Alegeri prezidențiale în Serbia. Sunt în joc relația cu Rusia și aderarea la UE





Președintele Aleksandar Vučić (cel mai popular politician din Serbia, potrivit sondajelor) încearcă să obțină un nou mandat în alegerile prezidențiale care au loc duminică. În timp ce Vučić le promite sârbilor „pace și stabilitate”, Occidentul pune presiune pe administrația sa pentru a alege între legăturile strânse cu Rusia și visul Serbiei de a adera la Uniunea Europeană, scrie Reuters, citat de Digi24.
Când a izbucnit războiul, Serbia s-a văzut într-o poziție delicată. Pe de-o parte, desfășoară o politică de lungă durată de a se alătura Uniunii Europene în timp ce încearcă să își păstreze relațiile bune cu Rusia și China. Mulți au început să pună la îndoială politica de neutralitate a Serbiei.
Guverul sârb a sprijinit declarația ONU prin care a fost condamnată agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și a spus că respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dar nu a adoptat niciun fel de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit Digi24.
Președintele actual, Aleksandar Vučić, este figura dominantă a lumii politice din Serbia de când partidul său, Partidul Progresist Sârb, a reușit să formeze un guvern după alegerile prezidențiale și parlamentare din 2012.
Cu toate că s-a distanțat de trecutul său politic, a adoptat o orientare pro-europeană, criticii lui Vučić nu pot să uite că acesta a ocupat poziția de ministru al informației în guvernul lui Slobodan Milosevic, acuzat de genocid și crime de război, și că a fost vicepreședinte al Partidului Radical Sârb, cunoscut pentru retorica ultranaționalistă din timpul războaielor din fosta Yugoslavie.
În afară de Vučić, mai sunt încă șapte candidați care încearcă să devină următorul președinte al Serbiei. Patru dintre ei provin din grupul de naționaliști ai spectrului politic sârbesc.
Candidatul cu cele mai mari șanse de a-i lua locul lui Vučić este Zdravko Ponoș, un fost general al armatei sârbe, care reprezintă o coaliție de partide care se consideră urmașul platformei civice și pro-europene care a contribuit la căderea lui Milosevic din anul 2000.
Citește continuarea pe Digi24.ro
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)