A fost anul Silvanei! Marele premiu semicentenar într-un an… Centenar (Foto)





M-am obișnuit în ultimii ani să scriu la superlativ despre Silvana Retter. Am scris în repetate rânduri că ea face artă, este o artistă. Unii ar putea spune că ea face poze, așa mai popular vorbind, că este fotografă și face, evident, fotografii, dar nici asta nu este de ajuns. Silvana face artă în fotografie, iar acest lucru este confirmat de zecile de premii internaționale pe care le-a obținut în ultimii patru ani.
Peste tot unde a fost premiată, atunci când apare numele Silvana Retter se spune că este din Germania, de la Mannheim. Silvana, însă, este de aici, arădeancă get-beget, crescută și educată în orașul Arad, iar despre origini vorbește chiar ea într-o postare pe Facebook. Locuiește în Germania de 12 ani, dar inima ei a rămas aici, la Arad, iar Silvana revine cu drag în orașul ei cu fiecare ocazie care i se ivește. „Noroc cu avioanele low-cost”, glumea ea vineri seara.
„Se spune că toate drumurile duc la Roma – în cazul meu, toate drumurile mă duc, din nou și din nou, la Arad, acolo unde inima mea se simte ACASĂ.
Vernisajul „Ars Fotografica Arad 2018”, decernarea premiilor cât și momentul inmânării marelui trofeu „Foto Club Arad – 50 de ani – Silvana Retter – Germany”, pentru cel mai bun autor, respectiv autorul cu cele mai multe acceptari din concurs; atmosfera, familia si prietenii ce mi-au fost alături, toate împreună au definit încă odată, un moment cu adevarat unic, din viata mea!
Mulțumesc încă o dată președintelui Foto Club Arad, domnul Boran Mircea, pentru minunatul trofeu si pentru călduroasa primire, juriului pentru încrederea în fotografiile mele, colegilor fotografi, prietenilor și familiei mele pentru faptul că imi sunt mereu alături și nu în ultimul rând, tuturor celor care au ales să fie prezenți la acest vernisaj de fotografie, cu participare internațională.
Doresc Foto Club-ului Arad, viață lungă, multe momente de reușită și de frumusețe, iar colegilor fotografi, „lumină bună” și inspirație maximă!
Felicitări celor premiați, si nu in ultimul rând, felicitări tuturor participanților!” (Silvana Retter)
Silvana Retter a mai cules un premiu și nu unul oarecare. A câștigat Trofeul aniversar „Foto Club Arad – 50 de ani” realizat special de foto-club pentru autorul cu cele mai multe acceptări. Altfel spus, un trofeu semi centenar într-un an Centenar pentru România.
Vernisajul, oferirea catalogului și decernarea premiilor Salonului Internaţional de Fotografie Ars Fotografica a avut loc pe 16 noiembrie, ora 18, la Sala de Expoziții Atrium Mall din Arad. La ediția de anul acesta au participat 98 autori cu 682 de fotografii (349 liber color, 333 liber monocrom) din 12 de localităţi din România (Râmnicu Vâlcea, Craiova, Târgu Mureş, Odorheiu Secuiesc, Arad, Oradea, Bucureşti, Deva, Vladimirescu, Carei, Cluj-Napoca, Iaşi), dar şi din 19 localităţi din Ungaria (Békéscsaba, Gyula, Orosháza, Baja, Székesfehérvár), Serbia (Novi Sad, Sremska Camenica), Israel (Haifa), Brazilia (Rio de Janeiro, Londrina), Germania (Mannheim), Italia (Pontassieva), Elveția, Polonia (Lodz, Poddebice, Tychy, Piastow, Sieradz, Varșovia) .
Au fost reprezentate 9 cluburi foto din România şi 7 cluburi din străinătate, fiind acceptate 174 fotografii (99 color, 75 monocrom). Premiile acordate de Foto Club Arad sunt personalizate cu numele câștigătorului.
Premiile ARS Fotografica 2018
SECŢIUNEA „LIBER – COLOR” :
Premiul I şi Medalia de Aur AAFR – Marian Plaino, București – Capadocia, țara cailor frumoși.
Premiul II şi Medalia de Argint AAFR – Ovi D. Pop, Oradea – Dead or Alive.
Premiul III şi Medalia de Bronz AAFR – Paul Draga, Arad – Între dealuri.
Menţiune AAFR – Bolvári Csilla, Ungaria – Doroti
Menţiune AAFR – Rucsandra Călin, Craiova – Autumn in Blue
Mențiune AAFR – Octavian Iolu, Arad– Looking Up
Premiul I şi Medalia de Aur FCA – Codruța Georgescu, Cluj Napoca – A Forest Story
Premiul II şi Medalia de Argint FCA – Szabo Iosif, Odorheiu Secuiesc – Linii
Premiul III şi Medalia de Bronz FCA – Tadeusz Wijata, Polonia –
Menţiune FCA – Piotr Kuczyński, Polonia – Stairs
Menţiune FCA – Monostoriné Hrabovszky Éva, Ungaria – Autumn in Martely
Mențiune FCA – Silvana Retter, Germania – Mother Earth
SECŢIUNEA „LIBER – MONOCROM” :
Premiul I şi Medalia de Aur AAFR – Bolvári Csilla, Ungaria – Gemini
Premiul II şi Medalia de Argint AAFR – Virgilio Bardossi, Italia – Conductor.
Premiul III şi Medalia de Bronz AAFR – Katona Péter, Ungaria – Veil Forest
Menţiune AAFR – Roberto Soares Gomes, Brazilia – The Kiss
Menţiune AAFR – Mariusz Nowicki, Polonia – Expectancy
Mențiune AAFR – Silvana Retter, Germania – Valley of Life
Premiul I şi Medalia de Aur FCA – Grigore Roibu, Deva – Stormy Feast
Premiul II şi Medalia de Argint FCA – Michał Małkiewicz, Polonia – Aberration
Premiul III şi Medalia de Bronz FCA – Witold Jankowski, Polonia – Kalina & Anna
Menţiune FCA – Mihnea Cafadaru, Arad – Tremor
Menţiune FCA – Dorel Fădoraș, Vladimirescu – Look at Me
Mențiune FCA – Ilija Gajinov, Serbia – Two
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)