Pola Zilei: De ce e bine ca Paștele să fie de două ori?





Nu ne vom pune acum să intrăm în istoria bisericilor, nici a calendarelor, chiar dacă nu există an în care presa să nu ne explice încă o dată, pentru a nu știm câta oară, de ce nu sunt Paștile în același timp, iar dacă câteodată, mai rar, sunt, de ce sunt.
Pornim de la importanța și semnificația practică a sărbătoririi de două ori, mai ales că pe aici pe la noi, omul simțit sărbătorește, indiferent de apartenența sa religioasă, dacă e catolic sau protestant oricum nu are ce face că Paștele ortodox e sărbătoare oficială care oferă câteva zile libere, dar nici ortodocșii nu se dau în lături să se mai cinstească cu o pălincă în ziua când amicul lor catolic sau protestant se prezintă cu o apă de colonie de trei lei, afumat binișor, să stropească fetele din casă.
Dincolo de aceste aspecte de multiculturalitate ancestrală, sărbătorile religioase au devenit în ultima vreme prilejuri potrivite pentru politicieni de a se prezenta electoratului într-o lumină favorabilă, eu de exemplu, am scos în ultimele zile vrafuri întregi de felicitări de Paște de la toate partidele care se pregătesc cu furie de alegerile din luna care bate la ușă.
Mai rămâne și problema formulei „Paște fericit” care revine de fiecare dată, iată așadar primele motive de care ne aducem aminte.
Dar ia să mai vedem câteva…
Comentariile portalului
Daca o spune seful casei de pensii,in mod sigur,in scurt timp,varsta de pensionare va creste ; guvernul lucreaza pentru popor !!
Mai degrabă naiv. Unul dintre cei mai buni amici ai mei din adolescență era un pocăit. Este drept, cam pornit de pe atunci împotriva bisericii sale.
Ești părtinitor, și frustrat, te a bătut în copilărie vreun neoprotestant, altfel nu-mi explic. Că naiv nu ești, 🫣.