„Școala de lângă casă este cea mai bună școală!” Așa e și la Sânnicolau Mic (FOTO)





Știri Arad. Se întâmpla în vara anului 1984, anul în care copiii din cartierul Sânnicolau Mic aveau șansa să se mute într-o școală nouă. A fost un eveniment important pentru țară, așa cum se anunța la radiourile din timpul războiului, din moment ce o echipă de la Televiziunea Română a venit și a filmat noua ctitorie.
Da, ctitorie, pentru că în acea perioadă România se afla în plină dictatură ceaușistă, iar orice se construia era o ctitorie a Partidului. Copii fiind, realizam mai greu cum stă treaba la nivelul conducerii țării, cum e cu lipsurile din magazine și, pentru cei care își aduc aminte, temele se făceau la lumina lumânării. Nu doar cei din Sânnicolau Mic, ci copiii din toată țara.
Atunci erau mai mult de 400 de copii în noua școală în ciclul primar și gimnazial. Fiind o școală de cartier, copiii aveau un avantaj: se cunoșteau aproape toți între ei, iar după terminarea orelor plin de copii erau la joacă, pe străzi, cu colegii lor de la școală.
Am fost la deschiderea noului an școlar la Sânnicolau Mic. În curte era plin de părinți și de copii, dar parcă nu atât de plin cum arată amintirile mele despre prima zi de școală. Nici școala nu mai e ce a fost… Dacă în acea vreme data de 15 septembrie era sfântă, cu excepția anilor în care data de 15 cădea într-o zi de duminică, acum școala a început în 11 septembrie, fără nicio legătură cu atentatele de la World Trade Center.
Am discutat despre situația de la Școala „Adam Nicolae”, fosta Generală Nr. 7, cu cel mai în măsură să ne vorbească despre ea: directorul Ioan Nincu, profesorul de matematică crescut și educat în acest cartier. Avea un of: „nu știu de ce lumea fuge de această școală. Este un colectiv de cadre didactice calificat sută la sută”, spune dascălul. Apoi a făcut un apel la părinții copiilor din Sânnicolau Mic să își ducă odraslele la această instituție de învățământ:
„Școala de lângă casă este cea mai bună școală. Un mare avantaj este faptul că cei mici sunt cunoscuți de persoanele din cartier și automat pot fi supravegheați mai ușor. Aici, la Școala Nicolae Adam, toți copiii beneficiază de asistență stomatologică gratuită”, spune directorul Ioan Nincu.
La Școala „Nicolae Adam” din Sânnicolau Mic învață 317 copii, alți 150 fiind la grădiniță, dintre care 75 sunt la cea cu program prelungit. În această vară s-au renovat cinci săli de clasă, coridoarele, iar toate ușile au fost schimbate cu altele noi.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)