Habar n-ai cum arătau, ori ți-e dor de reclamele vechi românești? Le găsești la Muzeul Preparandia! | Foto






„Pagină rezervată pentru ARAGAZ”, „Scherk Face Lotion – e ceva miraculos!”, Loz în plic, ceară de parchete Victoria, produse ale Uzinei Tractorul Brașov, LAPTELE, berile Ursus, Timișoreana și chiar Arbema, Arădeana, Zărand sau Astoria, băuturile răcoritoare Pepsi, Pepsi-Cola, Ci-Co, Quick Cola, AraCola (cola produsă la fabrica „Progresul” din Arad!), tutunul Virginia… și alte zeci, dacă nu chiar sute de reclame tipărite și câteva produse românești vechi sunt expuse, începând de ieri seară până în 15 octombrie, la Muzeul Preparandia.
Expoziția „Reclame vechi românești” are la bază impresionanta colecție privată a lui Florian Ciobanu, fiind structurată pe patru perioade: secolul XIX, antebelic, interbelic și comunism. El colecționează aceste reclame vechi de aproape 25 de ani și, de altfel, nu este exclus că i-ați mai văzut colecțiile pe pagina lui de Facebook „Reclame Vechi Românești 1840 – 1995”.
Florian Ciobanu este stabilit în București și este colecționar de reclamă tipărită publicată în periodice. A lucrat o vreme în publicitate în companii precum DDB România și TBWA Bucharest. Cea mai veche piesă din colecția lui Florian Ciobanu este un număr din februarie 1830 a „Curierului românesc” al lui Ion Heliade Rădulescu. Piesele din colecția sa acoperă perioada 1840 – 1995. Prima sa expoziție a avut loc în cadrul Festivalului de Publicitate AdDor 2005. În aceeași perioadă, impresionanta sa colecție a apărut la TV, la emisiunea „Marcă înregistrată” cu Mihai Dobrovolschi. Florian Ciobanu deține peste 5000 de periodice și programe de teatru. O parte a colecției sale (afișe, materiale de propagandă, periodice) se află în expoziții permanente. De-a lungul timpului, a avut expoziții la Cramele Rhein Azuga, la IAA România sau Librăria Cărturești Verona. Timp de trei ani, colecția sa a fost expusă la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
„Îmi doresc ca în cele din urmă colecția mea să se concretizeze într-un muzeu al reclamelor din România care să ilustreze felul în care se făcea publicitate la noi în diverse perioade. Îmi doresc, de asemenea, să duc la capăt proiectul muzeului virtual. Sunt deținătorul numelui de domeniu reclamevechi.ro. Când am achiziționat acest nume de domeniu, visam să găzduiască atât un muzeu virtual al reclamei, cât și să funcționeze ca o bancă de imagini, iar banii pe care i-aș câștiga din vânzarea de imagini să-i reinvestesc în îmbogățirea colecției. Pentru că eu sunt un colecționar, iar ăsta e un adevărat microb”, spune Florian Ciobanu.
Evenimentul face parte din programul Zilelor Aradului și a debutat în cadrul „Nopții albe a instituțiilor de cultură”. Intrarea este gratuită, tocmai de aceea vă recomandăm cu căldură să vizitați expoziția, mai ales că (intenționat) nu am fotografiat chiar toate exponatele, ca să le descoperiți în întregimea lor dumneavoastră!
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)