Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați din Arad a fost desemnat „cel mai de succes club de profil” la prima ediție a RO – Wine | The Wine Festival of România





Casa Albă din București a găzduit în weekend festivitatea de premiere organizată după prima ediție a RO – Wine | The Wine Festival of România, cel mai nou festival de vinuri din România.
„Cel mai de succes club de vin din România” a fost desemnat Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, fondat de trei timișoreni și o arădeancă. Premiul a fost înmânat președintelui clubului, Adina Sămînță, de către Marinela Ardelean, președintele festivalului, „ca o recunoaștere a excelenței în inovație, comunicare și creativitate în lumea vinului, atât în cea digitală, cât și în cea fizică”. În timpul ceremoniei, Excelența Sa ambasadorul și ministrul Teodor Baconschi a rostit câteva cuvinte despre Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, al cărui oaspete a fost, la rându-i.
Clubul, situat în centrul Aradului, este unul exclusivist, organizat după modelul cluburilor private britanice, cu membri cotizanți, accesul amatorilor de vin care nu sunt membri făcându-se doar pe bază de invitație. De-a lungul celor patru ani de existență, au trecut pragul acestuia peste o mie de persoane, printre care personalități precum Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici, Andrei Codrescu, Mircea Cărtărescu, Vladimir Tismăneanu sau campionul mondial la rugby Chester Williams.
Celor patru membri fondatori (un medic stomatolog – Adina Sămînţă, doi jurnaliști – Valentin Sămînţă și Dan Coclici și un inginer IT – Mihai Sămânță) li s-au alăturat, în patru ani, peste 120 de membri cotizanți sau simpatizanți, într-un club care este deschis doar atunci când se organizează degustări.
Clubul a organizat evenimente în premieră absolută în România:
– HalloWine, un Halloween combinat cu degustări de vin inedite;
– Ziua Sticlelor Deschise, la concurență cu Noaptea Porților Deschise la muzee, când amatorii de vin pot degusta vizitând, cu ghid, muzeul autografelor;
– o expoziție de artă cu obiecte create din ceea ce rămâne după o degustare de vin. Evenimentul este itinerant și include câteva expoziții diferite: obiecte din dopuri de plută, fotografii având ca temă turismul oenologic, lămpi din sticle de vin, bijuterii din pietre de culoarea vinurilor, picturi cu vin roșu. Expoziția a durat 4 ore și a avut peste 300 de vizitatori;
– construirea unicului brad de Crăciun din România din sticle de vin (circa 250 de sticle).
Clubul a contribuit financiar a la apariția primului LP al formației portugheze The Lemon Lovers, care a susținut apoi un concert unplugged în sălile de degustare ale clubului.
În fiecare vară, clubul organizează un picnic cu vinuri pe un domeniu de 11 hectare din afara orașului, unde invitații pot petrece timp degustând vin printre animale exotice de pe patru continente.
De asemenea, clubul fondat de timișoreni a introdus în lumea oenologică termenul de FLASHTASTING, care definește o degustare rapidă, într-un loc neobișnuit. Prima asemenea degustare a avut loc pe autostrada Timișoara – Arad, cu o zi înainte de inaugurarea acesteia, în 2011.
DESPRE RO – Wine | The Wine Festival of Romania. Prima ediție RO – Wine | The Wine Festival of România, cel mai nou festival de vinuri din România și cu cei mai mulți participanți din rândul producătorilor, a avut loc în 21 și 22 mai, la Fratelli Studios, în București. Evenimentul a reunit peste 60 de producători din România, Italia, Franța, Elveția, Bulgaria și Republica Moldova și a adus în atenția vizitatorilor o selecție impresionantă de vinuri premium.
În cele două zile de festival, s-au degustat vinuri de top vizitatorii având acces la aproape 300 de etichete. Pentru că RO-Wine | The Wine Festival of România s-a născut din dorința de a aduce mai aproape de consumator cele mai bune vinuri, aceștia au avut un rol foarte important în cadrul evenimentului – au votat vinurile preferate, rezultatele fiind dezvăluite în cadrul unui eveniment dedicat, în 3 iunie.
DESPRE Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați. În anul 2010, un grup de entuziaști amatori de vin din Arad și Timișoara au fondat primul ONG din România ce și-a propus să promoveze vinul românesc. A fost mai greu decât și-au imaginat, pentru că la prima înfățișare la tribunal li s-a respins inițiativa, deoarece judecătorul a considerat că promovarea vinului nu este o îndeletnicire suficient de serioasă. Timp de doi ani au călătorit, cu fonduri proprii, la cramele pe care le-au considerat interesante, construind o relație de încredere cu proprietarii și enologii.
Comentariile portalului
Mă bucur că ne cunoaștem de atâta vreme. În ceea ce privește echidistanța trebuie însă să vă dau un reper de orientare. Nu se referă la (...)
D-le Notaros, sper sa aveti decenta sa publicati acest drept la replica: Resping cu desavarsire afirmatia ca eu as avea treaba sa fac campanie cuiva, doar imi prezint opiniile asa (...)
dl Notaros...nu vreau sa comentez nimic din ceea ce scrieti. V am cunoscut si inainte de revolutie si chiar sunt lamurit. Sunteti echidistant precum postul prim al tarii Digi. (...)