Judecătoarele membre CSM Evelina Oprina și Gabriela Baltag au lansat un ghid de bune practici și la Tribunalul Arad





Judecătorii Evelina Oprina (Tribunalului Ilfov) și Gabriela Baltag (Tribunalul Piatra Neamț) au venit în această săptămână la Arad pentru a discuta cu magistrații din cadrul Tribunalului Arad și celelalte instanțe din județ despre „Ghidului de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu celelalte profesii juridice, în special avocaţii”, ghid care a văzut recent lumina zilei și care își dorește să ofere bazele unei conduite potrivite între judecători, procurori și avocați.
Cele două judecătoare sunt membre ale Consiliului Superior al Magistraturii și au profitat de prilejul vizitei la Arad pentru a participa și la o întâlnire cu presa, unde au explicat pe larg motivele care au dus la întocmirea unui astfel de ghid și necesitatea organizării unor serii de workshop-uri tematice, chiar dacă la o primă vedere „conținutul ghidului vizează doar chestiuni de bun simț, astfel încât ne-am întreba la ce mai este nevoie de un asemenea ghid”. Cu toate acestea, cele două au afirmat că, din păcate, uneori chiar și lucruri elementare precum a saluta un avocat aflat în trecere pe coridoarele tribunalului sau purtarea corespunzătoare a robei sunt lucruri care „le scapă” unora dintre judecători. Mai mult, judecătorul Gabriela Baltag a opinat că asistăm la o dezumanizare a justiției, în sensul că la o privire retrospectivă asupra comportamentului judecătorilor din, de exemplu, anii ’90, observăm că erau mult mai empatici cu oamenii. În plus, acestea sunt de părere că în unele cazuri chiar și conduita de pe rețelele de socializare lasă e dorit, unii judecători primind chiar abateri disciplinare pentru anumite poze pe care le postează sau pentru anumite „like-uri” pe care le dau la unele postări, întrucât le afectează imaginea de imparțialitate și de bun exemplu moral pe care ar trebui să îl întruchipeze.
Cu toate acestea, situația nu este peste tot atât de neagră. Judecătorul Evelina Oprina a ținut să felicite conducerea Tribunalului Arad pentru spiritul inovativ de care dă dovadă, opinând că instituția arădeană are poate cel mai bun scor când vine vorba de aplicabilitatea conținutului noului ghid. De asemenea, a dat exemplu dosarul electronic creat de IT-știi din cadrul Tribunalului Arad care a ajuns să fie preluat și folosit de o mare parte dintre instanțele din țară.
„În ceea ce privește dosarul electronic, Tribunalul Arad este un model de bune practici, este un etalon și la nivel național și la nivel european. Ghidul este implementat la nivelul Tribunalului Arad în proporție de 90%”, a spus judecătorul Gabriela Baltag.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)