A murit Mihai Șora, unul dintre cei care „ar trebui să trăiască veșnic”





Alb. Un singur cuvânt. Aceasta a fost penultima postare făcută pe pagina de facebook a scriitorului Mihai Șora. Şi aşa s-a dus, am spune noi, Mihai Șora, unul dintre cei mai îndrăgiți și venerați scriitori români, „un om extraordinar ce ne insufla nemurirea”, cum aminteşte cineva în lungul şir de condoleanţe ce au urmat acestui anunţului. Vestea morții sale a fost dată de soția scriitorului, Luiza Palanciuc-Şora, sâmbătă, în jurul orei 20.00, tot pe pagina de facebook a filosofului, unde a scris: „Iubitule,
ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.
Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin.
E frig fără tine, iubitule.
Aziul”.
Născut pe 7 noiembrie 1916 la Ianova, Remetea Mare, Timiș, Mihai Șora a fost un filosof și eseist, membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianței Civice și al Societății Române de Fenomenologie, simbolul rezistenței împotriva nedreptății, o voce care umplea sălile de conferință și care anima protestele din București. Mihai Șora ne-a părăsit la 106 ani, lăsând în urmă multă tristețe, dar și multă speranță, mult umor fin, rezistență tenace, vitalitate inepuizabilă și încăpățânarea de a nu renunța la principii. „Drum lin în lumină, Maestre! Să ne scrieți de acolo de unde ajungeți! Aici va fi mult, mult mai pustiu fără dvs.!
Comentariile portalului
Dragă Propagandică, Vreau să te informez că eu nu sunt nici candidat, nici doctor în matematici ca să mă las intimidat de un "galerist" ca tine. Asta, ca răspuns (...)
În primul rând, nu am dpus că ar fi analfabeți și mai știu eu cum. Apoi, cred că experiența de viață și, poate, bruma de cultură politică (...)
Manipularea continua, doar că s-a predat ștafeta de la un "jurnalist" la alt "jurnalist". * Prin anii 2018 și 2019, când era Dragnea pericolul numărul unu, mai țineți minte cum (...)