La moartea unui rege… UTA, ultima campioană a Regatului României, anunță că trece pe modul „low cost” (FOTO)





Poate se vor găsi unii să vadă ca forțată aducerea aminte a Regelui Mihai I al României într-o poveste care privește exclusiv treburile, sau problemele, interne ale clubului UTA. Vă spun însă că nu este deloc forțată. Acest club are multe în comun cu regalitatea…
ITA Arad a apărut pe firmamentul fotbalului românesc în perioada în care România era Regat, condusă chiar de Regele Mihai I, regele care în timp ce scriu aceste rânduri tocmai este înmormântat alături de soția sa, Regina Ana, bunicul și străbunicul său, Ferdinand și Carol I, la Curtea de Argeș. Baronul Neumann și familia acestuia era apropiată tatălui lui Mihai I, Regele Carol al II-lea, iar ITA Arad a fost ultima campioană a Regatului României, în 1947, și prima campioană a Republicii Populare Române, în 1948, după abdicarea Regelui la 30 decembrie 1947. Nu este deloc întâmplător că, odată cu venirea comuniștilor la putere, baronul Neumann a fugit și el din țară în 1948, iar în acel an ITA a ocupat doar locul al 9-lea în campionatul republicii.
De altfel, chiar întâlnirea de astăzi dintre conducerea clubului UTA, suporteri și jurnaliști a început cu un moment de reculegere în memoria celui care a fost Regele Mihai I al României.
Ei bine, la moartea unui rege, UTA anunță că trece pe modul „low cost”. Alexandru Meszar, Codru Grădinariu și Sorin Botiș au încercat să facă o analiză a anului 2017, analiză la care nu s-au spus și cauzele eșecului pur și simplu pentru că ele nu se cunosc. Nimeni nu își explică de ce UTA se clasează în acest moment pe locul 12, deși, conform numelor, are, sau avea cel mai bun lot la startul campionatului.
Deși pe hârtie UTA pare că stă pe un munte de bani pentru acest nivel, în realitate se pare că lucrurile nu sunt deloc așa.
„Am dat greș pentru că după două promovări și două baraje consecutive pierdute, am vrut să construim un lot care să ne asigure promovarea directă. Am vrut să promovăm, chiar dacă am fi jucat la Cluj, pentru banii de la Digi. O nou promovată primește de la Digi 1.400.000 de euro pe sezon în Liga 1, iar noi în Liga 2 primim 25.000. Cheltuielile sunt aproape la fel, distanțele fiind la fel de mari sau chiar mai mari în Liga 2, baremurile de arbitraj apropiate, iar salariile nu sunt mare diferență. Fotbalul nu este ca matematica, iar unii jucători nu s-au adaptat și am încercat să reparăm pe parcurs, renunțând la jucători care nu se ridicau la așteptările noastre cum a fost Dan Roman sau Grigorie. În această iarnă vor pleca mai mulți jucători și ne vom baza pe cei din propria pepinieră, pe jucători locali și pecâțiva jucători cu experiență care îi avem acum în echipă. Nu vrem să facem 11-12 modificări ca și în vară, iar când începe campionatul să nici nu se cunoască între ei decât după numerele de pe tricou. Dacă până în data de 10 ianuarie nu se găsește cineva potent finaciar care să preia clubul, vomcontinua pe varianta „low cost””, spune Alexandru Meszar.
Aradul, grandoare și decadență! Voi ce baron alegeți: Francisc Neumann sau Gheorghe Falcă?
Meszar spune că UTA și-a plătit salariile și primele de joc exclusiv din banii sosiți la club în urma vânzărilor de jucători, iar banii de la Primărie, deși se spune că sunt mulți, sosesc la club în fiecare an doar după luna iunie. „Un număr de 15 cluburi din Liga a 2-a funcționează doar din banii Primăriilor, dar au o formă de organizare care le permite să plătească prime și salarii. UTA, alături de Ripensia, ASU Poli, Metaloglobus și Luceafărul sunt cele cinci cluburi care nu pot să plătească salarii din banii Primăriei.”, spune Meszar.
Cel mai probabil, în această iarnă UTA va renunța la jucători cum sunt Cârstocea, Scutaru, Ciucă, Buleică (n.r. jucător care pleacă de la UTA nu mai poate evolua la nicio altă echipă până la vară), dar și la „stranieri”,cum sunt Adili sau Asani, sau chiar portarul Svesdauskas. Singurii jucători cu experiență care ar putea rămâne în lot, mă refer la cei care nu sunt din Arad, ar putea fi Florea și Curtuiuș, jucători care sunt și pe placul conducerii.
Meszar atrage atenția că mergând pe această politică „low cost”, UTA nu poate spera la promovare nici în sezonul viitor, astfel că este nevoie de o nouă conducere potentă financiar sau cu influențe economice.
O altă problemă va fi legată de locul unde își va disputa meciurile de acasă.
„Primarul Falcă ne-a spus că în 2018 UTA va juca pe Motorul”, spune Codru Grădinariu, fără a preciza luna. Când s-a vorbit despre stadionul Francisc Neumann, Meszar a râs în hohote, conștient de faptul că nu va fi finalizat nici anul viitor…
Dar asupra stadioanelor UTA-Francisc Neumann și Motorul că voi scrie curând…
Comentariile portalului
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)
Toți candidații la alegerile prezidențiale sunt cu Dumnezeu în gura, nu știu dacă și în suflet. Lipsește cel mai cel dintre toți, acela care adaugă (...)
= DUPA CE AU LUAT LUMINA ACUM INAPOI LA FURAT -- ASTA I CRESTINISMUL LA HAIMANALELE POLITICE ARADENE -- SCARBA MI E -- PANA SI CEREMONIA IN SINE A FOST O (...)