Situație critică! Aradul – fără locuri disponibile pentru vaccinarea anti-Covid19 până în februarie





După cum explicam și vineri, din cele 26 de centre de vaccinare care erau pregătite pe raza județului Arad, din cauza unei schimbări în strategia națională, au rămas doar 6. Problema principală care a trebuit rezolvată prin această schimbare a fost că România nu a primit un număr prea mare de doze de vaccin, iar autoritățile au dorit să se asigure că fiecare persoană care s-a programat are garantată atât prima, cât și cea dea doua doză necesară (care se administrează la o diferență de 28 de zile), ca vaccinul să își facă efectul.
Astfel, în municipiul Arad au rămas doar două centre de vaccinare: cel de la spitalul din Grădiște și cel de la spitalul privat Genesys din Micălaca. De parcă nu era destul de complicat și cu această modificare, în momentul pornirii etapei a doua de vaccinare, vineri după-masă, a fost lansat doar un singur flux. Astfel că în câteva ore, datele statistice arătau că nu mai există niciun loc.
Următoarea zi s-a anunțat deblocarea și celui de-al doilea flux, însă, cu toate acestea, după cum ne-a explicat directorul DSP, Horea Timiș, înscrierile pentru vaccinare au ocupat toate locurile, în municipiu, iar la ora actuală mai există doar câteva locuri în luna februarie. Situația nu e foarte diferită nici la centrele din județ (Pecica, Chișineu-Criș, Sebiș și Lipova).
Potrivit directorului DSP Arad, în municipiu la ora actuală centrul de vaccinare de la Genesys are absolut toate zilele programate pentru etapa a doua, fiind declarat pe platformă „centru închis”, iar centrul de la spitalul din Grădiște se apropie și el de această situație, mai existând, sporadic, câte un loc în anumite zile din februarie. Genesys va vaccina în medie 60 de persoane în fiecare zi, iar la Grădiște vor fi vaccinate în medie 120 de persoane pe zi.
„Noi eram pregătiți cu 52 de locuri/fluxuri, iar acum avem 6… care sunt aproape full. Cauza este lipsa vaccinurilor. Așteptăm să vedem după 29 ianuarie dacă România va mai primi o nouă tură. În Ucraina, de exemplu, am înțeles că nu au reușit să primească nicio doză. Cu bune, cu rele, facem pași înceți înainte”, ne-a declarat Horea Timiș.
Pentru cei care nu au apucat încă să își facă programare pentru vaccinare, dacă doresc, îi sfătuim să o facă cât mai repede, pe platforma online ROVACCINARE (gov.ro). Acolo, persoanele sub 65 de ani trebuie să își facă un cont, apoi să completeze un formular, iar cele peste 65 de ani pot să se înscrie fără cont, direct cu CNP-ul, iar apoi și aceștia să completeze un formular. De asemenea, mai există și posibilitatea de înscriere telefonică (021.414.44.25), însă această opțiune este greoaie, întrucât numărul este adesea ocupat, din cauza numărului mare de apelanți din întreaga țară.
UPDATE: Ulterior redactării articolului, autoritățile au anunțat printr-un comunicat remis presei că „Mâine, 18 ianuarie, va sosi în România a cincea tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech, care constă în 87.750 doze, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.”
Citește și:
Comentariile portalului
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.
E normal ca politicienii sa fie primii care au acces la impartitul luminii, trebuie să lumineze calea spre furt!