Ce-ți pasă ție, CTP? Cum ajung arădenii vârstnici sau cu probleme de sănătate mai ușor din Micălaca în Aradul Nou? Între timp… a venit și răspunsul Companiei!





Faptul că organizarea rețelei de linii de tramvai și a traseului autobuzelor nu e punctul forte al Companiei de Transport Public Arad nu e o noutate. Problema e că de aceste dificultăți se lovesc călătorii arădeni, zi de zi. Special Arad a mai scris despre aparatele de bilete care ori lipsesc cu desăvârșire în majoritatea stațiilor de tramvai, ori nu funcționează, dar asta nu e tot. Dintr-un cartier în altul, sau până la Spitalul Județean, arădeanul de rând nu are cum să ajungă decât dacă schimbă tramvaiul la mijlocul drumului, ori dacă o ia pe jos de la un anumit punct (și nu e puțin de mers). Ca să nu mai vorbim de faptul că se ocolește, astfel, jumătate din oraș, pierzând timp și acumulând nervi. CTP trebuie să ia în calcul faptul că nu toată lumea este dispusă să meargă atât de mult pe jos, fie din motive de sănătate, vârstă sau timp. Pe unde o mai pui că mulți habar n-au că există varianta autobuzului, „din an în Paști”, pentru că nu există niciun panou informativ în acest sens, în afară de rutele către județ…
„Nu înțeleg de ce nu există interes pentru promovarea și dezvoltarea transportului în comun cu autobuze și tramvaie, respectiv încurajarea și convingerea cetățeanului arădean de a le folosi. Atât de greu este să se facă legătura directă între cartierul Micălaca și Aradul Nou cu o linie de autobuz care să circule regulat? Nu cum este linia 19, cu doar trei curse pe zi, de luni până vineri! La fel, nu ai cu ce ajunge la Spitalul Județean doar cu câteva curse cu linia 20 pe zi. În plus, în afara acestor curse, și mai ales în weekend – deloc, mulți cetățeni habar nu au de ele, pentru că nu au de unde afla”. Așa își începe arădeanul Eugen M. scrisoarea trimisă redacției Special Arad, în care semnalează multiplele probleme ale transportului în comun din orașul nostru.
„În majoritatea stațiilor nu există panouri de informare. Vorbind de stații, nu sunt amenajate corespunzător, nu este copertină, refugiu, stația îi undeva printre mașinile parcate, noroaie, bălți după ploaie, tufișuri, iarbă sau chiar și lângă tomberoane. Plătim bilete, abonamente și, nu în ultimul rând, taxe și impozite care s-au mărit, suntem o țară europeană, dați dovadă de acest lucru!”, ne scrie Eugen M., referindu-se, cel mai probabil, la situația cartierului Micălaca.
Bun. Dar ce e de făcut?
Arădeanul care ne-a trimis această scrisoare – și care, suntem siguri, nu vorbește doar în nume propriu, ci în numele unei întregi comunități din Micălaca – vine și cu idei pentru remedierea acestei probleme. O idee cât se poate de simplă, ce ar trebui să fie luată-n considerare de către Compania de Transport Public Arad:
„Sugestia mea și a altor cetățeni ar fi următoarea: cuplarea liniei 19 cu 20 și prelungirea acesteia până la Fortuna (asta rezultând următorul traseu: Fortuna – Piața UTA – Spitalul Județean – Kaufland – Podgoria – Billa/Zona 2-3 – Subcetate – Aradul Nou – Sânicolaul Mic), introducerea unui program regulat, cu cel puțin 2 autobuze pe zi (dacă este necesar, și un al treilea, la ore de vârf), unul să plece din Piața Uta, iar celălat de la Sânicolau Mic. În acest fel, ar fi o linie eficientă care ar face legătura între 3 cartiere, Spitalul Județean și centrele comerciale”.
Exemple de situații în care se poate afla orice arădean:
1 – sunt în Micălaca și vreau să ajung în Aradul Nou. Trebuie schimbate două tramvaie și timpul ar ajunge aprox. la 50 de minute / o oră, cu tot cu așteptatul.
2 – sunt în Micalaca/Vlaicu și vreau să ajung la Spitalul Județean, Autogara de lângă Kaufland sau chiar la acest supermarket. Nu am de ales decât să o iau pe jos, fie de la UTA, fie de la Podgoria.
3 – sunt în Aradul Nou/Sânicolau Mic și vreau să ajung în Micălaca. Trebuie să merg pe jos din Sânicolau Mic pâna la Gara Aradul Nou, apoi cu două tramvaie până în Micălaca.
4 – sunt în Aradul Nou/Sânicolaul Mic și vreau să ajung la Spitalul Județean, Autogară și/sau Kaufland etc. trebuie să merg pe jos din Sânicolau Mic până la Gara Aradul Nou, apoi cu tramvaiul, iar de la Podgoria sau UTA, pe jos.
„Dacă ați face această legătură importantă despre care vorbeam (ne scrie arădeanul, adresându-se prin intermediul Special Arad Companiei de Transport Public Arad), ati demonstra că vă pasă de arădeni și, în același timp, de transportul în comun. Ar avea numai de câștigat atât CTP-ul, cât și Primăria (și arădenii care întâmpină aceste probleme, am adăuga noi)”, își încheie scrisoarea Eugen M.
Poziția oficială CTP Arad
Am sunat la Compania de Transport Public Arad pentru a ne confirma veridicitatea celor semnalate de către cititorul Special Arad și, nu în ultimul rând, pentru a ne oferi un răspuns oficial din partea companiei. Asta a fost, prima dată, vineri… și dacă cumva te lovește ideea să faci o reclamație la CTP, trebuie să știi că e o experiență rapidă, atât de rapidă încât rămâi efectiv „mască” după convorbirea telefonică. Problema e că ești lăsat așa, probabil, până după Paști. Ori alegeri locale… ori, cine știe, poate până uiți de tot ce voiai.
La dispecerat nu e nevoie decât să rostești cuvântul „reclamații” și ești imediat „azvârlit” pe o altă linie (de telefon, nu de tramvai! :)), lăsându-te să vorbești singur. Nu pentru mult timp, pentru că imediat ești întrerupt de un domn care înțelege problema din câteva cuvinte, chiar dacă ai o zi mai proastă și te exprimi mai greu. Ești asigurat că problema e „under control”, că experții în comunicare de la CTP vor analiza situația și te vor rezolva în cel mai scurt timp cu un comunicat.
În weekend, evident, nu ai nicio șansă. Așa că am sunat și ieri (luni), fiind asigurat, încă o dată, că voi primi „în cursul zilei de azi”, un răspuns. Este deja marți și – recunoaștem – începem să ne pierdem răbdarea. Ceva ne spune că suntem duși cu zăhărelul… și nu ne place să fim duși cu zăhărelul! Așa că, iată, nu mai așteptăm 30 de zile (cât ar fi termenul legal, cică, în care o Instituție de Stat este nevoită să răspundă). De-ndată ce vom primi și răspunsul lor (și urarea de Paști, din câte se pare), vom face aici un update. Până atunci, Paște Fericit, CTP!
UPDATE
Surprinzător sau nu… la câteva ore după publicarea acestui articol, a sosit și răspunsul Companiei de Transport Public Arad pe adresa de e-mail al redacției Special Arad, pe care-l redăm integral în cele ce urmează:
Către Redacția ”SPECIAL ARAD”
Urmare comunicării dumneavoastră, vă aducem la cunoștință următoarele:
Atât Compania de Transport Public S.A. cât și Primăria Municipiului Arad suntem preocupați în permanență nu doar de promovarea și dezvoltarea transportului în comun cu autobuze și tramvaie ci și de îmbunătățirea condițiilor de siguranță și confort ale publicului călător.
În ceea ce privește stațiile de îmbarcare/debarcare utlilizate de călători, Primăria Municipiului Arad a demarat procedura de reabilitare și modernizare a stațiilor și a adăposturilor existente în acestea, iar în anul 2016 aceste lucrări vor continua pe raza întregului municipiu. În acest sens, în stațiile de tramvai au fost montate 30 de module de adăpost călători, unele înlocuind vechile copertine existente iar altele venind ca suplimentare în stațiile în care se înregistrează un flux de călători ridicat.
Totodată, Compania de Transport Public, în cadrul lucrărilor de întreținere desfășurate periodic, a procedat la efectuarea mai multor lucrări de reparare a grilajelor de protecție ale stațiilor de tramvai precum și confecționarea și montarea unor grilaje de protecție noi acolo unde nu existau sau unde au fost distruse.
Pentru o cât mai eficientă informare a publicului călător cu privire la graficul de circulație al tramvaielor și autobuzelor au fost montate panouri pentru afișarea programelor de circulație a mijloacelor de transport în comun. În ceea ce privește aceste mijloace de comunicare, cu regret vă informăm că în multe dintre stații, programele de circulație sunt vandalizate (rupte, dezlipite) de către persoane ce nu înțeleg necesitatea și utilitatea acestor informări. Cu toate acestea, periodic societatea noastră procedează la înlocuirea acestor grafice de circulație.
În ceea ce privește propunerile de modificare a circuitului unor trasee de tramvai sau autobuz, precizăm că C.T.P. în colaborare cu Primăria Municipiului Arad analizează permanent atât rezultatele monitorizării fluxului de călători pe toate zonele orașului cât și propunerile venite din partea cetățenilor, soluțiile adoptate reprezentând o corelare cât mai optimă între nevoile călătorilor, posibilitățile tehnice de asigurare a transportului și eficientizarea costurilor.
În general, liniile de transport nu sunt eficiente pe distanțe lungi datorită fluxurilor diferite de călători în diferite zone ale orașului, pe anumite sectoare fiind necesară asigurarea unor capacități de transport diferite.
În prezent, configurația traseelor urbane de transport în comun sunt de tip intermodal, traseele urbane de autobuz având ca și stație terminus câte unul din nodurile importante de transport cu tramvaiele (ex. Podgoria, Piața UTA, Piața Romană, Billa) unde, pentru fluidizarea circulației rutiere din zona centrală a municipiului Arad și reducerea poluării urbane, se realizează transbordarea călătorilor spre transportul electric.
Tocmai pentru a veni în sprijinul călătorilor, pentru a încuraja, a promova și a dezvolta transportul în comun, titlurile de călătorie puse în vânzare de către societatea noastră fac posibil acest transport intermodal. Astfel, biletele sunt valabile 60 de minute din momentul validării în mijlocul de transport, astfel încât schimbarea mijlocului de transport pe ruta aleasă de călător nu presupune utilizarea mai multor titluri de călătorie și nici costuri suplimentare. În ceea ce privește abonamentele, acestea sunt valabile pe toate liniile de tramvai și autobuz pe raza municipiului Arad.
Cu privire la propunerile dumneavoastră, dorim să vă aducem la cunoștință că în anul 2012, la solicitarea cetățenilor, Primăria Arad a introdus în programul de transport public din municipiul Arad, trasee de microbuz care aveau rolul de a asigura legătura între cartiere și rețeaua principală a liniilor de tramvai, după cum urmează:
• L48 = Micalaca (Felix) – ANL – REAL
• L49 = Contituției – Caraiman – Ogorului
• L50 = Podgoria – Spitalul Municipal – Piața Spitalului – UTA
• L51 = UTA – Gai – Armonia
• L52 = Petru Rareș – B. Deleanu – Mierlei – Războieni
Liniile de microbuz 49, 50, 51 și 52 s-au dovedit total ineficiente datorită numărului de călători extrem de scăzut, în unele cazuri înregistrându-se doi călători pe zi. În aceste condiții, traseele au fost suspendate.
Planul de transport public se actualizează în funcție de necesitatea de transport identificată, în cazul cartierului Sânicolau Mic, Compania de Transport Public împreună cu Primăria Arad se află în statdiul de analiză a necesității de transport, în vederea suplimentării programului de circulatie cu autobuzele.
Cu stimă,
Serviciul Programare Dispecerizare și Control
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)