Fostul judecător de la Gurahonț, Mircea Dinică, exclus din magistratură pentră că pipăia grefierele, are șanse de „reabilitare”. Acesta a rămas celebru după căsătoria cu o fată de doar 15 ani





Acuzat că a hărțuit sexual mai multe colege, CSM i-a aplicat judecătorului Dinică sanctiunea cea mai aspră, și anume „excludere din magistratură”. Pe lângă acuzația de hărțuire, fostul magistrat a mai fost acuzat de săvârșirea altor abateri disciplinare, cum ar fi efectuarea cu întârziere a lucrărilor, din motive imputabile și atitudinea nedemnă in timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, avocați, experți, martori sau justiţiabili.
Fostul judecător din Gurahonţ în perioada 2000-2008 a devenit celebru în localitatea arădeană după ce s-a căsătorit cu o fată de 15 ani. Lui Dinică i s-au imputat atât abateri disciplinare cât şi „atitunea nedemnă“.
Judecătorul obişnuia să le urmărească pe grefiere, să le pipăie şi să le bată apropouri sexuale. După tentativele de hărţuire, grefierele au luat decizia de a merge în biroul judecătorului doar în grup. Acestea au declarat că s-au temut să facă reclamaţii pentru că nu aveau nici un martor care să confirme varianta lor.
Trei grefiere s-au plâns că s-au simţit hărţuite de judecător, însă doar una l-a reclamat. Una dintre scene s-a petrecut sub ochii unui jandarm care asigura protecţia magistraţilor, chiar în sediul Judecătoriei Constanţa. Mai mult de atât, se pare că fostul judecător avea o atitudine care lăsa de dorit.
Foştii săi colegi de la Judecătoria Gurahonţ îşi amintesc de cel care-şi ducea viitoarea soţie, în vârstă de 15 ani, la locul de muncă. „În 2007, a fost sancţionat pentru un incident pe care l-a avut cu mine, după ce l-am atenţionat să nu-şi mai aducă viitoarea soţie, în vârstă de numai 15 ani, la Judecătorie”, a spus Câmpeana Crişan, preşedintele Judecătoriei Gurahonţ.
În ședința din 8 iunie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, a admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.100 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor sunt constituționale numai în măsura în care sancțiunea disciplinară a excluderii din magistratură nu are efect permanent.
CCR a fost sesizată de Tribunalul Arad, unde fostul judecător Mircea Dinică a dat în judecată Baroul București, UNBR și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Procesul a fost suspendat până la decizia Curții Consituționale,de care fostul judecător va beneficia, la fel ca și magistratul Cristi Dănileț, dacă sancțiunea va fi menținută de ÎCCJ.
Sursa foto și mai multe amănunte: Replica Online
Comentariile portalului
Așa cu ne-am obișnuit în ultimii zeci de ani, și de această dată trebuie sa alegem răul cel mai mic. Este interesant de remarcat cum s-a pus (...)
Lipseste d-l Tokes Laszlo din lista aia, era cel mai relevant reprezentant al unei "Biserici maghiare", interesant cum unii iredentisti fac pe altii extremisti in schimb e fascinant cum este (...)
Bai prostule nu George Simion este de vina ci gunoaie care gândesc că ține adică UE cara vrea distrugerea României și a Poporului Român prin reprezentanții (...)