Peste 300 de clădiri din spitalele din toată țara nu au autorizație de securitate la incendiu. Din păcate și Spitalul Județean Arad se numără printre „vinovate”





Peste 300 de clădiri în care funcţionează unităţi medicale publice sau private, la nivel naţional, nu deţineau autorizaţie privind siguranţa la incendiu, la sfârşitul anului trecut, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Dintre aceste imobile, peste 180 nu au nici avizul de securitate la incendiu, care presupune un plan privind respectarea măsurilor de prevenire. Printre acestea se numără și Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, care nu are autorizație de securitate la incendiu pentru clădirea principală, unde funcționează și o secție ATI.
În urmă cu două luni, reprezentanții ISU Arad declarau că imobilul principal al SCJU ar fi trebuit să deţină autorizaţie de securitate la incendiu pentru că în ultimii zece ani a făcut modificări de structură în clădire, în urma unor lucrări, cum ar fi cea de extindere a Unităţii de Primire Urgenţe. „Pentru lucrările derulate în ultimii ani, SCJU a solicitat şi primit de la ISU avize de securitate la incendiu. La recepţia lucrărilor, trebuie să solicite autorizaţia pentru securitate la incendiu, care se emite după verificarea respectării normelor din documentaţiile depuse la avizare. Clădirea principală a SCJU nu deţine autorizaţie de securitate pentru că derulează în continuare lucrări pentru care a cerut avize”, declara la vremea respectivă, pentru Agerpress, purtătorul de cuvânt al ISU Arad, George Pleşca.
Revenind la situația națională, „din punctul de vedere al avizării-autorizării privind securitatea la incendiu a unităţilor sanitare, la data de 16.11.2020, la nivel naţional, funcţionau 1.392 de clădiri ale unităţilor sanitare şi private, cu paturi”. „Din totalul acestora, 310 deţin autorizaţia de securitate la incendiu, iar 52 sunt autorizate parţial. Totodată, 728 dintre clădirile unităţilor sanitare nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. De asemenea, dintre clădirile care nu deţin autorizaţie (302), pentru 120 clădiri au fost eliberate avize de securitate la incendiu”, se arată într-un raport al IGSU după incendiul din Spitalul Judeţean Piatra Neamţ..
Conform normelor legale, autorizaţia de securitate la incendiu certifică faptul că o construcţie respectă prevederile reglementărilor tehnice de proiectare. Acest document conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţei de securitate la incendiu. Autorizaţia trebuie solicitată după admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor şi înainte de darea în funcţiune a clădirii.
Deţinătorii clădirilor au obligaţia de a obţine avizul şi autorizaţia de siguranţă la incendiu.
Eliberarea acestor documente este necesară atât pentru construcţiile existente, atunci când se schimbă funcţiunile unui spaţiu şi/sau se execută lucrări de modificare, cât şi pentru construcţiile noi. Pentru unităţile sanitare, această obligaţie a fost instituită începând cu anul 1992.
Pavilionul 5 al Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, unde vineri dimineaţă a izbucnit incendiul în care cinci pacienţi au murit, deţine aviz de securitate la incendiu fără a avea autorizaţia de securitate la incendiu, a transmis, vineri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Ultimele controale la clădirea care are parter, subsol, trei etaje şi mansardă au fost făcute de pompieri în lunile martie şi noiembrie ale anului trecut.
Comentariile portalului
Aveți dreptate, nu am fost atent la toate amănuntele, am insistat pe idee. Într-un comentariu anterior însă apare și această informație. Ceea ce este chiar bine, ilustrâ (...)
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.