Zece ani de când Sergiu Nicolaescu „a tras ultimul cartuș”. Cel mai prolific regizor a fost și senator de Arad





Numele Sergiu Nicolaescu este un nume pe care marea majoritate a românilor îl asociază cu filmele pe care le-a produs, „Dacii”, megaproducția „Mihai Viteazul” sau seria de filme polițiste avându-l ca personaj principal pe Comisarul Moldovan. Sergiu Nicolaescu nu a fost ferit de controverse însă, în special după căderea regimului comunist, Ion Caramitru explicându-i succesul ca un efect al propovăduirii cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu.
Încercându-și norocul în politică, cel mai prolific regizor român a candidat din partea FSN, PDSR și PSD, ajungând chiar senator de Arad, mandatul 2000-2004 și senator de București în mandatul 2008-2012. De menționat este că acesta a condus și Comisia Senatorială de cercetare a evenimentelor din 1989, comisie care nu a reușit să facă lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat la Revoluție.
În 2004, aflându-se la cinematograful Dacia din Arad pentru o acțiune electorală, a fost scuipat și bruscat de timișoreanul Isaia Faur, cel care în urmă cu patru ani avea să-l stropească cu cerneală pe fostul președinte Emil Constantinescu. Incidentul l-a pus în arest preventiv pe atacator pentru 29 de zile, însă regizorul nu s-a arătat foarte afectat de întâmplare: „Nu vreau să-i dau importanță. Nici nu știu dacă voi depune sau nu plângere împotriva acestui om”, nota adevărul.ro.
În 2013, în data de 3 ianuarie, regizorul Sergiu Nicolaescu a încetat din viață la 82 de ani, cauza fiind insuficiență respiratorie.
În același an, cinematograful Dacia a fost la un pas să fie redenumit după regizor și să fie amplasată o statuie în fața lui (cum de altfel exista deja în Târgu-Jiu din 2002), însă în raportul de specialitate atașat proiectului, semnat și de primarul de pe atunci Gheorghe Falcă, s-a considerat ca „inoportună” adoptarea unei astfel de decizii, lucru care s-a și întâmplat, proiectul neprimind voturile necesare.
Cel mai cunoscut regizor român din toate timpurile a lăsat în urmă nu mai puțin de 54 filme, 27 de coproducții și peste 1 miliard de spectatori (majoritatea din China și Rusia, dar și 130 milioane de spectatori din România).
Comentariile portalului
Bravo MUTA! Ați câștigat o înfrângere!
Nu, Ioana, erau pentru un președinte care încearcă să-și apere tara in fata unui agresor, Putin, care a încălcat niste tratate, semnate inclusiv de reprezentanții (...)
Vinovatul principal este Meszar cu problemele lui sulfuroase care i-a făcut jocul individului ăsta de ne-vrednic care a adus la Arad cei mai puturoși jucători de culoare.