„Nu azi, poate mâine” – locuitorii din Dorobanți fac vizite zilnice la o alimentară, în speranța că le „ajung” pensiile





La Dorobanți, poșta funcționează într-un fel aparte. Poștașul nu există, iar punctul poștal se află… într-un magazin privat care este totodată și domiciliul vânzătoarei. Astfel că toți cei care trebuie să-și ridice pensia, alocația școlară, ori de handicap, depind de amabilitatea și flexibilitatea doamnei de acolo. Ne-a fost semnalat însă că mulți cetățeni din Dorobanți se lovesc efectiv de un „zid”. Au fost puși pe drumuri de mai multe ori, fiind nevoiți să se roage și să se tot roage pentru un drept legal pe care îl au. Banii se lasă mult așteptați și explicații nu primesc. Ba uneori primesc chiar mustrări pentru insistență.
Primele apeluri pe care le-am primit din partea unor cititori din Dorobanți au fost în perioada sărbătorilor (decembrie 2022), când se plângeau că nu au bani să își cumpere cele necesare pentru masa de Crăciun. La scurt timp însă după ce redactorii Special Arad au dat telefoane pentru a se interesa de situație, unul dintre locuitorii din Dorobanți a sunat să ne spună că banii au sosit. Următoarea lună, banii au ajuns rapid, astfel că aparenta problemă părea să se fi rezolvat.
În 23 februarie însă, ne-a contactat din nou o doamnă din Dorobanți care a dorit să ne atragă atenția că oamenii sunt din nou puși zilnic pe drumuri, în timp ce unii nu au bani nici să-și ia medicamentele.
Aproape 2 săptămâni – drumuri zilnice degeaba la magazinul din Dorobanți, pentru bani
„O cunoștință are pensia de urmaș după soțul ei, că soțul ei a decedat și are o fiică cu handicap, care primește îndemnizație de handicap și pensie de urmaș după taică-so. Doamna este purtată de pe azi pe mâine, de pe mâine pe poimâine, dar asta din data de 11 deja tot așa îi spune… Suntem în 23 și încă nimic. Efectiv nu se știe când vin banii. Soțul ei a murit acum câțiva ani, anul trecut i-a ars acoperișul de pe o parte din casă, are fetița acasă cu handicap, vă dați seama, are nevoie de bani…”, ne-a explicat doamna din Dorobanți.
„Sunt aici niște oameni care trăiesc din 500-600 lei, pensie de colectiv, care sunt nevoiți să aștepte de pe o lună pe alta, ba chiar mai e când primesc pensia de pe cealaltă lună și nu se rezolvă nimic. Bătrânii, majoritatea de aici din Dorobanți, nu vorbesc limba română, decenii întregi n-au ieșit din sat și nu știu cui să se adreseze… Deci vă dați seama în ce situație se află bieții oameni”, ne-a mai spus cititoarea.
Dorind să aflăm care este explicația pentru problemele semnalate la Dorobanți, am trimis o solicitare la Oficiul Zonal Poștal Arad, în 24 februarie, la care am primit răspuns chiar astăzi, 3 martie, direct de la Compania Națională de Poștă Română, din București.
Poșta Română susține că banii ajung la timp
Reprezentanții Poștei Române ne-au confirmat că la Dorobanți nu există poștaș și că vânzătoarea de la magazinul ABC din comună este agentul poștal angajat al Poștei Române. Totuși, pensiile și alocațiile nu au fost distribuite cu întârziere, ci perioada oficială în care acestea sunt trimise este una extinsă.
„În conformitate cu reglementările în vigoare, în mediul rural, în localitățile în care nu există alte subunități poștale, se organizează agenții poștale care execută toate serviciile ce fac obiectul activității de poștă în comuna în care funcționează, precum și în satele din componența comunei. Această situație este valabilă și pentru comuna Dorobanți, pe raza căreia funcționează Agenția Poștală Dorobanți. Deservirea unei agenții poștale se asigură de către un singur agent poștal care execută operațiuni de prezentare și distribuire a trimiterilor poștale. De regulă, sediul agenției poștale este la domiciliul agentului poștal, cu care se realizează un contract de comodat pentru funcționarea subunității poștale.
În această situație se află și doamna G.I. care este agentul poștal angajat de Poșta Română pentru îndeplinirea serviciilor poștale aferente comunei Dorobanți.
În ceea ce privește achitarea alocațiilor, aceasta are loc în perioada 10 – 27 ale fiecărei luni, iar alocațiile de handicap sunt achitate începând cu data de 17, până în ultima zi lucrătoare a lunii. Vă asigurăm. pe această cale, de întreaga disponibilitate a salariaților Poștei Române de a se achita întocmai și la timp de obligațiile care le revin, inclusiv cele referitoare la distribuirea pensiilor și a altor drepturi sociale. Precizăm, totodată, că, până la această dată, nu am înregistrat reclamații din partea clienților noștri din comuna Dorobanți, referitoare la îndeplinirea serviciului poștal în localitate”, ne-a transmis Poșta Română.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)