Ce de gunoaie… Banii arădenilor, aruncați la gunoi din nepăsarea unor firme de salubritate





Nu mi-a plăcut niciodată să scriu despre gunoaie. De câte ori o fac, am impresia că îmi pute tastatura. În fapt nu este chiar așa, pute gunoiul, dar și mai tare pute nepăsarea unor firme de salubritate așa cum este cazul celei despre care vorbim.
Activ Salubritate se ocupă de colectarea gunoaielor în zona Ineu. Am înțeles că aria cuprinsă de gunoaiele colectate de această firmă se întinde până pe la Sebiș, dar astăzi ne ocupăm de un punct fix: Mocrea…
Stația de sortare de la complexul de tratare a deșeurilor Mocrea – Ineu din cadrul SIMGD, proiect finanțat pe bani europeni. Subliniez chestia asta: pe bani europeni… Iar când europenii îți dau bani, te caută și ce ai mâncat la amiază în urmă cu 17 ani… Activ Salubritate se pare că nu pare a fi prea curioasă de acest detaliu. Stația de sortare nu este folosită pentru ce este destinată, adică pentru sortare, ci mai mult pentru depozitare. Se vede și în fotografie că acolo se descarcă gunoiul, în acea hală pe care o putem vedea. Nu e nici un bai că acolo se descarcă, marele bai este că după descărcare nu mai urmează procesul de sortare. Iar faptul că gunoiul nu este sortat duce la – o să scriu subliniat, sau îngroșat, cu „Bold” – încălcarea fluxurilor de deșeuri din cadrul proiectului.
Nu am inventat noi subiectul acesta. El este de notorietate. Se știe și despre controalele de la Garda de Mediu, la fel cum se cunosc și alte articole din mass-media care au făcut referire la aceste practici. Și cu toate acestea, nu se schimbă nimic.
Scriu din nou cu „Bold”: Colectarea nu se face pe cele patru fluxuri de deșeuri, așa cum prevede proiectul, iar spațiul este folosit în alte scopuri.
Astfel, atenție, se deturnează fonduri europene. Poate vă întrebați cum se ajunge la asta?
Operatorul zonal care efectuează colectarea în zonele 3-4 Ineu – Sebiș, nu colectează selectiv, în aria lor de delegare, ceea ce conduce la neatingerea țintelor de reciclare pe anul 2019, așa cum prevede proiectul SIMGD și indicatorii de performanță din cadrul contractului.
Chiar din fotografia de mai sus se poate observa cum o mașină achiziționată pe bani europeni cu destinația clară „pentru colectare selectivă a deșeurilor”, descarcă deșeuri în amestec.
Acum poate vă întrebați de ce suferă oamenii de rând din cauza unor astfel de practici. Pentru că toate acestea vor duce la penalități și infringement (n.m. încălcare) pe mediu pentru neatingerea țintelor de colectare și reciclare.
Și cine plătește penalitățile? Evident că primăriile. Iar primăriile de unde colectează, neselectiv, banii? Răspunsul este simplu: de la cetățeni, acei cetățeni care plătesc din banii lor nepăsarea unor astfel de firme.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)