Banca Mondială dă o palmă ANAF-ului





Banca Mondiala a publicat recent a sasea revizie a proiectului de restructurare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, proiect aprobat si demarat in anul 2013, cu data de finalizare stabilita initial in 2019, potrivit Ziare.com.
Proiectul – parteneriat Banca Mondiala-ANAF – costa 91 de milioane de dolari credit.
Datele continute de documentul Bancii Mondiale contrazic toate asertiunile fostului presedinte al Fiscului, Gelu Diaconu, privind performantele inregistrate sub comanda sa.
Aflat aproape de jumatatea perioadei de implementare, proiectului i se acorda urmatoarele calificative:
• Progrese de la ultima evaluare: moderat nesatisfacator (in scadere)
• Progres general: moderat nesatisfacator (identic cu ultima evaluare)
• Rating general de risc: substantial (identic cu ultima evaluare)
Suplimentar: restructurarea ANAF intra, potrivit evaluarii Bancii Mondiale, intr-un punct critic in ceea ce priveste componenta de informatizare.
„In orice caz, se pare ca estimarea initiala potrivit careia un asemenea proiect (sistemul electronic de gestionare a veniturilor – n. red.) ar putea fi implementat intr-o perioada de doi ani a fost nerealista. Este de presupus ca sistemul de management al veniturilor sa se implementeze pe o perioada de pana la 4 ani. Urmatoarea misiune de evaluare urmeaza sa discute cu autoritatile relevante daca este justificata o extensie a proiectului”, afirma expertii BM.
De mentionat ca, in afara proiectului derulat cu Banca Mondiala, potrivit datelor Agentiei pentru Agenda Digitala, ANAF a cheltuit pentru informatizare peste 55 de milioane de euro, intre 2011-2015. Cu rezultatele pe care le percep toti contribuabilii romani.
Constatari, indicatori si perspective
In deschiderea evaluarii, expertii BM apreciaza: „Platile raman scazute in continuare, reflectand un grad de implementare mai scazut decat cel estimat. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a continuat implementarea masurilor de restructurare organizationala, care au inclus o intarire a Biroului Marilor Contribuabili, precum si infiintarea Biroului Contribuabililor Mijlocii la nivel regional.
In orice caz, nu a avut loc consolidarea structurilor locale ANAF, situatie care pericliteaza implementarea sistemului de management al veniturilor.”
Cum ultima revizie a fost finalizata la cateva zile dupa demiterea lui Gelu Stefan Diaconu si a lui Mihai Gogancea-Vatasoiu, in document de afirma: „Presedintele si vicepresedintele ANAF au fost demisi pe data de 11 februarie in urma unor acuzatii de coruptie. Nu este clar in acest moment daca aceste masuri vor fi de natura sa afecteze implementarea proiectului de restructurare.”
Dintre cei 10 indicatori de risc ai proiectului, detaliati in tabelul de mai jos, unul s-a depreciat de la ultima revizie – risc de natura politica si de guvernare, unul s-a apreciat – riscul macroeconomic, iar restul raman neschimbati de la evaluarea precedenta, incheiata in august 2015.
Sursa: Ziare.com
Comentariile portalului
L-ați auzit pe Simi Geo sau pe cineva din staful lui de campanie să protesteze sau sa ia poziție față de închiderea Astra vagoane marfă? Cam atât î (...)
In fine,se gaseste un politruc roman sa adopte,cel putin declarativ,masuri ce guvernul ungar le-a adoptat deja,cu un mediu succes,insa orientate spre o protectie sociala reala (...)
Vreau sa știu dacă sunt angajat