Sărbătoarea muzicii la Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” din Șiria





Comemorarea morții compozitorului Emil Monția (06 ianuarie 1882 / 16 februarie 1965) a prilejuit întâlnirea tinerilor cu trecutul și valorile acestuia, la un eveniment de excepție la muzeu, organizat împreună cu elevii și cadrele didactice de la Liceul Teoretic Pâncota (prof. Potre Andreea, prof. Ieudean Mihaela, prof. Ciausu Bianca).
„Pornind de la expoziția, care ilustrează ascensiunea artistică a compozitorului arădean, elevii au descoperit frumusețea și sublimul muzicii lui Emil Monția, autenticitatea și farmecul acesteia, prin intermediul a două dintre cele mai cunoscute romanțe, care fac parte din colecția muzicală monţiană, intitulate «În adâncul sufletului meu», romanță din opera «Fata dela Cozia» pentru voce și pian, text/muzică de Emil Monţia și «Pe placul inimei», romanță pentru voce și pian, pe versurile Aureliei Păcaţian – Rubenescu/ muzica de Emil Monţia”, a spus Laura Mateș, muzeograf la Complexul Muzeal Arad.
Expoziția permanentă, dedicată vieții și activității compozitorului Emil Monția, a fost amenajată de către specialiștii muzeului județean în anul 1970, la castelul Bohuș din Șiria, în cadrul Muzeului Memorial „Ioan Slavici şi Emil Monţia”.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)