Efectele Brexit încep să golească rafturile magazinelor din Anglia





La aproape două săptămâni după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şoferii de camioane sunt obligaţi să aştepte, zile întregi, în unele cazuri, documentele corecte pentru a expedia mărfurile din Marea Britanie, scrie Euronews. Schimbările care au intervenit în sistemul vamal riscă să lase goale rafturile supermarketurilor şi deja au fost surprinse imagini în care raioanele de „legume-fructe” erau efectiv fără marfă. Şi florile olandeze lipsesc, glastrele au rămas goale, scrie Euronews. Existau temeri şi avertismente că aşa se va întâmpla încă înainte de producerea efectivă a Brexitului.
Oricât s-ar fi încercat constituirea de stocuri, unele mărfuri sunt prea perisabile pentru a putea rezista mai mult.
„Nu este bine”, a explicat şoferul de camion polonez Petar Loba din Marea Britanie, „această situaţie, pentru mine este prea multă birocraţie. Prea multă aşteptare, aşteptare, aşteptare. Tot timpul este aşteptare. Acest lucru nu este bun”.
Cel puţin un agent principal de expediţie avertizează că unii transportatori ar putea pur şi simplu să refuze să livreze bunuri în Marea Britanie, mai degrabă decât să se ocupe de toate actele revizuite şi birocraţia implicate. În Irlanda de Nord, unde noua relaţie cu UE este mai complicată decât restul Regatului Unit, lipsa produselor britanice în supermarketuri este deja o realitate.
„Nu putem obţine livrările pe care le cunoaşteţi”, s-a plâns el.
„Companiile primesc comenzi şi apoi ne sună înapoi, nu putem livra asta până la o notificare nouă „.
Irlanda de Nord face parte din Marea Britanie, dar are o frontieră terestră cu Republica Irlanda, care se află în UE. Comercianţii de acolo spun că, în absenţa livrărilor din Marea Britanie, singura lor opţiune este să-şi facă stocuri cu produse din UE. Republica Irlanda creşte serviciile directe de feribot către Europa pentru camioanele care au călătorit anterior prin Marea Britanie. Afaceri îngenuncheate Alex Paul, care conduce o afacere de familie de succes, listată la Departamentul Internaţional de Comerţ drept o „campioană a exporturilor”, dezminte afirmaţiile autorităţilor potrivit cărora „sunt mici probleme de început şi vrea ca informaţiile reale cu privire la efectele Brexit asupra ţării, economiei şi comercianţilor să fie ştiute.
Potrivit The Guardian, Paul, dar şi alţi antreprenori britanici se confruntă cu probleme majore în activitatea lor. Exportatorii de peşte britanici, de exemplu, nici măcar nu mai pot să îşi vândă marfa pe pieţele europene din cauza întârzierilor de la graniţă şi se plâng că Boris Johnson i-a păcălit în legătură cu efectele Brexit. Micile firme care au prosperat când UK era parte a Uniunii, spun acum că exporturile pe continent nu mai au niciun viitor din cauza costurilor masive.
Citeste mai multe pe adevărul
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)