Încep, în sfârșit, lucrările de reabilitare a celor două clădiri care găzduiesc secțiile ORL și Dermatologie





După cum anunțam în iulie, după 3 ani de pregătiri, Primăria a predat amplasamentul pentru demararea reabilitării secțiilor ORL și Dermatologie, aflate în clădirile monument istoric din Piața Mihai Viteazu, respectiv str. T. Vladimirescu. Iată că în aceste zile firma care a fost desemnată cîștigătoare, Hantig Electricservice, a început să treacă la treabă și montează schelele, lucrările fiind estimate să dureze un an.
Reamintim că cele două clădiri care găzduiesc secțiile Oftalmologie, Oncologie, respectiv Dermatologie ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, au fost construite în anii 1905 şi 1913, după planurile arhitectului arădean, de etnie sârbă, Milan Tabaković (cunoscut și pentru realizarea Palatului Neumann, Biserica Catolică Anton de Padova, Templul Masonilor etc.). Acestea au fost realizate în stil secession, cu elemente decorative realizate din tencuială sau din ceramică glazurată colorată (albastru de Prusia), cărămidă aparentă la nivelul demisolului și la nivelul pervazelor ferestrelor și marmură de Moneasa la nivelul soclului.
Lucrările de reabilitare se referă momentan doar la exterior, mai exact la nivelul acoperișului și a fațadei, iar termenul de finalizare este 26 iunie 2021. Investiția se ridică la 613.000 de euro (2.969.590 lei cu TVA), bani din bugetul Municipiului Arad.
„Între lucrările necesare reparaţiilor capitale asupra faţadelor ambelor clădiri enumerăm: înlocuirea parţială a învelitorii din ţiglă ceramică arsă de tip solzi, la corpurile adosate clădirii ORL, înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor pentru toate învelitorile, lucrările de reparaţie /refacere a finisajelor exterioare (tencuieli pe bază de var-ciment, nisip, perlite; placaje soclu marmură de Moneasa; elemente decorative), reparaţii/ refaceri/ înlocuiri pentru tâmplăriile exterioare din lemn masiv (ferestre, uşi, porţi);, reparaţii/ recondiţionări ale tâmplăriilor exterioare metalice (uşi), ferestre şi uşi din lemn noi (reconstituire după elemente-martor existente), ferestre şi uşi metalice noi (asimilabile elementelor existente originare sau prin analogie cu alte exemple din apropiere, caracteristice perioadei sfârşitului de sec. XIX)”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.
Despre fima constructoare, Hantig Electricservice SRL, știm că este din Sânnicolau Mare și că activează din 2009, fiind cunoscută, de exemplu, pentru elaboarea documentației tehnico-economice și a lucrărilor pentru devierea rețelei electrice, în cadrul modernizării Drumului Județean 687 (Satuhalam-Hunedoara-Calan).
Proiectantul general pentru reabilitarea secțiilor ORL/Dermatologie este Studio Art Construct SRL, o firmă cu sediul în București, fiind cunoscută pentru proiectarea și asistența tehnică a sediului Asociației de Dezvoltare Regională (ADR) Muntenia, întocmirea de documentații tehnice pentru Universitatea Oradea, sau pentru proiectarea unor locuințe modulare pentru Primăria Cernavodă.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)