24 de capele mortuare au fost construite în județul Arad: „Am schimbat obiceiurile de înmormântare”





Consiliul Județean Arad a cofinanțat în ultimii cinci ani, în perioada 2016-2021, construirea a 24 de capele mortuare în județ. Deși la prima vedere poate părea un obiectiv neconvențional, el este totuși foarte important, pentru că aceste capele, care se adaugă la cele deja existente sau construite de primării din alte surse, au schimbat obiceiurile de înmormântare din județul Arad.
În ultimii ani și prevederile legislative au impus o schimbare a ritualului de înmormântare, iar multe dintre primării s-au aliniat noilor reguli cu ajutorul Consiliului Județean. La acest moment, după alocarea fondurilor de la Consiliul Județean, sunt finalizate 15 capele mortuare noi, la Apateu, Cărand, Felnac, Mișca, Olari, Sintea Mică, Pilu, Pleșcuța, Seleuș, Moroda, Șeitin, Șepreuș, Șimand, Vinga, Zăbrani. Șapte capele se află la faza de construire, în localitățile Ineu, Hășmaș, Iermata, Sintea Mare, Șicula, Chereluș, Zărand, iar la stadiul de documentație tehnică sunt două capele, la Tauț, respectiv Vărădia de Mureș.
,,Am considerat aceste investiții necesare pentru comunitate, întrucât într-un moment atât de dureros, cum este pierderea unei persoane apropiate, putem oferi un spațiu adecvat ultimului omagiu. Construirea acestor capele putem spune că practic a schimbat obiceiurile de înmormântare în multe locuri din județul Arad”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Consiliul Județean Arad a alocat acestor investiții, în perioada 2016-2021, în total, aprox. 7 milioane lei, cofinanțare pentru primăriile locale. În afara localităților amintite, unde Consiliul Județean Arad a cofinanțat construirea de capele în ultimii cinci ani, există localități unde primăriile sau bisericile au construit capele din diferite alte surse de finanțare.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)