marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” față cu reacțiunea. Încă o școală se opune unei fuziuni impuse de ISJ

    de Special Arad | 21 ianuarie 2017, 1:30 PM | Educaţie | Recomandările editorilor

    2

    Mania fuzionării liceelor arădene continuă în „laboratoarele” Inspectoratului Școlar Județean… dar e o problemă. Argumentele lor sunt – potrivit cadrelor didactice din instituțiile vizate – total deplasate și abuzive. La doar o zi după protestul profesorilor din Școala Generală Nr. 22 (pe care ISJ vrea s-o „contopească” cu Școala Gimnazială „Caius Iacob”), și-au manifestat revolta și membrii Consiliului Profesoral din cadrul Liceului Tehnologic „Iuliu Moldovan”. Motivul? Ați ghicit deja: Inspectoratul vrea să fuzioneze școala cu o alta, de data aceasta cu Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului…

    Fără să comentăm (deocamdată) argumentele pro și contra, vă redăm integral, în rândurile de mai jos, scrisoarea deschisă a conducerii Liceului Tehnologic „Iuliu Moldovan”, trimisă pe adresa de e-mail a redacției:

    Noi, resursa umană de la fostul „Forestier”, actualul Liceu Tehnologic „Iuliu Moldovan”, fiind obligați de ostilități (că nu le mai putem numi autorități, fiind total nedispuse la vreun dialog), am hotărât în Consiliul profesoral din data de 17.01.2017, în unanimitate de voturi, că NU DORIM o fuzionare cu Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului, din următoarele motive (pe scurt, deoarece ele se regăsesc în memoriile de până acum):
    1. Baza noastra materială (adică microfabrica) asigură pregătirea a 4 meserii și trei specializări, imposibil de „absorbit” prin vreo fuziune, între blocuri, unde nu se poate obține avizul de mediu, la sediul colegiului în cauză, care nici măcar nu are spațiul necesar.
    2. Legislația învățământului profesional clasic și dual este în schimbare, fostele și actualul program de guvernare stipulând să reînvioreze meseriile, motiv pentru care fuzionarea în acest moment este inoportună deoarece noi avem bază materială puternică.  
    3. Firma Cotta S.R.L, cu 600 angajați, a semnat cu instituția noastră contractele pentru școlarizarea a 56 de tâmplari și tapițeri în învățământ profesional dual, care ne asigură cifra de școlarizare oricum și toate celelate firme de profil din Arad doresc pe viitor acest lucru, doar că popularizarea învățământului dual s-a făcut exact înaintea vacanței de iarnă, când au fost și schimbările de directori.
    4. Conform Metodologiei de fundamentare a cifrei de școlarizare pe 2017-2018, art. 19 a), autoritățile locale stabilesc rețeaua școlară cu consultarea partenerilor sociali – ori nici Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan”, nici Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului NU DORESC fuzionarea deoarece nu se îndeplinesc condițiile tehnice iar în Legea 1/2011.
    5. La modul abuziv se dorește relocarea în sediul nostru de drept a unei alte școli, Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn”, care are sediu suficient pe strada Posada. Dumnealor au fost deja să evalueze spațiile, trimiși conform spuselor dumnealor de primărie (!!!), deși nu există o decizie în acest sens.
    6. Elevii care provin din zona de sud vor avea cheltuieli suplimentare cu transportul
    7. În Legea 1/2011, Art. 18, se arată că autoritățile locale pot lua hotărâri cu privire la reorganizarea unităților școlare doar dacă nu au personalitate juridică, ori nu e cazul nostru.

    Adică NOI NU VREM, EI NU VOR, atunci CINE VREA????

    Noi dorim amânarea acestor restructurări până se stabilește exact legislația pentru învățământul tehnic.
    Problema frecvenței, a rezultatelor la bacalaureat la liceele tehnologice este la nivel național și tocmai de aceea așteptăm legislația mediei de admitere la liceu și a școlilor profesionale (e de-a dreptul ilar cum la liceele teoretice se aprobă câte 9 clase, unde se intră și cu medii modeste).
    Nu înțelegem motivația ISJ Arad de a dori această fuzionare pentru asigurarea unui management mai performant, deoarece fostul management a fost evaluat tot de dumnealor de curând, prin gradații de merit, ca o recunoaștere a meritelor manageriale.
    De asemenea, Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” are aviz de funcționare (ISJ a dezinformat opinia publică spunând că 2 școli la aceeași adresă nu primesc aviz de funcționare – GRESIT!!! Adresa Calea Timișoarei nr. 29-31 o are doar una, aceea fiind Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan”, fiind acasă la el de 70 ani, pe adresa sa, pe când Liceul „German”, infiltrat din 2010 la sediul nostru este ilegală și sigur că NU AU CUM SĂ PRIMEASCĂ AVIZ DE FUNCȚIONARE la adresa noastră, dumnealor fiind cu sediul pe str. Posada (prin bunăvoința gazdelor au fost lăsați să își așeze sigla lângă cea a liceului nostru). În acest sens, clasele dumnealor apărute pe adresa noastră au fost construite prin schimbarea ilegală a destinației fondurilor venite pentru modernizarea atelierelor Forestierului, pentru care există documente demonstrative.
    Noi vrem doar ca arădenii să afle situația, problema fiind abordată exhaustiv în documente trimise deja la forurile în drept.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Stimata doamna Camelia.Cu tot respectul,vorbiti in totala necunostinta de cauza.Va rog frumos daca aveti cunostinta expuneti dumneavoastra adevarul cazului.Dar faptul ca salile de clasa ale liceului German au fost ateliere ale Liceului Forestier ,,refacute,,din bani destinati modernizarii atelierelor.Asta stiti?
      Afirmatia ca Liceul German este cel mai mare liceu nu stiu de unde ati scos-o pentru ca sunteti intr-o totala necunostinta de cauza.Dumneavoastra stiti cati etnici germani sunt in liceul German???Sunt sigur ca nu??Incercati sa va informati inainte de a va da cu parerea.
      In alta chestiune liceele tehnologice ar trebuii sa scoata meseriasi nu absolventi cu sau fara diploma de Bacalaureat.Diploma elevilor nostrii este reprezentata de Atestatul profesional -altfel nu stiu cum ar putea un elev de la liceul German sa va repare o usa sau un scaun.
      In rest toate cele bune.

      +8 voturi
      +1
      -1
    2. In asentimentul comentariului anterior, geamurile de la unele tehnologice sunt blocate cu placaje fiindca a ajuns tot mic burghezul cu vanitati fals intelectuale sa ocupe locurile supranormate de la teoretic, unde sunt admisi si elevi cu 6-7.E clar ca trebuie refacuta legislatia, sa revina scolile de meserii fara bacalaureat sau bac tehnic, ca la nemtii autentici, unde sa vina toti elevii cu medii de admitere la liceu sub 6. Cat despre…Liceu”german”, nu e decat in expansiune teritoriala, nu de alta natura si au deja 2 sedii si inca o parte infiltrata de fortele oculte, ilegal, pe teritoriul forestierului. Si profesorii nu pierd nicio norma, nu va „ingrijorati”, ca vor fi repartizati la copiii dragalasi de la teoretic, asa ca tot pe mana NOASTRA ajung (apropo, avem cate 2-3 specializari, masterate, cursuri postuniversitare, deci mai mult ca sigur ca vom invada liceele teoretice. Si…nelegat de subiect, daca vine vreo amnistie, pe cine mai lecuiti pe 6V sau in Confectii???

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.