Consiliul Județean Arad pare efectiv orb față de realele probleme din jur și se face că totul e ok în privința colectării selective a gunoiului





Ținând cont de scandalul în care e învăluit întregul proiect cu finanțare europeană ce prevede sortarea selectivă a gunoiului, ni se pare mai mult decât ilară, dacă nu direct ipocrită ultima „mișcare” a Consiliului Județean Arad! După ce gunoiul în Arad se ridică așa cum se ridică (arădenii știu bine, nu e nevoie să intrăm în detalii aici), după ce lacătul de pe ușa stației de sortare din Arad pare deja ruginit și după toate articolele pe care Special Arad le-a publicat despre întreaga „epopee” a proastei gestionări (fie din rea credință, fie din diletantism) care pune în pericol un proiect de peste 30 de milioane de euro, ce înștiințare vedem ieri, pe adresa redacției?
„Consiliul Județean continuă să se implice în campania de informare a cetățenilor cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor”. (Vezi comunicatul la finalul articolului)
WOW! Decât… WOW!
De ce această reacție? Nu putem să nu ne minunăm că o instituție care se află printre responsabilii de întreaga debandadă a gunoiului, abordează o atitudine de „cal cu obloane la ochi”. Prin comunicatul trimis, Consiliul Județean pare efectiv orb față de realele probleme din jur și se face că totul e ok, că selectarea deșeurilor se face ca la carte, iar singurul lucru la care ar mai trebui lucrat e „deprinderea populației”. Să fie oare această atitudine menită să dea bine pe foaie, pentru Comisia Europeană? Că doar ăia care au pus milioanele de euro la bătaie, trebuie să creadă că totul e roz, că nu-i de bine dacă vede adevărata situație!
Dar cine e vinovatul aici? Primăria arată cu degetul către partidele aflate în opoziție care nu vor să voteze proiectul care prevede reglementarea activității de sortare a deșeurilor reciclabile în Stația de Sortare Arad, căci a fost respins deja de trei ori în Consiliul Local Municipal.
Apoi avem atitudinea firmei Retim care susține cu vehemență că ridică gunoiul selectiv.
„În luna iunie și iulie am făcut un contract cu două societăți comerciale din municipiul Arad, care se ocupă în paralel de selectarea și valorificarea deșeului. Cu ei derulăm colectarea selectivă până când stația de sortare va fi pusă în funcțiune”, ne anunța Liviu Bora în luna octombrie 2018, asigurându-ne că programul de colectare selectivă se desfășura în parametrii normali. „Dacă, să zicem, gunoiul menajer este preluat luni, colectarea selectivă este preluată marți, mai exact, următoarea zi după ce a fost luat prima dată «din tura» săptămânii gunoiul menajer”, explica Bora, actualul director Retim, filiala Arad.
Cu toate astea, locatarii de la blocuri susțin și acum cu vehemență că ori de câte ori văd vreo mașină de gunoi, conținutul din toate pubelele ajunge în aceeași mașină, fie carton, fie plastic, fie roșii sau castraveți.
Ba mai mult, în ciuda faptului că Special Arad a arătat că în Caietul de Sarcini (anexă şi obligaţie la Contract) scrie clar că Retim are obligație contractuală, pe propria cheltuială, să transporte deșeurile colectate separat la staţia de Sortare din cadrul complexului de tratare Ineu-Mocrea până ce intră în posesia stației de la Arad, Retim neagă cu încăpățânare că ar avea această obligație.
Pe de altă parte, Retim se apără că prestează niște servicii în ciuda faptului că nici până la ora asta nu au semnat toți arădenii contractul de salubrizare. Oare a cui e vina, ne întrebăm noi?
Avem așadar un soi de cerc vicios, unde toți îi arată cu degetul pe toți și nimeni nu are verticalitatea să își asume responsabilitatea. Primăria arată cu degetul, CJA arată cu degetul, ADI SIG arată cu degetul, Retim arată cu degetul… Către cine, nimeni pare că mai știe.
În loc de concluzie
Nu putem decât să ne amuzăm amintindu-ne de ședința din 9 februarie 2018, când Sergiu Bîlcea (care acum ne spune că este un subiect care nu-l privește pe el și ne trimite la ADI SIG), Adrian Țolea (fost/actual/ naiba mai știe ce… director la ADI SIG, care acum e oaia neagră că a criticat prea mult) și directorul Dan Pascu de la Retim (care și-a dat demisia ulterior și a plecat din firmă din „motive personale”) explicau entuziaști despre tehnologia modernă și despre obligația pe care Aradul o va avea, până în anul 2020, să sorteze selectiv deșeurile și propuneau o groază de campanii de conștientizare a populației, încurajând administratorii de bloc prezenți atunci la ședință să îi convingă pe oameni de importanța acestei sortări a gunoaielor.
Ce s-a ales de tot acest entuziasm pentru a intra în rândul țărilor civilizate? Praful și pulberea. Vorbe în vânt. Iată că a trecut atâta timp, iar proiectul e pe departe de a fi implementat corespunzător. Iar despre noua campanie a Consiliului Județean prin care vrea să educe populația să gestioneze corect deșeurile, tot ce putem face e să reproducem vorbele pe care ni le-a spus un locatar de la bloc, zilele acestea:
„La început am pus cartonul la carton, plasticul la plastic, alimentele la containerul argintiu… dar când am văzut că toate ajung în aceeași mașină… mi-am zis: Da’ ce, eu-s prost?! Și mi-am băgat picioarele!”
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)