BREXIT: Britanicii decid astăzi, în ploaie și inundații, dacă mai vor apartenenţa la UE





Cetăţenii britanici sunt aşteptaţi să voteze joi, într-un referendum istoric care va decide viitorul relaţiei Marii Britanii cu UE, şi poate chiar viitorul Uniunii Europene, potrivit Mediafax.
Premierul David Cameron, liderul Partidului Conservator, şi soţia sa, au votat la o secţie din Londra, informează BBC.
Conform cifrelor provizorii ale Comisiei Electorale, 46,499,537 de persoane vor avea dreptul de a vota în cadrul referendumului de joi, un număr record pentru un scrutin din Marea Britanie, scrie BBC News Online.
Nu există o limită de prezenţă la vot în baza căreia refendumul să fie considerat valid.
Acesta este doar al treilea referendum naţional din istoria Marii Britanii şi vine după o competiţie acerbă pentru voturi între tabără favorabilă rămânerii în UE şi cea care se opune acestei perspective.
Pe buletinul de vot pentru referendum se va afla înscrisă următoarea întrebare: „Regatul Unit ar trebui să rămână un membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?”

Sursa foto: Daily Mail
După închiderea secţiilor de votare, la ora locală 22:00 (24 iunie, ora 00.00 în România), urnele de vot sigilate vor fi transportate la cele 382 de centre locale unde se va desfăşura operaţiunea de numărare a voturilor pentru fiecare centru în parte.
Acestea reprezintă toate cele 380 zone administrative locale din Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor, plus câte unul pentru Irlanda de Nord şi Gibraltar.
Autorităţile electorale vor anunţa rezultatele parţiale pe parcursul nopţii, iar în funcţie de cât de strâns este scorul, este posibil ca rezultatul să poată deveni clar înainte de comunicarea rezultatului final naţional.
Comisia Electorală estimează că rezultatul final va fi comunicat în dimineaţa zilei de vineri.
Marea Britanie ar putea să fie primul stat suveran care să părăsească Uniunea Europeană, însă acest lucru nu ar avea loc imediat, ci după o perioadă minimă de doi ani, timp în care autorităţile de la Londra şi Bruxelles ar trebui să negozieze termenii relaţiei cu UE.
BREXIT cu inundații și ploi torențiale

Sursa foto: Daily Mail
Votul în cadrul referendumului, care trebuie să arate dacă britanicii mai doresc sau nu să facă parte din UE, se desfășoară în condiții grele în multe regiuni, unde ploile, furtunile și inundațiile fac ravagii, scrie EVZ.
Regiunea cea mai afectată este sud-estul Angliei, inclusiv capitala. Mai multe magistrale de metrou din Londra au fost închise din cauza inundațiilor, iar pe străzi numeroase mașini au fost acoperite de apă. Pentru ca referendumul să se poată desfășura, au fost mutate mai multe secții de votare.
Totuși este evident că vremea câinoasă influențează într-o mare măsură scrutinul pentru Brexit.
Câteva statistici din timpul votului și de după, în cazul în care Marea Britanie va părăsi UE
Sondajele Opinium arată că britanicii care optează pentru părăsirea Uniunii Europene este în creștere și pare să fie votul decisiv, dar scorul e pe muchie de cuțit, totuși:
UE fără Regatul Unit ar avea 27 de membri, față de 28 în prezent, suprafața sa s-ar reduce de la 4,3 milioane de km pătrați la 4,1 milioane km pătrați, iar populația s-ar micșora de la 508,5 milioane de locuitori, câți erau în ianuarie 2015, la 443,6 milioane de locuitori, scrie Agerpres.
Dar numărul de limbi oficiale într-o Uniune Europeană fără Marea Britanie ar rămâne același, respectiv 24.
PIB-ul UE ar scădea de la 14,6 trilioane de euro, cât era în 2015, la 12,1 trilioane de euro.
Exporturile s-ar reduce și ele de la 1,8 trilioane de euro la 1,56 trilioane de euro, iar importurile — de la 1,7 trilioane de euro la 1,47 trilioane de euro.
De asemenea, bugetul Uniunii Europene s-ar micșora de la 143,9 miliarde de euro, cât este prevăzut pentru anul 2016, la 124,1 miliarde de euro.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)