10 lucruri interesante pe care nu le știai despre cafea





Majoritatea dintre noi au pe blatul din bucătărie un aparat de cafea, iar mulți dintre noi nici nu își pot începe ziua fără a consuma măcar o ceașcă de cafea. Este băutura care pune lumea în mișcare, am putea spune. Cu siguranță, după ce vei citi aceste 10 lucruri interesante, dacă nu ai deja un aparat de cafea, îți vei cumpăra unul.
Cafeaua datează din secolul al 9-lea
Există mai multe povești despre proveniența cafelei. Una dintre cele mai populare este cea a lui Kaldi, un tânăr culegător din Etiopia. Acesta, când a observat cât de energetică devenea turma sa după ce mestecau niște boabe de cafea, a încercat câteva singur și după le-a adus acasă.
Boabele de cafea sunt de fapt semințe
Ce cunoaștem noi ca boabe de cafea, care se află în mijlocul fructului, sunt, de fapt, semințe. Din acestea, în condiții normale, ar crește un arbore de cafea.
Cuvântul „cafea” își are originea în cuvântul „vin”
Primul cuvânt pentru cafea a fost de origine arabică și se scria „qahwah”, care se referea la un tip de vin. Mai târziu, turcii otomani au folosit termenul de „kahve”, care a fost urmat de către cuvântul danez „koffie”, din care a derivat cuvântul englezesc „coffee” prin 1582.
Aproximativ 10 milioane de tone de cafea sunt produse în fiecare an
Pentru ca fiecare aparat de cafea să poată funcționa în fiecare zi, se produc anual 10 milioane de tone de cafea. Multe persoane spun că cafeaua ar fi al doilea cel mai tranzacționat produs din lume. Este o exagerare, dar, cu toate acestea, producția de cafea este cu adevărat mare.
Espresso provine de la cuvântul italian pentru „presat”
Primul aparat de cafea pentru espresso datează din ani 1880, dar nu a devenit popular decât după ani 1950. Termenul de espresso provine de la metoda prin care este produs, care implică presarea unei cantități mici de apă fiartă, forțat, prin cafea măcinată, pentru a produce această băutura ușor cremoasă.
Oamenii chiar au încercat să interzică cafeaua
Mai multe grupări din întreaga lume au încercat să interzică cafeaua în primii ani de la apariția acesteia. Acestea au pornit de la efectele energetice, stimulatoare ale cafelei, dar și de la mulțimea de oameni care îi atrăgea. Cafenelele vechi obișnuiau să fie locuri în care gânditorii liberi se întâlneau pentru a discuta idei. Cafeaua acum este întâlnită peste tot în lume, mulți dintre oameni având un aparat de cafea acasă.
Cea mai scumpă cafea din lume este Kopi Luwak
Cea mai râvnită cafea din lume pentru colecționari este Kopi Luwak, care originează din Indonezia. Producția sa include civete de palmier, animale micuțe care mănâncă fructele arborelui de cafea și secretă boabele. Produsul final poate costa peste 600 de euro per kilogram. Cu toate acestea, companiile moderne încearcă acum să ia locul lui Kopi Kwak ca cea mai scumpă cafea. Black Ivory Coffee din Thailanda este produsă prin digerarea acestor fructe de cafea de către elefanți, iar aceasta poate costa peste 900 de euro.
Cea mai mare cană de cafea a avut peste 3 metri înălțime
Creată în Honduras, cea mai mare cană de cafea care deține recordul mondial, conține peste 18,000 de litri de cafea. Acest lucru înseamnă peste 120,000 de cești de cafea.
Finlandezii consumă cea mai multă cafea
Cafeaua este integrată în tradiția multor țări scandinave, unde țări precum Suedia și Norvegia, de asemenea, se poziționează foarte sus în consumul de cafea. Cu toate acestea, Finlanda este cea care consumă cea mai multă cafea. În această țară, persoanele iau des pauze de cafea și o beau cam la orice masă.
Cafeaua te poate ajuta să trăiești mai mult
Tuturor ne trebuie un aparat de cafea în casă pentru că aceasta ne poate ajuta să trăim mai mult! Este o băutură care, dacă este consumată cu grijă, este sănătoasă datorită antioxidanților pe care îi are. O dietă echilibrată, o viață activă și sănătoasă și puțină cafea este formula perfectă.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)