Alarmant: în fiecare an, mii de arădeni se mută la Timișoara! La noi rămân ăia patru care mănâncă o pizza?





Timișoara este orașul secundar din România în care s-au mutat cei mai mulți oameni în perioada 2001 – 2011, fiind urmat de Cluj-Napoca, Iași și Constanța, scrie Press Alert. Pe primul loc se situează capitala, bineînțeles.
Marius Cristea, expert senior pe dezvoltare urbană în cadrul Băncii Mondiale, a prezentat, la Timișoara, un studiu interesant despre modul în care orașul s-a dezvoltat în ultimii ani. Aflăm astfel că, în general, oamenii se duc la studii la Timișoara, important centru universitar, și nu puțini sunt cei care iau decizia de a se muta în oraș. În acest moment, aproape jumătate dintre persoanele care locuiesc în Timișoara nu s-au născut acolo.
În fiecare an, 8.000 de oameni se mută în Timișoara,
potrivit studiului realizat de Banca Mondială, iar acest lucru – evident – ajută mult la dezvoltarea economiei locale.
De altfel, și înainte de 1989, în afara Bucureștiului, capitala Banatului era cel mai atractiv oraș din țară.
„Pe vremea lui Ceaușescu, se mutau mai ales oameni de la sate la orașe, acum se mută oameni din orașele mici în orașele mari. În general, oamenii vin la studii la Timișoara. De exemplu, te naști în Reșița, vii la studii la Timișoara, le termini și urmează să decizi ce faci. Datele ne arată că 46% din populația actuală a Timișoarei vine din altă parte”, a explicat Marius Cristea.
Principalele zone din care aceste persoane provin sunt:
Drobeta Turnu-Severin, Reșița, Lugoj și Arad.
„Cele 8.000 de persoane care se mută anual în Timișoara reprezintă un bazin foarte important, majoritatea venind din orașe mai mici decât Timișoara, în general fiind vorba de studenți”, detaliază Marius Cristea.
Interludiu: „Vă vorbește un om care, acum zece ani, în orașul lui, avea 32 de locuri muncă (n. red. 32 a zis!), iar astăzi am 80.000 de locuri de muncă și am dat viață oamenilor! (…) În primăvara acestui an, nemaifiind oameni în Arad, am adus 500 de oameni din Botoșani și Suceava… și au venit la lucru la Arad… și am văzut cum au prins viață! (…) Adică în țara asta cu pământ bun, în țara asta cu valori, trebuie copiii noștri să mânce patru oameni o pizza?” (Gheorghe Falcă, 2016)
Migrația timișoreană are și reversul medaliei
Studiul Băncii Mondiale mai arată și faptul că, în fiecare an, 1.800 de timișoreni se mută la periferie sau în comunele apropiate, cum sunt Giroc, Dumbrăvița, Moșnița sau Sânmihai.
„Este o cifră imensă. În general, se mută oameni care au un venit peste medie. Asta înseamnă o serie de probleme cu infrastructura, o presiune majoră asupra urbanismului din comunele învecinate”, consideră expertul pe dezvoltare urbană.
Sursa: pressalert.ro
Comentariile portalului
Dragă Propagandică, Vreau să te informez că eu nu sunt nici candidat, nici doctor în matematici ca să mă las intimidat de un "galerist" ca tine. Asta, ca răspuns (...)
În primul rând, nu am spus că ar fi analfabeți și mai știu eu cum. Apoi, cred că experiența de viață și, poate, bruma de cultură politică (...)
Manipularea continua, doar că s-a predat ștafeta de la un "jurnalist" la alt "jurnalist". * Prin anii 2018 și 2019, când era Dragnea pericolul numărul unu, mai țineți minte cum (...)