Da, da, da! Arad can jazz!





Știți expresia aia, „they did it again”? Pentru al treilea an consecutiv, organizatorii „Zilei Internaționale a Jazzului la Arad” – extinsă de această dată pe trei zile – ne-au convins categoric: Aradul are stofă pentru jazz!
În sala Cinematografului „Arta” de pe Vasile Alecsandri, în prima zi de festival, au urcat pe scenă două trupe diferite ca stil, dar la fel de înflăcărate și hipnotizante: Arcus Trio și JazzyBIT.
Arcus Trio (vezi video de sus) înseamnă Alexandru Arcuș, Adi Stoenescu și Marcel Moldovan (vestitul toboșar arădean care a ajuns la performanța de a cânta până și cu Steve Vai). Sound-ul formației este unul aparte, ei combinând elemente din variate stiluri, de la folclorul românesc și balcanic, la R&B, sau chiar prog-rock. „Fără să caute armonii, cu punți între stiluri construite pe măsuri neașteptate și breakuri potrivite, piesele lor sunt aventuri improvizatorice, improvizația stând de altfel la baza fusionului care transpare din piesele Arcus Trio”, se arată în broșura festivalului.
JazzyBIT (vezi video de jos) îi are ca membri pe Teodor Pop, Mihai Moldoveanu și Szabo Csongor-Zsolt. Dacă prima formație a „plimbat” publicul într-o arie muzicală sofisticată, mai haotică, de „jazz fusion”, JazzyBIT a oferit un concert mai accesibil, un jazz mai tradițional, dar la fel de „dezlănțuit”, că doar e vorba de jazz. În unele melodii s-au putut „depista” elemente de funk, iar în altele chiar ritmuri parcă desprinse dintr-o zonă tropicală. O combinație extrem de interesantă, care a băgat publicul într-o transă, mai ales în momentele solo-urilor de keyboard ale lui Teodor Pop.
Festivalul de Jazz continuă, vineri și sâmbătă, de la ora 19:00, în aceeași sală a Cinematografului Arta unde sunt așteptați Sarosi Peter & Azara, Q Band, Sebastian Spanache Trio și Pankastic!
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)