potrivit paginii dedicate documentarului despre luncă, povestea selectată acum la festivalul de film din Ungaria, este despre cea mai mare zonă umedă din vestul României. „Mureșul este cel mai lung râu interior al României și străbate țara de la est la vest. Traversează toate formele de relief, iar la finalul călătoriei pe meleagurile noastre creează un ecosistem deosebit, o zonă umedă de importanță internațională. Acest documentar spune povestea Parcului Natural Lunca Mureșului și a modului în care râul a influențat de milioane de ani natura și oamenii”.
Documentarul a fost lansat în 2022, este în limba română, este subtitrat în engleză, are 28 de minute și a fost regizat de Dan Dinu, unul dintre regizorii de pe acum celebrului documentar „România Sălbatică”. Imaginea și montajul îi aparțin lui Cosmin Dumitrache, scenariul lui Dan Dinu și Codruța Florea, producători fiind NTD Film & Parcul Natural Lunca Mureșului.
Potrivit declarațiilor din trecut ale directorului R.N.P. Romsilva – Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului R.A., Fulviu Moga, echipa de la <România Sălbatică> a derulat mai multe sesiuni de filmare în aria naturală protejată de la noi, imediat după ce documentarul lor s-a bucurat de un real succes în rândul cinefililor și a iubitorilor de documentare din țară și nu numai. Lung metrajul a adunat public numeros nu doar la festivalurile de film în cadrul cărora a fost proiectat, ci și în sălile de cinema. Acum, a venit rândul Luncii Mureșului să-și spună povestea la festivaluri.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)