Urmează „Săptămâna Mondială a Alăptării”, ne anunță DSP Arad





Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Arad marchează în perioada 1-7 August 2018 „Săptămâna Mondială a Alăptării” şi organizează cu această ocazie campania cu sloganul: „Alăptarea – fundament al vieții”.
Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân (SMAS) este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, în peste 120 de ţări, pentru a încuraja alimentația la sân şi pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume. SMAS celebrează Declaraţia Innocenti elaborată de politica OMS şi UNICEF – în august 1990, pentru a proteja, promova şi sprijini alăptarea: „alimentația la sân este cea mai bună modalitate de a furniza nou-născuţilor substanţele nutritive de care au nevoie”. Sloganul campaniei „Săptămâna mondială a alăptării 2018” este „Alăptarea – fundament al vieții”.
Alăptarea este o soluție universală care oferă tuturor un start corect și șanse egale în viață, se arată în comunicatul DSP Arad.
Obiectivele campaniei:
Obiectivul general:
• Asigurarea unei nutriții optime a copiilor până la vârsta de 24 de luni.
Obiective specifice:
• În acord cu obiectivului OMS, creșterea la 50% a copiilor alimentați exclusiv la sân în primele 6 luni de viață, până în anul 2025. În prezent, la nivel mondial, mai puțin de 40% dintre copii sunt alăptați exclusiv la sân în primele 6 luni.
• Îmbunătățirea stării de sănătate şi alimentație a mamei şi copilului şi reducerea riscului de deces infantil şi matern (O.S.1.1.din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020)[ http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2016/10/Anexa-1-Strategia-Nationala-de-Sanatate-2014-2020.pdf].
• Creșterea nivelului de informare, conștientizare și responsabilizare a populației privind alimentația și sănătatea nou născutului și copilului mic prin creșterea accesibilității la informații de specialitate de bază precum și diseminarea unor noutăţi ştiinţifice legate de această temă.
• Reducerea cheltuielilor pentru sănătate (reducerea cheltuielilor de spitalizare și tratament), din gospodărie (alăptarea este accesibilă oriunde și oricând, este gratuită) și de mediu (laptele de mamă este ecologic, nu poluează).
• Atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) până în anul 2030, prin conectarea fiecăruia dintre aceste obiective la alăptare.
Țintele majore ale campaniei sunt: profesioniștii din asistența medicală primară (medici de familie, moașe, asistente medicale generaliste, asistente comunitare, consilieri pentru alăptare, voluntari), cei care se ocupă de sănătatea copiilor până la împlinirea vârstei de 24 de luni, gravide sau femei care alăptează precum și părinții acestora.
OMS și UNICEF recomandă:
• Începerea precoce a alăptării în termen de o oră de la naștere.
• Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață.
• Alăptarea continuă până la 2 ani sau mai mult, cu introducerea unor alimente complementare (solide) și sigure, adecvate din punct de vedere nutrițional, după vârsta de 6 luni.
Există dovezi temeinice că o alăptare eficientă are numeroase efecte asupra:
• Mamei: creşte distanţa dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar și ovarian și reduce riscul de hipertensiune arterială.
• Copilului: combate bolile infecțioase, reduce incidența și severitatea diareei, reduce infecțiile respiratorii și otita medie acută, previne malocluzia și cariile dentare și sporește inteligența.
Ultimele studii (ale Asociației SAMAS) arată că în prima luna după naștere, româncele își alăptează copiii în procent de 80%. Rata alăptării exclusive a copilului până la șase luni este în creștere, ajungând la 29,8% in 2016, față de 12,6% în 2011.
În judeţul Arad, în semestrul I al anului 2018, s-a prescris lapte praf pentru 499 sugari în cadrul Subprogramul de Nutriţie şi Sănătate a Copilului, intervenţia „Profilaxia distrofiei la copiii cu vârstă cuprinsă între 0 – 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern prin administrare de lapte praf”.
Laptele praf se distribuie în condiţiile prevăzute de Legea nr. 321/2001 privind acordarea gratuită de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 – 12 luni şi Ordinul Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 267/1.253/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 321/2001 privind acordarea gratuită de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 – 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, cu completările şi modificările ulterioare.
Comentariile portalului
Aveți dreptate, nu am fost atent la toate amănuntele, am insistat pe idee. Într-un comentariu anterior însă apare și această informație. Ceea ce este chiar bine, ilustrâ (...)
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.