Iranul a avut o soluție grosolană în acest weekend pentru o erupție de proteste ale cetățenilor furioși: a închis internetul. Complet. Închiderea internetului a devenit o strategie uzuală pentru guvernele represive dornice să blocheze capacitatea cetățenilor de a acționa și de a-și amplifica nemulțumirea, însă experții afirmă că replica din weekend dată manifestațiilor larg răspândite provocate de mărirea prețului benzinei e cea mai puternică de până acum, scrie Washington Times, prelaut de Rador.
24 de ore le-au trebuit autorităților pentru a-și atinge scopul, dar odată ce au făcut-o numai 5% din utilizatorii obișnuiți – între care politicienii de la vârf precum conducătorul suprem – mai erau online. Cei care au fost izolați n-au mai putut comunica nu numai dincolo de granițele Iranului, dar nici între ei.
Măsura Iranului e remarcabilă nu doar prin complexitatea ei, ci și prin amploare. Multe țări în curs de dezvoltare ai căror conducători au apăsat recent pe buton n-au trebuit să facă decât asta: să apese pe buton, și doar pe unul, întrucât întreaga țară se conectează printr-un singur furnizor de servicii sponsorizat de stat.
Internetul din Iran, din contră, e mult mai divers și mai democratic. Guvernul nu a cumpărat întregul sistem de-a gata, ci el a fost construit puțin câte de puțin de către contractanți privați. Ceea ce a însemnat că închiderea lui a necesitat apăsarea mai multor butoane sau trimiterea de dispoziții mai multor entități.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)