marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Istoria parfumurilor arăbești

    de Special Arad | 7 iulie 2022, 3:51 PM | Advertorial

    0

    Deși originea parfumului poate fi urmărită înapoi în timp până în Egiptul antic, arabii au fost cei care au perfecționat și dezvoltat noi tehnici de fabricare a parfumurilor. Atât de mult încât au reușit să obțină monopolul asupra comerțului cu arome și mirodenii.

    Azi vom călători prin istoria parfumului și ne oprim în civilizația antică a Arabiei pentru a vă învăța totul despre parfumul arab și influența sa asupra restului lumii.

    Istoria parfumului în Arabia

    Arabia de Sud antică era foarte diferită de deșertul de astăzi, luxuriantă și plină de plante aromatice, era o zonă cunoscută sub numele de țara parfumurilor. De fapt, în cartea sfântă a islamului, Coranul, paradisul este descris ca un loc parfumat, plin de grădini și copaci, cu râuri largi și cu un miros puternic de mosc.

    Încă din secolul al X-lea, Avicenna, un renumit filozof și medic arab, a fost cel care a introdus în lumea musulmană apa de trandafiri, care era folosită pentru a parfuma camerele casei. Era elementul cheie în fabricarea parfumurilor, atât de mult încât era considerat un simbol al purității și al înțelepciunii lui Allah.

    Alchimia în parfumuri și arabii

    Arabii au fost cei care au aplicat alchimia în industria parfumurilor. Această nouă știință urmărea să obțină „chintesența” plantelor prin extragerea uleiurilor esențiale ale acestora prin tehnica distilării.

    Arabii au preluat conducerea în dezvoltarea alchimiei în fața declinului industriei parfumurilor din Occident. Ei au fost cei care au perfecționat alambicul pentru distilarea alcoolului, pe care îl foloseau pentru a obține baza parfumurilor. Acest lucru a dus la o expansiune rapidă, la comerț și popularitate în Evul Mediu și la o revoluție în modul de fabricare a parfumurilor.

    Sosirea arabilor în Europa

    Cruciadele (1096-1291) au fost o perioadă cheie pentru introducerea parfumurilor în Occident, deoarece soldații care se întorceau în Europa după campaniile militare au adus parfumuri și arome necunoscute în țările lor.

    Odată cu sosirea arabilor în Spania, parfumul a urmat un nou drum: a ajuns în Franța, o țară care a știut să-l industrializeze. În plus, Granada și Sevilla au devenit centre de parfumerie foarte importante, comparabile cu Bagdad și Damasc.

    Atât de multă importanță acordau ei mirosurilor încât Al-Hakam I, al treilea emir omeyyad din Cordoba, i-a ordonat servitorului său să-i aducă mosc și civet pentru a-și parfuma barba. În cazul în care ar fi fost decapitat de către rebeli, capul său în lumea de dincolo ar fi fost venerat și admirat pentru aroma sa. În mod similar, succesorul său, Al-Hakam al II-lea, a comandat ca amvonul moscheii din Cordoba să fie construit din lemn aromat, cum ar fi lemnul de abanos și de santal.

    Chiar și după expulzarea arabilor din peninsulă, parfumierii au fost singurii privilegiați care au fost salvați și au putut rămâne în Spania. Dacă ar fi plecat, ar fi luat cu ei comoara secretelor lor: formulele unice de fabricare a parfumurilor lor.

    De atunci, parfumurile arăbești au fost întotdeauna distincte în comparație cu parfumurile din alte zone. Acest lucru se datorează, probabil, notelor pentru care parfumurile arabe sunt bine cunoscute. Cea mai faimoasă și cea mai răspândită dintre acestea este oudul. Aceasta este o aromă lemnoasă care poate fi găsită în toată lumea arabă, din Turkmenistan până în Mozambic. Celelalte includ iasomia, chihlimbarul și moscul.

    Deși aceste parfumuri în sine sunt foarte răspândite, este mult mai ușor să dai peste un alt tip de parfum cunoscut sub numele de Bukhoor. Acesta este un amestec de diferite parfumuri care au fost modelate într-o singură aromă. Acestea sunt de obicei arse pentru parfumul lor în spații publice, cum ar fi moscheile și centrele comerciale.

    Cum se poartă parfumul arab

    Există un lucru care este unic la parfumurile arăbești: concentrațiile. Spre deosebire de parfumurile din Occident, parfumurile arabe sunt de obicei vândute în concentrații mari. Acest lucru, la rândul său, se traduce în parfumuri care pot fi destul de puternice atunci când nu sunt folosite cu moderație. Înainte de a vă pune parfumul pe haine, ar trebui să pulverizați mai întâi în aer pentru a evalua cât de puternic este.

    Această concentrație înseamnă, de asemenea, că aroma pe care o va degaja va rezista ușor minimum opt ore. Cu cât îl veți purta mai mult, cu atât va dura mai mult. Dacă nu vrei să te dai cu prea mult, ai putea să-l testezi înainte de a-l aplica.

    Un alt aspect legat de parfumul arăbesc este modul în care îl purtați și locul în care alegeți să îl purtați. În cazul altor parfumuri, purtarea lui pe haine este foarte recomandată, deși nu este o necesitate. În cazul parfumului arab, este foarte recomandat să îl purtați pe piele, mai degrabă decât pe haine. Din cauza concentrației mari, este mai bine când parfumul emană de pe piele, deoarece radiază mai degrabă căldură decât concentrare.

    De asemenea, în loc să îl pulverizați doar pe gât sau sub brațe, parfumul arab funcționează cel mai bine atunci când este pulverizat pe încheieturi, în spatele genunchilor sau în spatele urechilor. De asemenea, ai putea să-l aplici pe bijuterii pentru un efect mai mare.

    La fel ca toate celelalte parfumuri, parfumul arab trebuie păstrat într-o zonă răcoroasă și uscată. Acest lucru îi va permite să rămână parfumat pentru mult mai mult timp.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.